Sâmbătă,
05.12.2020
Parțial Noros
Acum
13°C

Video | Profesorii Liceului de Arta isi vor primi salariile. Livia Sava il acuza pe Johannis de ”politicianism”

29 Septembrie 2011 20:48

Situația dificilă în care au fost puse cadrele didactice și personalul auxiliar din cadrul Liceului de Artă din Sibiu și-a găsit, în sfârșit, rezolvare. După ce primarul Sibiului, Klaus Johannis, a solicitat modificarea legislației care reglementează finanțarea instituțiilor de învățământ, iar Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens, consilierii locali au aprobat în ședința de joi redistribuirea sumelor necesare pentru plata salariilor (inclusiv a celor restante) la Liceul de artă. Conducerea Primăriei Sibiu speră ca salariile să fie plătite în cursul zilei de vineri.

De asemenea, a fost rezolvată și situația asemănătoare și iminentă a altor 36 de școli și licee din oraș, tot prin redistribuirea de fonduri, chiar dacă acest lucru duce la depășirea standardului de cost pe elev (lucru interzis până la modificarea legii), în respectivele instituții de învățământ.

Cel mai dezbătut proiect

 Adoptarea acestei hotărâri, deși a primit unanimitatea Consiliului Local, a fost precedată de un șir lung de discuții. Cea mai vocală, Livia Sava (foto), consilier PD-L, a susținut că această situație putea fi rezolvată demult, dacă această redistribuire ar fi fost adoptată încă din iunie. Din partea FDGR, viceprimarul Astrid Fodor a arătat că redistribuirea nu avea, până în această săptămână, cadru legal, deoarece ar fi fost depășit la școlile beneficiare de sume suplimentare ”celebrul” standard de cost pe elev.
„În iunie, această hotărâre de Guvern nu exista și primarul nu putea face redistribuirea. Aceasta se putea face după ce s-a modificat HG 1395. Acel articol pe care îl invocați pentru starea de excepționalitate se referă la redistribuirea pe care o face Direcția Finanțelor Publice în cazul în care la nivel de județ, între municipii, orașe și comune nu ajung sumele. Acum, modificarea hotărârii de Guvern arată ce poate să facă poate să facă primarul în calitate de ordonator de credite cu avizul Inspectoratului Școlar. Lipsea exact această prevedere”, a spus Astrid Fodor.

Imediat, Livia Sava a adus în discuţie situaţia asemănătoare de anul trecut, când, la fel, banii pentru salariile de la Liceul de Artă au fost insuficienţi. „Aici s-a pus problema de a se vrea sau nu se vrea, de a interpreta sau nu legea. Hotărârea de Guvern de anul trecut – pe care noi am făcut exact același lucru la Liceul de Arte - este ad litteram cu HG 1395. Atunci s-a putut, acum nu s-a putut. Atunci s-a putut interpreta, acum nu s-a putut interpreta. Hotărârea de Guvern nu face altceva decât explicitează pe înțelesul tuturor că se putea face această redistribuire. Culmea, dragi colegi, este că acești bani existau și există”, a spus Livia Sava.În replică, Simona Pop, director Serviciului de administrare a unităților de învățământ preuniversitar de stat din cadrul Primăriei Sibiu, a declarat că redistribuirea sumelor, inclusiv către Liceul de artă, a fost făcută anul trecut pe baza vechilor norme legale, care nu impuneau, pe atunci, o limită maximă, cea impusă acum prin standardul de cost pe elev.


Johannis înţeapă deconcentratele şi îi mulţumeşte lui Boc

În premieră, în discuțiile iniţiate de democrat-liberali a intrat și primarul Klaus Johannis, care şi-a cerut dreptul de a vorbi susţinând că a fost mai implicat în această situaţie. „Chestiunea a fost destul de neclară, în ceea ce privește faza legală de redistribuirea între unități administrative și unități școlare. Noi am sesizat de la începutul anului că banii nu vor fi suficienți pentru anumite unități școlare, iar pentru unele unități școlare banii ar putea să se termine la jumătatea anului școlar, cum s-a întâmplat la Liceul de artă. Am sesizat instituțiile competente – cel puțin noi am crezut că sunt competente, s-a dovedit că nu – care au răspuns contradictoriu”. Primarul Sibiului a acuzat reprezentanţii autorităţilor centrale în teritoriu că au întreţinut starea de confuzie legislativă. „Din păcate, din motive pe care nu le înțeleg, nu știu care au fost și nu știu ce logică a fost în spatele acestor demersuri, anumite instituții deconcetrate au dorit să creeze o nebuloasă și atunci oamenii de la Liceul de Artă au rămas fără salarii și noi fără soluții pe lege”.
Primarul Sibiului a arătat că cel care a dat impulsul necesar modificării legislaţiei a fost premierul Emil. Boc. „Noi am înaintat o scrisoare primului ministru și l-am rugat să găsească o soluție. Primul ministru a înțeles care este problema, s-a implicat personal, din fericire, în rezolvarea acestei chestiuni, s-a emis hotărârea care rectifică hotărârea de Guvern inițială și suntem, puțin cam târziu, puși în situația să facem acea redistribuire de sume între unități școlare și să putem plăti, odată, oamenilor de la Liceul de Artă salariile restante din iunie. Este inadmisibil să nu se plătească salariile din iunie”, a mai spus primarul, înainte de a ruga consilierii locali să voteze „pentru”.
 

Comisii şi comitete

În şedinţa Consiliului Local de luna trecută, pentru analiza situaţiei de la Liceul de artă a fost înfiinţată o comisie, al cărei preşedinte a fost Livia Sava, la propunerea FDGR, propunere care a întrunit majoritatea voturilor.

Livia Sava a apreciat modul în care Comisia pe care a prezidat-o a funcționat. Dar a atacat făţiş membri FDGR. ”După patru zile (de la 1 septembrie, data finalizării raportului întocmit de Comisie – n.r.), două membre ale Comisiei, reprezentante ale FDGR și-au retras semnătura de pe raport. Nu le-a convenit ultimul articol. Și s-au întrunit dânșii, ceilalți patru membri ai Comisiei, au făcut un raport, dar vă rog să rețineți că punctul meu de vedere exprimat în ședința din luna iulie, cu concluzia raportului făcut de comisia legal constituită este identic cu concluzia raportului pe baza căruia noi astăzi rezolvăm această problemă a Sibiului”.

Concluzia la care face referire Livia Sava are în vedere o adresă a Inspectoratului şcolar județean care, trimisă Primăriei Sibiu în vara acestui an, indică școlile cu buget excedentar, de unde puteau fi luați banii necesari suplimentării bugetelor Liceului de artă și ale restului școlilor care ar fi ajuns în imposibilitatea plății salariilor. Doar că, la momentul respectivei adrese a Inspectoratului, HG 1395 nu era modificată cu privire la situațiile de excepție.

 

FDGR: Felicitări pentru primar

Mariana Fritzman a ținut, în alocuțiunea sa, să mulțumească celor implicați în rezolvarea acestei situații. Ea, însă, s-a arătat nemulțumită de modul în care și-a îndeplinit misiunea comisia Consiliului Local desemnată să analizeze situația de la Liceul de Artă. ”Vreau să îl felicit pe domnul primar Sibiului, Klaus Werner Johannis făcut care a pornit toate demersurile, s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Educației, Prefecturii județului Sibiu și, instituția cea mai importantă, prim-ministrul, domnul Emil Boc. A avut succes prin această intervenție”, a spus Mariana Fritzmann.

 

PD-L: Demersul lui Johannis a fost politicianistLivia Sava şi-a încheiat discursurile cu un atac direct la primarul Klaus Johannis, ale cărui acţiuni au fost catalogate drept „politicianiste”. „Oare de ce a trebuit să întârziem două luni și ceva? Suntem unii mereu apostrofați că facem acțiuni politicianiste. Asta, din punctul meu de vedere, a fost o acțiune politicianistă, într-adevăr. I-am ținut pe acești oameni aproape trei luni fără salariu, oameni care nu au avut cu ce să își cumpere pâine de la o școală de elită din Sibiu”.
 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

D

Acum 9 ani

Livia Sava nu faci si tu ceva bun pentru Sibiu. Doar te bagi in seama ca musca-n curu\' calului
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

Livia Sava e o mare imbecila!!! este un mare efort intelectual pentru ea sa inteleaga ce-a facut Johannis in si pentru Sibiu - aburicii din PDL n-ar fi in stare sa faca nici 0.001% din tot!!! Ar putea sa ne mai scuteasca ca tot nu are nimic de spus...
Raspunde

ovidiu

Acum 9 ani

nu cred ca imbecila aia de Fritzman putea sa scoata altceva din gura decit un elogiu primarului.Cred ca problema salariilor profesorilor este un spectacol ieftin al Forumului .toate acestea scot in evidenta ipocrizia consilierilor FDGR
Raspunde

catre sasi

Acum 9 ani

Este tupeu sa tot insistati ca arogantul, bisnitarul de case, bisnitarul de copii si neiubitorul de romani Johannis, ar fi facut mari minuni. Nu este adevarat! Sibiul a fost renovat exclusiv cu banii Guvernului Romaniei, lucru afirmat explicit la Sibiu de fostul prim-ministru Tariceanu. In rest, bisnita, ingroparea orasului in datorii, sprijinirea exclusiva a firmelor germane si ale magnatului Carabulea. Alti investitori au fost alungati subtil.
Raspunde

lol

Acum 9 ani

Poate ca daca ar intelege sasii din Germania, care-i tot fac propaganda ieftina lui Iohannis, ca asta-i evreu, nu sas de-al lor, s-ar potoli. La fel si analfabeta si ciubucara Fritzman, e tot jidoavca.
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 9 ani

din toata cladirea mandra ,frumoasa si restaurata nu exista nici o sala ca lumea decat podul acesta inghesuit pentru sedintele consiliului? Daca iau foc capriorii si popii aparenti, adio consiliu!
Raspunde

Fraeri

Acum 9 ani

C e facut ba primaru vostru pentru Sibiu in afara de datorii?
Raspunde

bulibasha

Acum 9 ani

Au aparut iarasi aceeasi!Va platesc astia de culoarea portocalei si in weekend acuma?ca inainte comentati numai in timpul saptamanii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus