Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Rectorii universitatilor sibiene comenteaza clasificarea Ministerului: doar AFT e multumita. Gorski: nu putem vorbi de o ierarhizare!

Rectorii celor trei universităţi din Sibiu clasificate în urmă cu mai bine de o săptămână de Ministerul Educaţiei au comentat modul în care sunt văzute instituţiile sibiene de la Bucureşti. În vreme ce Academia Forţelor Terestre pare a fi destul de mulţumită, conducerea Universităţii Româno-Germane este de părere că nu putem vorbi de o ierarhizare propriu-zisă. Cât il priveşte pe rectorul ULBS, Constantin Oprean crede că procesul de ierarhizare al domeniilor de studiu nu a fost încheiat.

La prima vedere, clasificarea Ministerului a plasat ROGER în cea de-a treia categorie valorică a universităţilor din România.  “Demersul de clasificare al universităţilor întreprins de către Ministerul Educaţie a vizat în primul rând instituţiile de învăţământ superior de stat, în vederea acordorii locurilor bugetate pentru programele de studii şi nu reprezintă o ierahizare în adevăratul sens al cuvântului, întrucât nici nu au fost ierarhizate domeniile de studii de licenţă, aşa cum preciza ordinal iniţial al Ministerului. Conform datelor din Monitorul Oficial nu se poate susţine că o universitate este pe locul 1 sau 15 sau 70. Universităţile au fost clasificate în categorii şi nu ordonate conform performanţei. Universitatea Româno-Germană din Sibiu este, de altfel, singura universitate particulară din Sibiu, acreditată prin legea 115/2005, cu drept de organizare a studiilor universitare de masterat”, a declarat Hotensia Gorski, rectorul Universităţii Româno-Germane.

Cât priveşte Academia Forţelor Terestre, plasarea ei alături de ULBS în cea de-a doua categorie valorică reprezintă un pas înainte.

“Clasificarea Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" ca universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică reprezintă încă o certificare a calităţii proceselor educaţionale şi de cercetare din instituţia noastră. Instituţia noastră a obţinut anul trecut cel mai înalt calificativ, "grad de încredere ridicat", pentru calitatea educaţiei desfăşurate, în urma evaluării instituţionale externe a calităţii educaţiei realizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.  De la început Academia Forţelor Terestre a înţeles să-şi asume ca misiuni fundamentale învăţământul şi cercetarea ştiinţifică iar acum, prin clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, suntem convinşi că vom onora acest statut. Din această perspectivă rezultatele obţinute nu sunt deloc întâmplătoare şi ele se bazează pe un corp de cadre didactice şi de cercetare ştiinţifică de certă valoare, o bază didactică şi de cercetare ştiinţifică adecvată, un management modern şi mult entuziasm şi pasiune”, a declarat pentru Turnul Sfatului, col. Ghiţă Bârsan, rectorul AFT.

Conducerea Universităţii “Lucian Blaga” a fost prima care a reacţionat. Rectorul Constantin Oprean, a declarat imediat după primirea rezultatelor că “ULBS ocupă o poziţie onorabilă”, însă mai sunt multe de făcut. “Din păcate, procesul de ierarhizare al domeniilor de studiu nu a fost încheiat iar din declaraţia Ministrului Educaţiei nu rezultă că s-ar încheia înainte de 2014, ceea ce înseamnă că înseşi unele dintre domeniile identificate înainte de finalizare de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu prezintă credibilitate maximă. Rezultatul obţinut de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu demonstrează performanţa managementului universitar din Ulbs urmând ca în etapa următoare universitatea să demonstreze că domeniile de cercetare se vor regăsi în zona cercetării avansate şi Ulbs să intre în prima categorie”, a mai spus Constantin Oprean.

ULBS şi AFT au fost clasificate de minister în ce ade-a doua categorie valorică, în vreme ce ROGER a intrat în ultima categorie. Sibiul nu are nicio universitate în prima categorie valorică. Universitatea Alma Mater nici nu a fost luată în calcul.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Profesor

Acum 10 ani

Rectorul Oprean este multumit pentru el, personal. Asta da! Cand a preluat ULBS, aceasta era pe locul 9 in clasificarea Ministerului Invatamantului. A reusit sa se imbogateasca, sa distruga resorturile intime ale mediului academic, sa transforme resursa umana in niste roboti plictisiti, sa-i marginalizeze total pe umanisti si sa retrogradeze universitatea in \"divizia B\". Ingineria, mult clamata \"regina a facultatilor\", a fost si ea pozitionata periferic, pierzand locurile la doctorat. Acuma, in dorinta de a apara trecutul murdar, lupta sa aduca o conducere viitoare care i-a fost complice, care sa apere secretele mizeriilor savarsite.
Raspunde

mama

Acum 10 ani

Unversitatea Alma Mater este prea noua pt a putea fi evaluata . Dar decat sa fii supus evaluarii de specialistul Funeriu , mai bine lipsa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus