Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Iarba pe strazile din Orasul de Jos. Peste aproximativ 23 de luni

Puțin peste șapte milioane de lei (din care 5,37 milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile) sunt disponibile pentru modernizarea străzii Turnului și a Piațetei Târgul Peștelui, proiect al cărui contract de finanțare a fost semnat luni, la amiază, la Primăria Sibiu. După Faurului, strada Turnului este a doua stradă din Orașul de Jos, pentru care vor fi demarate lucrări pe fonduri nerambursabile. În așteptarea finanțării mai sunt străzile Ocnei și 9 Mai.

Rețele schimbate

Potrivit proiectului pentru care administrația locală a primit finanțare, firmele care urmează a fi angajate în urma unei proceduri de achiziție publică vor avea de refăcut rețeaua de distribuţie de apă potabilă pe o lungime de 360 de metri liniari şi realizarea unei canalizări pluviale cu o lungime de 461 de metri liniari, pe tronsonul cuprins între râul Cibin şi începutul scărilor care urcă în Piaţa Huet. Evident, după aceste lucrări va fi așternut un nou strat de carosabil.
După finalizarea lucrărilor circulația se va desfășura pe două benzi pentru cele două sensuri pe strada Turnului, iar dinspre strada Peștelui va rămâne unul singur.

O nouă zonă pietonală

Partea mai apreciată, după reabilitări, va fi, cu siguranță, remodelarea intersecției străzii Turnului cu Piațeta Târgul Peștelui și platforma Coroana. Două zone verzi împrejmuite de bănci, o cișmea și plante decorative vor alcătui viitorul peisaj al Piațetei Târgul Peștelui.  În privința vechiului târg de carne, actuala platformă Coroana, acesta va avea după finalizarea lucrărilor o fântână cu un minigrip statuar, iar pe margini vor fi montate bănci, în ideea în care și acest spațiu situat între străzile Turnului și Târgul Vinului va deveni unul destinat odihnei. ” Aria astfel delimitată va fi pavată cu piatră naturală şi vor fi amenajate suprafeţe verzi cu gazon”, informează reprezentanții administrației locale.

Declarații

Contractul de finanțare pentru modernizarea zonelor mai sus amintite a fost semnat, luni, la prânz, de Simion Crețu, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru,organismul intermediar în derulare acestui proiect, și Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu, beneficiarul proiectului cu finanțare nerambursabilă.  Proiectul are fonduri asigurate din bugetul Programului Operațional Regional alocat Regiunii Centru, prin Axa Prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, Sub-domeniul - Poli de creștere.
“Două dintre cele cinci străzi din Oraşul de Jos incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană au obţinut până acum finanţare europeană: Faurului şi Turnului. Sperăm ca proiectele pentru străzile 9 Mai şi Ocnei să primească un aviz favorabil în urma evaluării pentru a putea continua astfel revigorarea Oraşului de Jos pe care am început-o deja din fondurile bugetului local. În prezent se lucrează în Oraşul de Jos pe strada Nouă care se reabilitează complet”, a declarat primarul Klaus Johannis.
”Municipiul Sibiu dispune de un buget de 14,86 milioane euro pentru implementarea proiectelor incluse în Planul integrat de dezvoltare urbană - poli de dezvoltare urbană. În acest moment, din aceste fonduri disponibile, peste 10 milioane lei au fost atrași prin contractele semnate. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Sibiu conţine, în total, un număr de 8 proiecte individuale prin care se solicită peste 14 milioane euro fonduri nerambusabile din Programul Operațional Regional. Este esenţială sprijinirea oraşelor, pentru ca acestea să-şi îndeplinească funcţiile urbane, mai ales în cazul acelor centre care au legături intense cu arealele înconjurătoare și a căror dezvoltare este dependentă principiul policentrismului. Nivelul de dezvoltare al unei regiuni este direct influenţat de nivelul de dezvoltare al oraşelor mari, prin multitudinea de funcţii de grad superior pe care acestea le îndeplinesc, acestea acţionând ca centre de creştere. Fondurile alocate dezvoltării orașelor vor genera rezultate pozitive în piața muncii și cea socială atât în oraș, cât și în localitățile învecinte”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

curiosu\'

Acum 12 ani

DAR TOALETE PUBLICE CARE SA NU FIE AMPLASATE IN LOCALURI SAU INSTITUTII CAND VOM AVEA? CAND VA CURGE CIBINUL INVERS?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus