Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
2°C

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Cercetasii

Cine credea că taberele atent organizate, cu tineri voioşi şi neînfricaţi de muncă, sunt de domeniul trecutului sau sunt utopii, se înşeală. 1400 de tineri cercetași au petrecut o săptămână întreagă în apropiere de Săliște. Ei sunt modelul de tânăr activ, responsabil şi integrat social. 

„Tărâmul tinereţii”
 
Tabăra impresionează încă dinainte de a ajunge la ea. Fanioanele şi sutele de corturi se văd încă din drumul principal. Camp-ul se află pe platoul dealului de lângă Sălişte şi este de mărimea unui stadion de fotbal. Odată intrat în tărâmul tinereţii fără bătrânețe, vizitatorul poate simţi acea atmosferă de tabără desprinsă parcă din cărţile copilăriei. În mijlocul aşezării e construit un turn din lemn, din al cărui vârf, în fiecare după-masă, un radio special emite pentru cercetaşi muzică şi informaţii necesare pentru cei aproape 1400 de tineri prezenţi. În jurul campului principal sunt aranjate sub-camp-urile, diferenţiate după regiuni: Oltenia, Transilvania, Maramureş, Bucovina şi Moldova. La fiecare prilej important, toate grupurile se adună organizat în centrul platoului şi îşi reprezintă regiunea prin dansuri şi cântece populare. „Energia şi hărmălaia de aici au fost de fiecare dată fantastice!” povesteşte unul din organizatori. Ideea respectă tradiţia jamboreei, care în dialectul hindus Swahili înseamnă întâlnire paşnică între triburi, dar în acelaşi timp şi zgomotoasă, prin bucuria manifestată cu ocazia re-întâlnirii.
 
Bună dimineața. E ora 7
 
Trezirea se dă la şapte dimineaţa iar stingerea, fără excepţii, la orele 23.00. Celor puţini amatori le este permis fumatul doar în anumite momente ale zilei şi doar dacă au deja 18 ani. Fiecare zi este plină de activităţi  iar seara se lasă cu focuri de tabără şi cântece din chitară. Este un program full-time, care, deşi aparent strict, nu plictiseşte pe nimeni ci transformă cercetăşia într-o experienţă bogată. Satisfacţie ce se poate uşor citi pe feţele senine ale micilor cercetaşi ce mişună neobosiți de colo-colo. În campus, în afara vizitatorilor şi staff-ului sunt înscrişi ca şi membri nici mai mult nici mai puţin de 1111 cercetaşi. Un număr norocos – o poate spune oricine calcă pragul frumoasei tabere. Toţi cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani. Iar spre mirarea organizatorilor, ediţia aceasta au răspuns la apel mai multe fete decât băieţi (52% fete, 48% băieţi).
 
Misiuni îndeplinite cu pasiune
 
Cristian Moldovan e unul din tinerii organizatori (24 ani) şi are o pasiune vădită pentru ceea ce face. Prezent parcă în toate părţile, este mereu în acţiune şi cu zâmbetul pe buze. Se află aici în dublă calitate: de organizator şi de cercetaş. Misiunea personală a lui Cristian este să se ocupe de echipa de Comunicare şi să o facă eficientă. Recunoaşte că a avut şi are multe de învăţat, atât de la cercetaşii mai mici cât şi de la colegii lui organizatori şi că pentru el este o experienţă cel puţin benefică. Obiectivele jamboreei de dezvoltare fizică, socială şi spirituală a tinerilor, se combină armonios cu obiectivele personale. „Fiecare cercetaş are şi un proiect personal. În jamboree îţi poţi alege singur traseul. Ca si cercetaş, eşti obligat să participi la fiecare arie de program, însă există zeci de activităţi şi ateliere din care cercetaşul poate alege liber să facă ce simte că-l reprezintă mai bine. Asta pentru că se promovează libertatea de decizie, fără de care responsabilitatea n-ar rămâne decât un deziderat.”, explică Cristian. 
Unul din proiectele preferate ale cercetaşi a fost „Satul Dezvoltării Durabile”. Aici, cercetaşii s-au implicat în ateliere precum „Se poate și altfel!” (unde au luat urma PET-urilor dispărute din coşurile de gunoi, „De la Conflict la Pace” (unde s-au transformat în animăluţe certăreţe şi au învăţat să rezolve pe cale non-violentă conflictele) şi „Lumea din coşul de cumpărături”, atelier în cadrul căruia au aflat mai multe lucruri despre impactul activității economice şi despre economia “verde”. 
Cât despre gradul în care şi-au îndeplinit misiunea, Cristian recunoaşte că „niciodată n-o să fie socoteala de acasă aceeaşi cu aceea din târg” dar  „partea bună a lucrurilor e că prin natura noastră, ca şi cercetaşi, trebuie să ne ADAPTĂM situaţiei”, completează cu un aer plin de optimism, Cristian. „Planificarea a fost lungă şi am muncit doi ani de zile pentru evenimentul ăsta. Suntem realişti şi conştienţi că lucrurile n-au cum ieşi 100% faţă de ce ne-am propus. Suntem totuşi foarte mulţumiţi de măsura în care tinerii recepţionează valorile sănătoase pe care le promovăm...” 
 
foto Cristian Grecu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

pt. autor

Acum 12 ani

\"În campus, în afara vizitatorilor şi staff-ului ...\" in limba romana: campus = tabara
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus