Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Arsenal Residence: prima zona industriala din Sibiu, transformata intr-una rezidentiala

În această toamnă vor începe lucrările de demolare a secției Compa de pe bulevardul Victoriei, ”fostul Arsenal”. Planurile întreprinderii care deține cele 3,7 de hectare de teren situate vizavi de parcul Sub Arini prevăd construirea a trei blocuri cu apartamente ”peste medie”, amenajarea a două cămine studențești și a 25 de loturi de case, pe cel mult două niveluri supraterane. Valoarea investiției nu este făcută, deocamdată, publică, dar fondurile vor fi alocate exclusiv din bugetul de investiții al Compa SA.

”Este o zonă în centrul Sibiului, frumoasă, de elită, care nu poate rămâne o zonă industrială. Reconversia acelei zone a fost discutată de noi de mai mulți ani, când am luat în calcul și hoteluri sau un bloc înalt, din care să se vadă întreg Sibiul. Dar nu are rost să epatăm, fără rost. În cele din urmă, am ales o variantă cât mai «ușor» de realizat, adică să nu implice costuri imense”, spune Ioan Deac, directorul general al Compa SA. Societatea mai derulează, în prezent, acvităţi de producţie în zona respectivă, dar nu ample. Viitoarea zonă retidenţială, prima care ia locul uneia industriale, ar putea primi numele de Arsenal Residence.
 
Proiect în trei etape
 
Societatea ce are drept clienţi nume importante din piaţa auto şi nu numai, precum Ford, Dacia Renault sau Bosch, şi-a depus, prin reprezentanţii săi, primele documentaţii necesare demarării proiectului de reconversie a zonei.
Planurile coducerii Compa sunt de a amenaja în latura dinspre Spitalul Militar două clădiri destinate tinerilor. „Există acolo două blocuri (un fost liceu și fosta clădire a personalului tehnic – n.r.) care vor fi regândite și remanejate pentru a deveni un complex pentru tineri, având în vedere că zona universitară este foarte aproape. Dar aceste blocuri nu se vor adresa doar studenților. În Vest, există peste tot astfel de cămine unde vin tineri, pentru studii sau alte activități pe perioadă mai lungă. Planurile celor două blocuri pentru tineri nu sunt, încă, definitivate, însă regimul de înălțime propus este de parter plus trei etaje”, declară Ioan Deac. El precizează că locuinţele din respectivul complex nu vor avea regim hotelier.
Celelalte două etape de dezvoltare a proiectului ar putea fi derulate în paralel: este vorba de ridicarea a trei blocuri de locuinţe pe latura paralelă cu bulevardul Victoriei şi amenajarea a 25 de loturi de case. Planul urbanistic zonal propus pentru aceste parcele de case de aproximativ 700 de mp fiecare prevăd locuinţe individuale cu un regim de înălţime S+P+1E.
 
54 de apartamente în trei blocuri
 
„La stradă, toate cele trei clădiri mari se vor demola, pentru că sunt clădiri vechi și nu mai pot fi recuperate decât cu niște costuri foarte mari. Acolo vom construi blocuri de locuințe corespunzătoare zonei, ca să spun așa. Nu aș spune locuințe de lux, doar mai speciale, peste medie. Regimul de înălțime va fi de parter, plus două etaje și mansardă, la nivelul Spitalului militar. La parterul retras vor fi amenajate spații comerciale”, dezvăluie Deac. Fiecare bloc va număra câte 18 apartamente (cu o suprafaţă de 100 – 110 mp construită), cele de la mansardă fiind amplasate pe două niveluri. La subsolul blocurilor vor fi amenajate câte aproximativ 100 locuri de parcare.
„În interiorul actualului Arsenal, tot ceea ce este construit vom demola, iar spațiul va fi împărțit în parcele de câte 700 de mp, care vor fi destinate construcției de vile. Noi vom amenaja infrastructura (drumuri, alei, rețele de utilități) și vom vinde terenul. Conform PUZ-ului, fiecare proprietar de parcelă își va putea construi o locuință”.
 
Investiţie din fonduri proprii
 
Conducerea Compa SA speră să demareze lucrările de demolare din această toamnă. „Noi vrem să dezvoltăm cu resurse proprii afacerea, nu vrem să accesăm credite sau să fim nevoiți să vindem. Dacă vroiam să vindem, puteam să o facem demult, înainte de crizăm cu bani foarte mulți. Am rămas pe ideea de a gestiona noi acest proiect”, aminteşte Ioan Deac. Termenul de finalizare al investiţiilor nu este „bătut în cuie”, directorul general preconizând însă o perioadă cuprinsă între trei şi patru ani. Pentru vânzarea terenurilor și a apartamentelor va fi contractată o agenţie imobiliară. ”Nu are rost să ne implicăm și în vânzări”
Proiectul noii zone rezidenţiale va demara cu cele două cămine studenţeşti şi pentru tineri şi cu demolarea construcţiilor existente. Ulterior, amenajarea infrastructurii pentru parcelele de teren ar putea fi derulată în paralel cu ridicarea celor trei blocuri.
 
Adăpost local antiaerian
 
Pe latura către strada Gheorghe Şoima a Arsenalului este amenajat un poligon subteran, care va fi menţinut în continuare. Planurile celor de la Compa sunt de a restructura acest poligon pentru a-l dota în vederea transformării lui în adăpost local antiaerian.
Pe latura către Spitalul Militar şi pe cea către strada Gheorghe Şoima, proiectul prevede amenajarea a două locuri de joacă. Între blocurile pentru tineret şi cele de locuinţe, vor mai fi amenajate alte 63 de locuri de parcare supraterane.
În prezent, pe cei 37.000 de metri pătraţi din zona respectivă sunt ridicate clădiri care acoperă 21.334 de mp, având o suprafaţă desfăşurată de aproape 26.000 de mo. Viitorul ansamblu rezidenţial va ocupa o suprafaţă construită de 13.000 de mp şi una desfăşurată calculată la 48.100 de mp. Procentul de ocupare a terenului va scădea, prin urmare, de la 57,65% la 35%, iar coeficientul de utilizare a terenului va creşte de la 0,7 la 1,3.
 
Profit de peste două milioane de euro
 
Societatea comercială Compa a fost înfiinţată în 1886, fiind privatizată integral în 1999. Compania proiectează, produce și comercializează componente și piese în domeniul construcțiilor de mașini și alte domenii conexe, fiind lider de piață în acest domeniu, în România. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri netă de peste 413 milioane de lei, înregistrând un profit net de mai bine de 9,5 milioane de lei. Numărul angajaţilor SC Compa SA este de aproximativ 1650 de persoane.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

americanu

Acum 12 ani

am si iesit din criza? 200 de apartamente pe mihai viteazu, zeci de apartamente si case aici, zone tot una si una. da de unde dreq banii?
Raspunde

eu

Acum 12 ani

astea-s povesti, parerea mea este ca vor sa cresca pretul terenului, si unii si altii (mai ales mihai viteazu)si sa-l vanda la niste fraieri din afara care cred ca vor vinde vre-o data apartamentele respective.
Raspunde

vio

Acum 12 ani

Cei de la Compa mai bine ar consulta Planul Urbanistic General inainte de a face declaratii pentru ca astfel ar afla ca cele doua cladiri paralele cu Bd. Victoriei, cladiri din 1872, sunt pe lista cladirilor propuse sa fie clasate ca monumente istorice deci nu pot fi demolate. Bd. Victoriei are un farmec aparte, blocurile se potrivesc ca nuca in perete (vezi zona Olimpa si noua caricatura de pe colt cu Rennes)
Raspunde

@vio

Acum 12 ani

sunt de acord cu declaratia ta dar cum tu ai zis: \"cele 2 cladiri sunt propuse spre clasare\" deci atata timp cat ele nu sunt monument pot fii demolate, asa ca nu ar trebui sa ne miram daca intr-o zi de luni imobilele au devenit un moloz mare.
Raspunde

sibianca

Acum 12 ani

vio de acord cu vechile depozite militare,trebuie pastrate si integrate in proiect. ma bucur ca se face ceva in zona, intradevar zona industrial/militara nu prea merge in zona,fiind numai vile. cat despre zona olimpia....merge oarecum fiind un \'smoc\' de cladiri \'moderne\', nu imprastiate. cladirea de pe colt cu rennes merge si ea chiar daca este noua. respecta regimul de inaltime al zonei. nu uitati...un oras este un organism viu, nu un muzeu. tari civilizate gen germania sunt pline de cladiri noi in centre istorice sau in apropiere,respectand regim inaltime, volumetrie...prost exemplu am dat cu germania...mare parte din ea fiind reconstruita :)
Raspunde

***

Acum 12 ani

Cum se numea fabrica in 1886 ? In alta ordine de idei, o fi orasul un organism viu, dar nu ne apucam acum sa demolam tot pe acest considerent, ci cu discernamant.
Raspunde

arsenal

Acum 12 ani

caminele studentesti depasesc regimul de inaltime admis in PUG, adica P+2+M
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

din ce spune Deac, proiectul \"suna\" bine: \"Procentul de ocupare a terenului va scădea, prin urmare, de la 57,65% la 35%, iar coeficientul de utilizare a terenului va creşte de la 0,7 la 1,3.\" De asemenea, la prima vedere, zona ar putea suporta destul de usor si traficul rutier suplimentar generat de noii locuitori ai zonei. Proiectul pare destul de interesant pe hartie, fiind vorba in principal de loturi de si camine studentesti. Altii ar fi propus sa ingramadeasca acolo 12-16 blocuri de P+4+M ca sa mulga toti banii, pana la ultima picatura. Sunt curios sa vad cum o sa evolueze situatia. Cat despre vechile cladiri de acolo, pe mine cel putin nu m-au impresionat. Daca sunt numai propuse spre clasificare, nu inseamna ca o sa fie si acceptate. Personal, as accepta sacrificarea lor in ideea completarii zonei cu un proiect armonios.
Raspunde

radu

Acum 12 ani

ansamblul este bine proportionat, merita sa ma pis in liftul lui caramulea.
Raspunde

vio

Acum 12 ani

daca o cladire este propusa prin PUG sa fie clasata ca monument istoric, ea nu mai poate fi demolata sau modificata pana nu se scoate de pe lista. Sunt de acord sa se inchida fabrica si sa se demoleze mizeriile din curte, dar cele doua cladiri trebuie pastrate si integrate in noul complex. Cele doua cladiri au fost construite ca depozit de artilerie, ulterior au devenit Atelierele de reparatii ale armatei. Chestia cu organismul viu merge dar, cum spunea cineva, totul cu discernamant. Sibiul are potentialul sa fie un muzeu, toate orasele din vest cu acelasi potential au fost pastrate ca un muzeu si aduc turisti.
Raspunde

Catalin Ilie

Acum 12 ani

Nu isi aduce nimeni aminte ca Arsenalul era de stat deci al Sibiului...asta inainte ca Iliescu sa faca privatizari pe un dolar...Acum dupa o lunga lupta dusa pentru a falimenta tot in tara asta vor sa scoata profit cu investitie minima... O structura care sa intoarca profitul catre sibieni ar fi bine venita nu o structura ce sa ne faca sa cheltuim si mai multi bani! Domnule primar faceti ceva pentru cetatenii pe care ii reprezentati!!!
Raspunde

maria

Acum 9 ani

doresc si eu sa locuiesc in acea zona daca apuc.
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Sunt curios daca acum, cand au demarat efectiv lucrariile, dupa 4 ani de la aceste declaratii, planurile vor fi conform celor spuse? ori s-au mai adaugat cateva \"mici modificari\" (posibil foarte favorabile invertitorului)
Raspunde

maria

Acum 8 ani

Care este numele agentiei imobiliare?
Raspunde

Maria

Acum 8 ani

Sunt curioasa daca acum,dupa 4 ani de la demararea lucrarilor si declaratiile publice facute,planurile de constructie,intabularile la OCPI s-au finalizat????Care este agentia imobiliara agreata de domnul Deac?
Raspunde

Gabi

Acum 8 ani

Lasa draga sa construiasca apartamente acolo in locul jafurilor alora de cladiri in care misuna sobolanii si care eram mancate de atata amar de vreme! am lucrat acolo si-ti era teama ca or sa cada peretii coscoviti de atata amar de ani,pe tine!sper ca nu vor sari calul cu preturile la apartamente ca oricum, este o zona cu trafic destul de mare si deci este si poluare cu noxe! noroc cu parcul care este in apropiere ca mai inhaleaza el o parte din noxe!
Raspunde

@16

Acum 8 ani

E greu cu cuvintele astea. Dacă s-ar asocia ele singure, sărăcuțele... Poate exista și poluare fără noxe? În altă ordine de idei: dacă vrei să-ți cumperi o casă, oriunde ar fi ea, ai nevoie de locuri de muncă. A construit COMPA o altă fabrică în locul Arsenalului? De apartamente libere e plin Sibiul !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus