Mai bine de 30 de studenți, elevi și profesori din Sibiu, Constanța și Deva au fost invitații Institutului Confucius de la Sibiu într-o tabără de vară pe perioada a trei săptămâni, în China. Cu un impresionant program care a strâns la un loc cursuri despre limba și civilizația chineză și foarte multe vizite, Școala de vară a impresionat pe toți cei care au călătorit mai aproape 24 de ore pentru a ajunge în Beijing, pentru ca în zilele următoare să viziteze Shaoxing (un ”orășel” cu patru milioane de locuitori) și, în final, Shanghai.
Cum arată China, cât costă viața acolo, cum trăiesc oamenii, cum devin parte din cea mai importantă economie mondială, cum învață și cum interacționează ei sunt doar câteva dintre întrebările cu care au pornit la drum cursanții Institutului Confucius.
”Scopul este de a ajuta studenții români să înțeleagă ce înseamnă China. Și eu lucrez la Sibiu de un an și am aflat multe, printre care și faptul că românii nu cunosc bine ce înseamnă China. Și reciproca este valabilă. Cele două țări, România și China, au legături de prietenie, dar tinerii trebuie să se înțeleagă reciproc, să cunoască situația actuală din China și să învețe limba noastră”, spune profesorul Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius din Sibiu, primul înființat în România, în cadrul Universității Lucian Blaga.
În China totul e ”mult”. Inclusiv programul
Programul Școlii de vară desfășurată între 17 iulie și 7 august a fost extrem de divers. De regulă, dimineața au fost programate cursuri intensive de limbă și cultură chineză, iar restul orelor din zi a fost pigmentat cu vizite la obiective turistice, de la cele renumite precum Marele zid chinezesc sau Orașul interzis, până la locuri mai puțin cunoscute în Europa, precum grădina și mausoleul Marelui Yu, cel care acum 4.000 de ani a ”îmblânzit” apele prin construcția de diguri.
”Eu vroiam să văd, în primul rând, niște școli. Cum sunt dotați, cum arată o clasă, un laborator. Pe de altă parte, din punct de vedere turistic, China e fenomenală. Nu sunt dezamăgit deloc de drumul făcut. Aș sta mai mult într-un loc, să îl văd în tihnă. Dintre obiectivele turistice, Palatul de vară din Beijing m-a impresionat cel mai mult. Oamenii, cel puțin pe cei pe care i-am întâlnit, mi s-au părut deosebit de primitori. Sunt foarte ospitalieri”, spune profesorul Ioan Andrei, din Deva.
Veniți să învățați chineza
De altfel, ”impresionat” sau ”fenomenal” sunt cuvintele cele mai des întâlnite în descrierile făcute de către românii plecați în China prin intermediul programului Institului Confucius.
”Am fost primiți cu mare drag, partenerii noștri chinezi au muncit mult pentru succesul acestei excursii, care a fost foarte bine organizată. Pentru studenți a fost o tabără importantă – cursurile, vizitele sau experiențele culturale au îmbunătățit cunoștințele de chineză ale studenților noștri. Acesta a fost scopul acestei tabere, să întărească legăturile între noi și ei. Mă așteptam să întâlnesc o cultură și o civilizație diferite. Chiar sunt impresionată pozitiv”, spune Corina Marin, referent relații internaționale în cadrul ULBS.
În grupul care a călătorit de-a lungul și latul Chinei sunt și persoane care doresc să învețe limba celui mai numeros popor pentru plăcerea proprie. Este cazul Alianei Hampu. ”Studiez limba chineză și cu siguranță voi continua. Vreau să știu o limbă străină total diferită de celelalte limbi străine pe care le cunosc. M-aș mai întoarce aici, aș vrea să văd și viața în satele din China, să cunosc mai bine viața lor spirituală”. Majoritatea dintre cei care au participat la cursurile din China au încercat să se şi „amestece” printre oamenii obişnuiţi ai Chinei. ”Deja, trei săptămâni încep să mi se pară mult departe de casă. Dar pentru o țară precum China este puțin”, crede Luiza Găluț.
Cursanții Institului Confucius își pot desfășura pe perioade mai lungi studiile în China. ”Pentru ca un om să înțeleagă ce înseamnă un alt popor este nevoie de o experiență mai profundă. Prin urmare, astfel de Școli de vară în China au tocmai acest scop: de a ajuta tinerii din România să înțeleagă mai bine civilizația chineză. De asemenea, alți studenți români au petrecut perioade mai lungi de studii aici. Avem studenți români, din Sibiu, care fac masteratul aici, la Beijing”, adaugă profesorul Song Shaofeng.
foto Adrian Stănilă
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
În China ,
Adrian Stănilă ,
Alianei Hampu ,
Universităţii Lucian Blaga ,
Institutului Confucius ,
Corina Marin ,
Song Shaofeng ,
Cursanții Institului Confucius ,
Ioan Andrei ,
Institului Confucius ,
Luiza Găluț ,
Marelui Yu ,
Programul Școlii
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
ID
Acum 4 ore
Joe Doe
Acum 4 ore
MergeTreaba
Acum 4 ore
Asdfasdf
Acum 4 ore
Georje