Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

ULBS si AFT clasificate de minister in categoria a II-a, a universitatilor de educatie si cercetare stiintifica

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat, marţi, situaţia privind noua clasificare a universităţilor din România. Reprezentantele Sibiului, Universitatea „Lucian Blaga”, Universitatea Româno-Germană şi Academia Forţelor Terestre par să fi pierdut legătura cu universităţile de top de România, precum Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca SAU Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

În prima categorie intră 12 universităţi:

• Universitatea din Bucureşti,

• Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca,

• Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi,

• Academia de Studii Economice din Bucureşti,

• Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca,

•Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti,

• Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi,

• Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca,

• Universitatea Politehnică din Bucureşti,

• Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi,

• Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi

• Universitatea "Politehnica" din Timişoara.

Potrivit ministrului Educaţiei, aproximativ 80% din locurile la doctorat vor reveni universităţilor din categoria cercetare avansată şi educaţie.

ULBS şi AFT se găsesc în cea de-a doua categorie, a universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică, respectiv universităţi de educaţie şi creaţie artistică, în vreme ce Universitatea Româno-Germană se află în cea de-a treia categorie.

Ca universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sunt menţionate:

• Universitatea "Transilvania" din Braşov,

Universitatea "Ovidius" din Constanţa,

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi,

• Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu,

• Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti,

• Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara,

• Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova,

• Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş,

• Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi,

• Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti,

• Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

• Universitatea de Vest din Timişoara,

• Universitatea din Craiova,

• Universitatea din Oradea,

• Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti,

• Academia Tehnică Militară din Bucureşti,

• Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" din Braşov,

• Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti,

• Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" din Bucureşti,

• Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa,

• Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" din Bucureşti şi

• Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu.

"Este datoria noastră să le spunem celor care au luat bacalaureatul, părinţilor lor, angajatorilor, la ce pot să se aştepte de la universităţile României. Mulţumesc partenerilor noştri, cea mai credibilă voce la nivelul UE în ceea ce priveşte evaluarea universităţilor, Asociaţia Universităţilor Europene, pentru munca şi expertiza depuse în acest demers. Cred că astfel facem un mare pas înainte pentru recredibilizarea universităţilor din România în faţa partenerilor din Uniunea Europeană. Aş mai avea un cuvânt despre transparenţa procesului.  Toate datele raportate de universităţi sunt publice şi pot fi accesate la ttp://chestionar.uefiscdi.ro/ şi mulţumesc universităţilor pentru efortul făcut. Este în interesul lor direct şi ministerul sprijină misiunea proprie a fiecărei universităţi", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Ministrul Funeriu a precizat că prin acest demers MECTS va stabili un standard în evaluarea învăţământului superior, ceea ce va fi în folosul studenţilor şi angajatorilor. Totodată, clasificarea universităţilor reprezintă un proces prin care vor fi optimizate resursele pentru îndeplinirea misiunii specifice fiecărei univeristăţi.

"Este un demers foarte util atât studenţilor cât şi angajatorilor. Pentru că un student va şti exact, în funcţie de cariera pe care vrea s-o urmeze, spre cercetare sau job mai rapid, va şti exact care este direcţia spre care se va orienta. Pentru prima dată, acum vom avea o situaţie clară, o oglindă reală a situaţiei din sistem, în spatele căreia vor sta cifre, nu poveşti, nu interese politice. Ajutăm sistemul să evalueze pe palierere pe care trebuie să se evalueze", a spus Funeriu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

14 comentarii

??????? curios

Acum 13 ani

Universitatea Româno-Germană din Sibiu ???? apare in categoria a III a ! ULBS si AFT sunt in a doua categorie. Vreun interes in ce priveste promovarea Roger? Se vede si in poza ca e o imagine de la Universitatea Româno-Germană din Sibiu!
Raspunde

?

Acum 13 ani

si eu cred ca Roger este in cat. a III-a, dupa cate a aparut pe saitul Min.
Raspunde

ULOS

Acum 13 ani

Cam aiurea autorul articolului, mai documenteaza-te putin inainte sa scrii prostii. Lucian Blaga organizeaza master pe cand Roger nu.
Raspunde

bes

Acum 13 ani

ROGER au si cursuri de master in oferta(acreditate din 2008) c.f. pagini web. Dar sunt in a treia categorie de universitati, deci ramane de vazut daca mai au dreptul sa organizeze astfel de cursuri.
Raspunde

dljekyll

Acum 13 ani

Roger e in categoria a III-a, cu toate celelalte universitati private. Scrieti articole cand sunteti treji...
Raspunde

unu

Acum 13 ani

da, roger are departament de PR mai eficient, ca deaia e privata; aia la ULBS o ard aiurea si n-au eficienta. Faceti si voi un articol in care sa aratati oameniilor ca in cladirea mare cu Raifaizen, unde scrie univ. romano germana nu se tine niciun curs, e doar o reclama; cursurile se tin in buncarele galbene de peste drum :)
Raspunde

dljekyll

Acum 13 ani

Fratilor, degeaba ati modificat in titlu daca ati lasa neschimbat textul...Roger tot in categoria III este. Mai beti o cafea.
Raspunde

ROGER - locul 70

Acum 13 ani

Roger ocupa in clasament locul 70, Blaga este pe locul 18
Raspunde

callas

Acum 13 ani

printre cele fruntase sunt universitati vechi cu traditie, cu profesori celebri, din orase mai mari ca Sibiul, cu profil clar, nu talmes-balmes de specialitati scoase din caciula dupa 89. Sibiul a avut facultatea de drept refugiata de la Cluj si teologia evanghelica, iar pe urma a avut filologie: romana, germana, engleza si teologie , atat, toate celelalte s-au infiintat ca o afacere/industrie de produs studenti si diplome de tot felul, dar fara o cerinta reala a pietii de desfacere pentru absolventi. Injuriile contra comentariului meu nu le astept nici nu le voi citi.
Raspunde

pt. callas

Acum 13 ani

Injurii penru ce, pentru ca ai dreptate si spui adevarul? Doar imbecilii pot sa conteste o realitate vizibila de dupa toate fanfaronadele escrocului Oprean.
Raspunde

ha ha

Acum 13 ani

faxultate in romania =0,zero,null..........rectorul din sibiu e neamul lui ceausescu cu salar de sute de mii pe an, isi bate joc de voi k la tv.......bravo fraierilor studiati si platiti sa mearga cu merzan s dictatorul....sigur vor fii si pasaricile de fete profesoare sa ramana in familie............panarama de societate..
Raspunde

Mir

Acum 13 ani

Va rog nu mai lansatii informatii pe care nu sunt verificate. In primul rand nu exista o ierarhizare numerica a universitatilor, daca cititi Monitorul Oficial nr. 637 / 6 sept. 2011 la paginile 5 si 6 veti observa ca universitatile sunt enumerate, nu pozitionate pe un anumit loc. Deci nu putem spune ca ROGER este pe locul 70. In al doilea rand, in cadrul ROGER sunt acreditate studii de masterate la care se organizeaza admitere pentru anul universitar 2011 - 2012 conform Monitorului Oficial nr. 617bis / 31 august 2011.
Raspunde

@callas

Acum 13 ani

Facultatea de Teologie ortodoxa este cea mai veche din tara. Multe din celelalte Facultati (Drept, Inginerie, Filologie, Istorie) sunt infiintate in anii 60-70. Aceste facultati au mari profesori, unii membri ai Academiei, altii in topul national al specializarii lor. Unii sunt recunoscuti (pe bune) la nivel international. Aceasta inseamna traditie si premise pentru crestere.
Raspunde

cineva

Acum 13 ani

Daca tot ne place sa facem comentarii, poate era bine ca Ministerul sa ofere si puntajele obtinute de universitati. Ca sa nu mai spunem ca cei carora le place sa comenteze, ar trebui sa se informeze mai intai. Sa luam ca exemplu ULBS, universitate care nu a fost clasificata in categoria I, deci nu mai poate avea examen la doctorat conform comentariilor dvs, dar care va organiza aceste examene conform Ordinului din Monitorului Oficial nr. 617bis / 31 august 2011. Un al doilea exemplu este ROGER. Degeaba faceti comentarii. Pana una alta, este SINGURA UNIVERSITATE PRIVATA DIN SIBIU CARE POATE ORGANIZA STUDII DE MASTERAT ACREDITATE ARACIS. Ar fi bine sa va informati inainte sa postati comentarii. Si mai putem da un exemplu - Universitatea Alma Mater, care nu apare sub nicio forma in clasament. Deci, una este organizezi studii in baza unor reglementari, sa respecti ceea ce spune Ministerul si alta este sa nu dai importanta acestor aspecte. In plus, nu cred ca este oportun sa faceti comparatie intre o universitate de stat, finantata de la bugetul statului, care are aproximativ 22.000 studenti, cu o universitate privata care respecta insa reglementarile in domeniul invatamantului, care este acreditata, toate programele derulate se desfasoara in baza unor evaluari pozitive din partea ARACIS, toata sustinerea se face independent, are in derulare programe, ofera burse ERASMUS, si multe altele. Poate nu aveti orice va doriti din punct de vedere material, dar haideti sa fim seriosi, totul e facut de ei iar daca vreti sa invatati aveti unde. Trebuie sa vreti. Concluzia - INFORMATI-VA INAINTE SA COMENTATI!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus