Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Destinatii de weekend prelungit: Transalpina, de Sarbatoarea Oierilor

Asociația județeană de turism Sibiu recomandă sibienilor să (re)descopere drumul care șerpuiește la cea mai înaltă altitudine în România de Sărbătoarea Oierilor, eveniment sărbătorit luni, 15 august, la Tilișca. Îndemnul celor de la AJTS pare cu atât mai atractiv cu cât ziua de 15 august – când se sărbătorește Sfânta Maria - este, pentru prima dată, zi nelucrătoare în România. Asfaltată în ultimii doi ani, Transalpina urcă până la peste 2.100 de metri, oferind imagini spectaculoase. Astfel, după ce veți mânca ciobănește, de la Tilișca până la Drumul Regelui nu mai este multă cale de bătut. ”Din Tilişca continuaţi călătoria până la Jina, de unde drumul Transalpina, drumul dintre nori,
coboară șapte km până la Şugag, apoi începe să urce uşor; trece pe lângă barajul Tău, apoi Oaşa şi ajunge la Obârşia Lotrului. De la Obârşia Lotrului şi până în staţiunea Rânca începe adevărata Transalpina: serpentine înguste şerpuiesc alene într-un peisaj ce te impresionează prin spectaculozitate; stâne te însoţesc răsfirate de-o parte şi de alta a versanţilor - o natură sălbatică fascinantă!”, arată cei de la AJT Sibiu.
Drumul ce face legătura cu stațiunea Rânca din județul Gorj se pare că datează încă din vremea romanilor (deși unele voci pun realizarea acestui drum pe seama germanilor, în primul război mondial), fiind botezat de către ciobani ”Poteca Dracului”. În 1938, Regele Carol al II-lea a răspuns cerințelor locanicilor și a pavat respectivul drum cu o lungime de aproape 150 de km.

Foto: transalpina.biz

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

al.c

Acum 11 ani

Bine ca lansezi aceasta oferta DAR de ce nu faci cum trebuie documentarea ? Cota in Ps. Urdele este 2135 m ; Carol II in 1936 a vizitat zona samd.
Raspunde

Gogu

Acum 11 ani

Rânca este în judeţul Gorj, nu Dolj. Mai studiaţi geografia României şi apoi să vă faceţi ziarişti (jurnalişti cum vă place să vi se spună).
Raspunde

d

Acum 11 ani

suntetti culme articolul e scris de \"marele jurnalist sibian\" traian delanu......
Raspunde

sibianul

Acum 11 ani

Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu maşina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m) sursa: ******.transalpina.biz/istoria.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus