Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Morar subprefect. ”Alegerile se castiga cu pensionarii”

Numirea în postul de subprefect a fostului președinte al Consiliului Județean, Constantin Morar, a surprins pe toată lumea. Sau aproape pe toată lumea. Explicația pentru care a fost schimbat un tânăr din prefectură cu un lider politic hârșâit aproape o viață întreagă prin funcții de conducere în organizații politice e foarte simplă pentru unii: ”Alegerile se câștigă cu pensionarii, nu cu tinerii”, a răspuns sec un important lider politic local.


Totuși, chiar și pentru a pregăti alegerile de anul viitor, rolul de subprefect nu oferă foarte multe avantaje. ”Singurul avantaj oferit de funcție este o mai bună coordonare a alegerilor. Prefectura stabilește totuși secțiile de votare, are în grijă comisiile pe secții, poate fi un avantaj”, susțin oameni apropiați mediului politic.


Oficial, Constantin Morar spune că decizia a venit pe linie politică, ca urmare a negocierilor dintre PDL și UNPR. ”A fost o decizie luată în cadrul coaliției și sper că vom face o echipă bună cu cei de la Prefectura Sibiu. În cazul UNPR Sibiu, în ceea ce privește conducerea organizației județene, decizia o vor lua colegii mei. Din punctul meu de vedere, astăzi mi-am încheiat mandatul politic”, a declarat Constantin Morar după anunțul făcut de reprezentanții guvernului, săptămâna trecută. Morar avea termen 15 zile pentru a-și rezolva problemele de incompatibilitate. Le-a rezolvat însă mult mai devreme. ”Astăzi mi-am dat demisia din funcția de președinte al UNPR și din cea de membru al organizației UNPR organizați județeană Sibiu”, a anunțat vineri Morar.


Morar? S-a ajuns și el!


Fostul coleg de partid al lui Morar, președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea a criticat în termini duri numirea lui Morar și susține că odată cu această modificare nu se mai poate vorbi de instituția prefectului ca despre un ”mediu” apolitic.  ”S-a ajuns și el. Pentru asta a luptat de trei ani, să ajungă prefect sau subprefect. Oricum, cu această ocazie s-a ales praful de noțiunea depolitizarea instituției prefectului”, a declarat președintele PSD, Ioan Cindrea.


Utilitatea prefecturii


Preşedintele FDGR, Klaus Johannis, a spus despre numirea lui Constantin Morar că, "probabil, UNPR a făcut presiuni" pentru a obţine o funcţie în judeţ şi a apreciat că Prefectura "este o verigă în plus".  "Am citit în ziar că a fost numit un nou subprefect, nu mi-a spus nimeni de ce, cum. Din câte ştiu, am avut subprefect, un fost angajat al Primăriei, domnul Rareş Macrea, care a plecat de aici. Probabil a fost bine pregătit de a fost numit subprefect. Acum nu ştiu de ce a fost schimbat. Probabil UNPR a făcut presiuni să aibă un pic de funcţie în judeţ", a spus Johannis.  
Primarul Sibiului este unul dontre adepții declarați ai limitării activității prefecturilor la o singură atribuție: verifcarea actelor de legalitate ale consiliilor locale și a consiliului județean. "Toată Prefectura, după părerea mea, ar trebui să se rezume la verificarea legalităţii unor acte administrative. Punct. Prefectura a fost creată, la vremea respectivă, pentru a cooordona direcţiile judeţene. Acum nu se mai numesc aşa, ci direcţii deconcentrate şi nu le mai coordonează, ci le adună în şedinţe regulate unde se discută probleme. După părerea mea este o verigă în plus. Am mai spus-o şi o repet dacă este cazul. Atribuţia care după mine este ok şi trebuie să rămână este verificarea pe legalitate a actelor emise de consilii locale, judeţene şi aşa mai departe. Un astfel de organism trebuie să existe", este de părere Johannis.


Ironia sorții. Prieten sau inamic?


Constantin Morar a fost preşedinte al Consiliului Judeţean şi candidat la ultimele alegeri parlamentare din partea PSD, partid din care a demisionat ulterior. În presa locală, Morar şi-a motivat demisia prin faptul că nu are rost să îşi irosească timpul, energia şi viaţa dacă partidul nu mai are nevoie de el şi îl poziţionează "într-un con de umbră". Ulterior, el s-a înscris în UNPR, spunând că se regăseşte mai bine în acest partid. Macrea Rareş ocupa postul de subprefect din octombrie 2009.


Interesant este că Morar a fost destituit din funcția de vicepreședinte al COnsiliului Județean în urma unei acțiuni instrumentate de Alianța DA, care era atunci la putere. Prefectul de atunci al Sibiului, actualul partener de coaliție, Ion Ariton a semnat, ordinul prin care vicepresedintele Consiliului Judetean, Constantin Morar, era înlăturat din funcția pe care o deținea. Morar declara atunci că s-a săturat de mizeriile Alianței D.A. și va ataca decizia în instanță pentru suspendarea executării ordinului și anulării acestuia. "Printr-un abuz incalificabil, prefectul județului Sibiu, Ion Ariton, în disprețul legii a emis un ordin prin care se constată încetarea mandatului meu de vicepreședinte al Consiliului Județean. Față de această măsură, cu profund caracter politic, mi-am rezervat dreptul și am acționat deja pe cale administrativă și judecătorească pentru suspendarea și anularea acestui ordin. Mai mult, am depus și o plângere penală împotriva prefectului Ariton pentru abuz în serviciu", declara în media locală, Morar. Și mai ciudat este faptul că Morar a fost declarat incompatibil în urma unei sesizări înaintate prefecturii de către deputatul Cornel Știrbeț. "Este un abuz din partea prefectului Ion Ariton, iar acest ordin a fost deja atacat în justiție. Este un act politic, injust și de aceea vom cere înlăturarea lui de la conducerea Prefecturii. Instanța va fi cea care va face dreptate în acest caz, iar noi avem încredere în actul de justiție", spunea deputatul PSD, Ioan Cindrea. Evident că de atunci, așa cum se întâmplă frecvent în politică, rolurile sau schimbat iar foștii adversari au devenit aliați, iar colegii s-au transformat în dușmani declarați.



Ioan Cindrea, iunie 2005
"Este un abuz din partea prefectului Ion Ariton, iar acest ordin a fost deja atacat în justiție. Este un act politic, injust și de aceea vom cere înlăturarea lui de la conducerea Prefecturii. Instanța va fi cea care va face dreptate în acest caz, iar noi avem încredere în actul de justiție".

Ioan Cindrea, septembrie 2011
”S-a ajuns și el. Pentru asta a luptat de trei ani, să ajungă prefect sau subprefect. Oricum, cu această ocazie s-a ales praful de noțiunea depolitizarea instituției prefectului”.


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

ps

Acum 12 ani

cindrea sa nu vorbeasca, el si-a pus nevasta, care habar nu a avut de administratie, in functia de subprefect, atunci s-av ales praful de institutia prefecturii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus