Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu organizează, în perioada 1-2 octombrie, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, prima ediţie a Târgului de bucate tradiţionale “Branduri transilvănene”.
„Am inţiat împreună cu domnul director Budrală acest târg al barndurilor româneşti pentru că este important să promovăm bucătăria tradiţională românească. Muzeul trebuie să fie permanent conectat la ce se întâmplă şi trebuie să fim o punte pentru promovarea produselor tradiţionale” a spus Valeriu Olaru, directorul CNM Astra.
Târgul are drept scop promovarea produselor tradiţionale alimentare autentice din judeţele Transilvaniei. La această primă ediţie şi-au anunţat participarea producători din judeţele Sibiu, Braşov, Hunedoara, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Harghita, Covasna şi Mureş.
Standuri cu bucate 100% româneşti
Standurile cu bucate tradiţionale, precum şi atelierele culinare au intrat astfel, definitiv, în programul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, care va dezvolta, împreună cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu şi cu Consiliul Judeţean Sibiu, în perioada următoare, zona dedicată acestor evenimente, amenajând standuri permanente, cuptoare, spaţii de depozitare şi toate celelalte elemente necesare desfăşurării unui astfel de program la standarde calitative de cel mai înalt nivel.
„Este o necesitate să promovăm produsele româneşti care sunt deosebite. Am reuşit să creştem numărul micilor producători înregistraţi, de la 22, câţi erau anul trecut la 106. Pe ei îi ajutăm să îşi inregistreze produsele cu denumire protejată şi ei vor fi prezenţi la târgul nostru, cu produse româneşti de cea mai bună calitate” a declarat Gheorghe Budrală, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Sibiu.
Vizitatorii vor putea găsi, pe standurile expoziţiei cu vânzare, bucate tradiţionale atent selecţionate, precum brânza de năsal şi telemeaua stată-n zăr (Cluj), telemeaua, laptele gros şi sloiul de oaie din Mărginime (Sibiu), ţuica de Zalău şi pălinca de Sălaj, virşli de Brad (Hunedoara), brânza de burduf de Loman (Alba), brânza de Bran în coajă de brad (Braşov), kurtos kalacs (Harghita), Mezescolacs (Covasna) şi altele.
Standurilor cu produse li se vor adăuga ateliere culinare care vor permite familiarizarea cu modul de preparare a unor delicatese tradiţionale ce vor fi puse la dispoziţia cumpărătorilor. Dintre reţetele preparate pe loc nu vor lipsi balmoşul de Jina sau cocoloşul ciobănesc, produse specifice Mărginimii Sibiului.
Producătorii vor fi ajutaţi să-şi înregistreze produsele
Evenimentul va include şi un seminar de specialitate, care se va desfăşura între orele 10:00-14:00, în cele două zile de târg, în sala de conferinţe a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu.
În cadrul seminarului vor fi abordate strategii de înregistrare şi de valorificare a produselor tradiţionale, precum şi legislaţia în domeniul denumirilor de origine protejată. Toate acestea se vor desfasura sub directa coordonare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Vor fi invitaţi reprezentanţi ai direcţiilor pentru agricultură judeţene, ai consiliilor judeţene şi producători din diverse zone ale ţării.
Târgul de bucate tradiţionale „Branduri transilvănene” vine în completarea Târgului de produse tradiţionale şi ecologice, organizat tot în muzeul din Dumbrava Sibiului. Pentru următoarele ediţii vor fi incluse produse din toate zonele ţării, tematica extinzându-se la „Branduri româneşti”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mărginimii Sibiului , Dumbrava Sibiului , Valeriu Olaru , Consiliul Judetean Sibiu , Gheorghe Budrală , Complexul Naţional Muzeal , Dezvoltării Rurale , Agricultură Județeană Sibiu , Complexului Național Muzeal , Ministerului Agriculturii
Vizualizari: 310
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Cosmin
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
BumBum
Acum 4 ore
Mioara