Vineri,
15.08.2025
Cer Senin
Acum
19°C

Balkan Bistro. Turul Balcanilor in trei farfurii si-un pahar

”Proverbe românești: Mulțumescu-ți Ție Doamne, c-am mâncat și iar mi-e foame”. Când găsești asta pe meniul unui restaurant, ba scris și în engleză, să priceapă tot meseanul despre ce e vorba, mai c-ai lua-o la goană. Dacă oamenii ăștia pornesc din capul locului cu prezumția că la noi nu te saturi, oricât ai mânca, atunci la ce să mai încerci? Oricum, meniul arată foarte atractiv. Pare o revistă interbelică, și are ceva texte cu descrierea zonei balcanilor, a orașului Sibiu, și, evident, câteva proverbe locale, printre care și cel cu pricina. 

Balkan Bistro este restaurantul Hotelului Continental Forum. Dacă vi-l amintiți înainte de restaurare, îmi pare rău pentru dumneavoastră. Nu mai pute a cantină, pe jos nu mai e mozaicul comunist, iar personalul dacă nu s-a cizelat, măcar e îmbrăcat mai bine. Oricum, față de ce a fost, nu există nicio comparație.
Ziua aleasă pentru masa cu pricina a coincis cu ultima zi a Jamboreei a cercetașilor. Așa că ne-am făcut loc prin puzderia de tineri care chicoteau într-una printre mese. ”Sunteți cu grupul?”, ne-a întrebat ospătarul, și din păcate am răspuns negativ. Așa că ne-a adus meniul în doi timpi și trei mișcări și ne-am pus pe ales. Grecia, Turcia, România, Bulgaria. Tot felul de specialități locale. Nu multe, dar interesante. Am mers pe mâna bulgarilor și turcilor. Halloumi me piperi prasini, adică brânză prăjită pe plită cu ardei copți, o mâncare grecească, pui cu legume și rodii, mâncare turcească și o neaoșă bere Ursus. Cu proprietar din Africa de Sud.  ”Co-meseanul” a mai mâncat deasemenea o salată turcească cu pui la grătar, asortată cu un sos kefir. O mâncare ideală pentru căldura de afară.
Brânza a fost de asemenea pe cât de simplu de preparat, pe atât de bună. Combinația de gusturi dată de brânza prăjită, ardeiul copt (poate puțin cam necopt, cel din farfurie) și dulceața sosului cu care a fost decoartă farfuria dă o senzație de ”mulțumescu-ți Ție Doamne, aș mai mânca, deși nu mi-e foame”.
Turcii s-au pregătit și ei bine. Puiul cu legume și rodii a picat la țanc și a completat cu brio brânza grecească. Ursus-ul și-a făcut și el datoria și a adus corpul la o temperatură optimă de funcționare. Bun și rece.
Atmosfera caldă, balcanică, a fost întreruptă doar de chelneri și ”sub-chelnerii” probabil aflați în practică. ”Miaaaaa să debarasezi tu masaaa!”, răcnește un tinerel chiar lângă tine, de nu ști de-i cutremur, ori a murit iar Arhiducele Franz Ferdinand și iar vor fi Balcanii în flăcări. Nu e război mondial, cid oar criză financiară. 24 lei mâncarea grecilor, 26 lei, mâncarea turcilor, 7 lei Berea românilor, total: 57 lei, pentru un om la masă. Nici prea mult, nici prea puțin. Depinde de stomac și buzunar. Cert este că la un hotel nu te duci să încerci, știi de la început că există o rețetă încercată de alții, brevetată, certificată. Te duci la sigur. Dacă vrei altceva, atunci încerci tot felul de taverne, crâșme și pizzeria locale. Poate ai baftă, poate nu…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus