Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
17°C

Targul de bucate traditionale “Branduri transilvanene" isi deschide portile in acest weekend

Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu organizează, în perioada 1-2 octombrie, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, prima ediţie a Târgului de bucate tradiţionale “Branduri transilvănene”.

„Am inţiat împreună cu domnul director Budrală acest târg al barndurilor româneşti pentru că este important să promovăm bucătăria tradiţională românească. Muzeul trebuie să fie permanent conectat la ce se întâmplă şi trebuie să fim o punte pentru promovarea produselor tradiţionale” a spus Valeriu Olaru, directorul CNM Astra.

Târgul are drept scop promovarea produselor tradiţionale alimentare autentice din judeţele Transilvaniei. La această primă ediţie şi-au anunţat participarea producători din judeţele Sibiu, Braşov, Hunedoara, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Harghita, Covasna şi Mureş.

Standuri cu bucate 100% româneşti

Standurile cu bucate tradiţionale, precum şi atelierele culinare au intrat astfel, definitiv, în programul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, care va dezvolta, împreună cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu şi cu Consiliul Judeţean Sibiu, în perioada următoare, zona dedicată acestor evenimente, amenajând standuri permanente, cuptoare, spaţii de depozitare şi toate celelalte elemente necesare desfăşurării unui astfel de program la standarde calitative de cel mai înalt nivel.

„Este o necesitate să promovăm produsele româneşti care sunt deosebite. Am reuşit să creştem numărul micilor producători înregistraţi, de la 22, câţi erau anul trecut la 106. Pe ei îi ajutăm să îşi inregistreze produsele cu denumire protejată şi ei vor fi prezenţi la târgul nostru, cu produse româneşti de cea mai bună calitate” a declarat Gheorghe Budrală, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Sibiu.

Vizitatorii vor putea găsi, pe standurile expoziţiei cu vânzare, bucate tradiţionale atent selecţionate, precum brânza de năsal şi telemeaua stată-n zăr (Cluj), telemeaua, laptele gros şi sloiul de oaie din Mărginime (Sibiu), ţuica de Zalău şi pălinca de Sălaj, virşli de Brad (Hunedoara), brânza de burduf de Loman (Alba), brânza de Bran în coajă de brad (Braşov), kurtos kalacs (Harghita), Mezescolacs (Covasna) şi altele.

Standurilor cu produse li se vor adăuga ateliere culinare care vor permite familiarizarea cu modul de preparare a unor delicatese tradiţionale ce vor fi puse la dispoziţia cumpărătorilor. Dintre reţetele preparate pe loc nu vor lipsi balmoşul de Jina sau cocoloşul ciobănesc, produse specifice Mărginimii Sibiului.

Producătorii vor fi ajutaţi să-şi înregistreze produsele

Evenimentul va include şi un seminar de specialitate, care se va desfăşura între orele 10:00-14:00, în cele două zile de târg, în sala de conferinţe a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu.

În cadrul seminarului vor fi abordate strategii de înregistrare şi de valorificare a produselor tradiţionale, precum şi legislaţia în domeniul denumirilor de origine protejată. Toate acestea se vor desfasura sub directa coordonare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Vor fi invitaţi reprezentanţi ai direcţiilor pentru agricultură judeţene, ai consiliilor judeţene şi producători din diverse zone ale ţării.

Târgul de bucate tradiţionale „Branduri transilvănene” vine în completarea Târgului de produse tradiţionale şi ecologice, organizat tot în muzeul din Dumbrava Sibiului. Pentru următoarele ediţii vor fi incluse produse din toate zonele ţării, tematica extinzându-se la „Branduri româneşti”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus