Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
5°C

Care-i politica? PD-L Sibiu sustine ca se dau prea multi bani Teatrului. Guvernul PD-L ii suplimenteaza fondurile | Video

05 Octombrie 2011 21:02

În timp ce democrat-liberalii sibieni arată cu degetul ”prea mulții bani” care sunt alocați de la bugetul local pentru salariile Teatrului ”Radu Stanca” și bugetul Festivalului de Teatru, Guvernul condus de PD-L alocă, direct Teatrului sibian, un milion de lei pentru un singur spectacol de teatru – este vorba de ”Faust” (foto), care se va juca în opt reprezentanții pe scenele din Bruxelles și Bochum (Germania) în perioada 14 octombrie – 3 noiembrie.
”Actul cultural are un rol deosebit pentru promovarea teatrului românesc şi a imaginii României în străinătate, precum şi pentru susţinerea creaţiei contemporane”, anunță Guvernul Românie, condus Emil Boc, în același timp președinte al PD-L.
O zi mai târziu adoptării hotărârii de guvern prin care Teatrului sibian îi este alocat milionul de lei, reprezentanții PD-L Sibiu se declară nemulțumiți de faptul că majoritatea formată în Consiliul Local Sibiu le-a respins propunerea de a se forma o comisie care să verifice modul în care sunt cheltuiți banii de către Teatrul ”Radu Stanca”.
”Chiar mă surprinde de ce o asemenea comisie este respinsă de majoritatea din Consiliu formată din FDGR, PSD și PNL. Mă surprinde. Totuși este surprinzător de ce nu se dorește să fie în cadru legal, să activeze o asemenea comisie. Mă întreb, oare de ce?”, a spus Livia Sava (PD-L) în ședința legislativului local de săptămâna trecută.

PD-L cere ”amănunțit”

Consilierii PD-L au inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local care cerea desemnarea unei comisii al cărei scop era verificarea modului în care s-a cheltuit ”finanțarea excesivă” a teatrului sibian, în ultimii ani. Proiectul celor de la PD-L a fost inițiat după ce, în ședințele trecute, consilierii democrat-liberali au solicitat un raport al cheltuielilor TNRS. Acest raport a fost furnizat democrat-liberalilor, în cele din urmă, după termenul legal de 30 de zile.
”Raportul pe care l-am primit noi nu ne lămurește exact ce echipamente s-au cumpărat... Acum au ars echipamentele, o parte au ars în incendiul de sâmbătă (cel de la halele Simerom – n.r.). Mortul cu morții, vii cu vii. Noi am cerut mult mai amănunțit, nu doar sumele totale”, a spus Livia Sava.
Proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei care să verifice modul de cheltuire a banilor la TNRS nu a fost aprobat de majoritatea din Consiliul Local.

750.000 de euro pentru Festival

Livia Sava a declarat în plenul Consiliului Local că sumele alocate pentru Festivalul de Teatru de anul acesta i se pare destul de ridicate. Directorul Festivalului, Constantin Chiriac, anunțase înainte de ediția din acest an un buget total de aproape șase milioane de euro.
”Acum am aflat, anul acesta, că finanțarea pentru Festival, numai de la bugetul local, din bani publici, a fost de 750.000 de euro. Suma nu mi se pare mică. Și nevoile orașului sunt foarte multe”, este de părere Livia Sava.
Ea ridică semne proprii de întrebare și asupra fondului de salarii. ”Am mai constatat că fondul de salarii nu este deloc mic. Făcând o medie, am ajuns la niște salarii care sunt mult peste ale bugetarilor din alte instituții publice. Spun asta deoarece, totdeauna, în preajma Festivalului «Primăria nu dă suficienți bani». Asta este plângerea, că noi, Consiliul Local nu dăm suficienți bani”, a mai declarat Sava, care a dat de înțeles că nu este mulțumită nici de calitatea actului cultural din cadrul FITS.
”Iată că dăm suficienți bani și contribuim din plin la aceste acțiuni, activități cum să le numim... pentru că nu sunt numai spectacole sunt și alte activități, știm foarte bine în ce constă festivalul și curentul acesta nou de festivaluri de gen, sub genericul de festival de teatru care nu își mai găsește chiar acoperirea”.

Guvernul, în schimb, susține

Prin intermediul Ministerului Culturii, Guvernul României a alocat săptămâna trecută un milion de lei Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu. Fondurile au fost alocate pentru a susține organizarea și prezentarea spectacolului Faus la Bruxelles și Bochum, cu prilejul Consiliul European de toamnă al Uniunii Europene, eveniment la care au fost invitaţi să participe şefi ai statelor membre, membri ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.
 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

sibian

Acum 9 ani

Toata stima pentru cei ce sustin cultura si traditiile multiculturale ale Romaniei.
Raspunde

mia

Acum 9 ani

ar trebui sa mergem pe regula fonduri multe si controale multe, nu inteleg de ce CL nu este deacord..ce e la mijloc?plus ca anul acesta nu a fost chiar un spectacol teatral ca multi ani din urma cand toti ramaneau impresionati de prestatia artistilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus