Luni,
24.03.2025
Partial Noros
Acum
20°C

Telescoape in Piata Mare, astropoezie si astrofolk la Biblioteca

Astropoezie, astrofolk, astropantomimă sunt câteva din ”artele astronomice” care vor pigmenta programul cât se poate de științific, de altfel, al celei de-a 30-a ediții a Conferinței internaționale de meteori. Peste 120 de specialiști în astronomie din întreaga lume se vor întâlni în cadrul acestei Conferinţe, programată la Sibiu la finele acestei săptămâni.


Specialiștii din cadrul NASA sau cei ai Agenției Spațiale Europene vor discuta chestiuni tehnice, ”concrete, nu de crescut ratingul”, anunță organizatorii. ”Ceea ce apare la OTV sau mai știu eu pe unde despre meteoriții care pun în pericol viața pe Pământ sunt doar speculații de presă. La Sibiu se discută despre predicții făcute pe temei cât se poate de științific, cum ar fi ploaia de meteori anunțată pentru 8-9 octombrie. Cei de la NASA vor vorbi, la Sibiu, despre acest eveniment, care se pare că va aduce o «ploaie» de sute de meteori pe oră deasupra Pământului”, spune Valetin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori. Potrivit lui, evenimentul despre care va vorbi William J. Cook, din partea NASA, va fi cu siguranţă printre cele mai spectaculoase evenimente astronomice din ultima perioadă.
Alături de William J. Cook, una din principalele nume ce vor fi prezente la Sibiu este Detlef Koschny, din partea Agenției Spațiale Europeane, a cărui gazdă va fi Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române.


Telescoape instalate în Piața Mare

Conferința mondială de la Sibiu, programată între 15 și 18 septembrie, va avea un record de participare, anunță organizatorii români. Pentru public, va fi organizată o expoziție de astrofotografie, iar în Piaţa Mare a Sibiului vor fi instalate două telescoape. „Până la miezul nopţii, toţi doritorii vor putea privi cerul, fiind ajutaţi de specialişti în astronomie”, promite Valentin Grigore.

Arta în astronomie: astropoezie

Programul evenimentului de la Sibiu include și momente de respiro pentru participanți: astropoezie, astrofolk sau astropantomimă sunt doar câteva din acestea. ”Este ceva special, este o combinație între astronomie și artă în sensul că cei care produc aceste expresii culturale sunt și cunoscători de astronomie”, descrie Valentin Grigore. Potrivit lui, acest gen cultural a fost lansat în România acum câțiva ani. Ideea a prins în rândul pasionaților de astronomie, astfel că la Sibiu vor evolua pe scena artistică astronomică reprezentanții a 12 țări.


Astropoezie:


Coroana Terrei
Claviatură pentru muzica solară.
Adăpost pentru natura pământească.
Protector împotriva ambițiilor vidului.
Magician creând meteori -
acele porți de foc pentru deschiderea cerului…
De ce am învăța pași de armonie
de la iubitorii de meteori?

Plimbându-ne doar, înconjurăm o stea.
Cine să fim lângă Luminăția-Sa?
Ne credem superstele de înaltă clasă,
dar... chiar și micii meteori ne bagă în
angoasă.


Andrei Dorian Gheorghe

Foto


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

un sibian

Acum 13 ani

Super! Felicitari!
Raspunde

***

Acum 13 ani

Si la care Biblioteca ? In Sibiu sunt mai multe.
Raspunde

IMC

Acum 13 ani

Aseara a fost multa lume pe Centru la cele doua telescoape. Asta-seara de la ora 20-21 vom fi din nou in Piata Mare. Mai multe detalii: astronomie.ananda.ro
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus