Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Judet de prim-ministru

Săptămâna trecută am fost invitat la Cluj, la un tur al brandurilor naționale provenite de pe malul Someșului. Lista companiilor pornite din Cluj e lungă: Farmec, Jolidon, Napolact, Banca Transilvania, Vitacom, Ursus. Iar în timpul vizitei, mi-a trecut din nou prin minte eterna dispută dintre Sibiu și Cluj, disputa pentru „coroana” de capitală a Transilvaniei. Cam în orice domeniu ai începe să faci comparații, Sibiul rămâne în dezavantaj. Sigur, câștigă detașat la boemia artistică, la numărul mare și la calitatea evenimentelor culturale petrecute aici. Poate câștigă și la renumele internațional, însă Clujul este mult peste Sibiu, din toate celelalte privințe. Șelimbărul Clujului, Floreștiul, are sedii de bănci, are cartiere de case, cartiere de blocuri. Cristianul Clujului, Apahida, are o centură de toată frumusețea. Nu va trece mult timp și zona va deveni una metropolitană, pe modelul Brașovului. Clujul are o economie mult mai solidă, dovadă și lista de branduri de mai sus pe care Sibiul o poate compensa cu Scandia și... cam atât. Urbanistic, Clujul e mult mai ordonat. Nu am văzut niciunde papagalul de culori de pe Mihai Viteazul sibian sau blocurile răsărite ca ciupercile în cartiere de casă. Orașul de pe Someș s-a extins frumos, de îți e mai mare dragul. Universitar, Clujul câștigă din nou pentru că Babeș Bolyai e în primele 10 din țară iar Lucian Blaga nu. Iar această dezvoltare își are, cu siguranță, rădăcini și în politic. Nu cred că în ultimii 20 de ani a fost guvern să nu aibă cel puțin un clujean. Andrei Marga, Ioan Rus, cabinetul Năstase avea chiar trei miniștri proveniți din Cluj. Oameni care, indiferent de culoarea lor politică, au ajuns acolo și au ținut minte că la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, vor reveni acasă. Și au priceput cum le-ar dăuna dacă s-ar întoarce cu mâna goală. Fiecare dintre ei a creat, din fotoliul de la București, pentru orașul lor de baștină. Sibiul? Ce politică, ce creație, ce interes? Că după singurul ministru de la Dejeu încoace n-a rămas nici colbul de pe ghete.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

un sibian

Acum 12 ani

felicitari pt articol.foarte realist.politicienii din sibiu sunnt de.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus