Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Calin Anton: "Scoala sibiana de baschet feminin a scos jucatoare extraordinare"

Baschetul sibian e cunoscut în întreaga țară prin echipa masculină, dublă campioană a României și una dintre puținele echipe de tradiție din campionat. În umbra echipei masculine de baschet, la Sibiu s-a dezvoltat încet dar incredibil de eficient, baschetul feminin. Care a ajuns în scurt timp un izvor nesecat de talente atât pentru cluburi din țară, cât și din străinătate. Momentan, orașul nu este reprezentat în Divizia A de nicio echipă, dar lucrurile sunt îmbucurătoare pentru că din spate vin generațiile de Junioare I și II ale CSS Sibiu. În timp ce alte fete de vârsta lor pierd vremea prin cinematografe sau în fața calculatorului, baschetbalistele de 15-16 ani, sau chiar mai mici stau cu orele în sala de lângă Teatru, ascultă indicațiile antrenorului Călin Anton și visează să ajungă ca Alexandra Uiuiu sau Elisabeth Pavel, două dintre sibiencele care au reușit prin baschet. „Fetele au și cinci antrenamente pe săptămână. Maxim o zi pe săptămână au timp pentru odihnă, pentru ele, ceea ce este extraordinar pentru niște fete de această vârstă, pentru că nu oricine se înhamă la un lucru de o asemenea anvergură, plin de privațiuni. Sunt câteva cerințe, care la sport sunt indispensabile: disciplină, pasiune imensă pentru sport – în ultima vreme suntem lăsați pe ultimul loc, chiar dacă în trecut, noi cu sportul ne-am mândrit pe plan internațional, nu cu politicieni. Cu sportul și, normal, cu savanţii, matematicienii etc.”, spune Călin Anton.

Din echipa cu care CSS Sibiu Baschet Feminin abordează noul campionat fac parte Claudia Rusu, Alexandra Cosma, Anamaria Popa, Sabina Armenean, Antonia Radu, Mădălina Răvar, Flavia Dragotă, Diana Preda, Diana Mondea, Dora Balint, Andreea Negru, Denisa Marcu, Luana Cherecheş și Ioana Bogdan.

Părinții și clubul, „finanțatorii” performanței

Baschetul feminin nu face notă discordantă față de restul sportului sibian sau național. Pe plan local, baschetul feminin are doi mari „finanțatori”: clubul și familiile jucătoarelor. În limita posibilităților, clubul își face datoria, asigurând echipamentul, deplasările și condițiile de antrenament, un minim necesar, dar pentru a face performanță, de cele mai multe ori, îți trebuie mult, mult mai mult. Unde clubul își arată limitele, intervin părinții, care, uneori, „sponsorizează” deplasările tinerelor baschetbaliste. „Școala sibiană de baschet feminin a scos jucătoare extraordinare, care acum ne reprezintă cu cinste la campionatul naţional. Clubul ne asigură condițiile de antrenament, care sunt destul de bune, puține echipe au o sală propice baschetului. Sala aceasta de jocuri a CSS este chiar leagănul baschetului sibian. Aici am trăit o mare satisfacție când echipa CSU Sibiu a ieșit campioană națională. Condițiile de antrenament sunt bune, nu ne putem plânge, dar sunt la un nivel minim, în funcție de bugetul clubului. Avem asigurat echipament, transport, deplasări, cu nimic în plus, acest plus, în anumite situații, poate face diferența între performanță și existență. Unde nu mai poate clubul, intervin părinții sau eu, cu mici sponsorizări”, a adăugat Călin Anton.

„Ce-mi dai?”

„Cea mai mare problemă în baschetul sibian este lipsa jucătorilor înalți. Ei bine, surprinzător, sunt copii înalți în școli, dar nu mai vin la baschet. Tentația, anturajul, obiceiurile vârstei, dacă și în licee au ajuns să aibă locuri de fumat… nu ne mai putem împotrivi. La noi, baza de selecție s-a redus simțitor, deoarece copiii nu numai că nu mai sunt interesați, dar așteaptă să câștige din prima bani. Copiii care vin din spate nu mai așteaptă să ardă etapele. <> Păi, ce pot să-ți dau?”, a mai spus Călin Anton. CSS Sibiu a dat jucătoare la loturile naționale și nici anul acesta nu se dezice. Astfel, Sabina Armenean, Antonia Radu, Anamaria Popa, Rusu Claudia sau Alexandra Cosma vor participa la programul inițiat de Federația Română de Baschet, Perform Baschet, locul de unde se vor face și selecțiile pentru loturile naționale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

bes

Acum 12 ani

Felicitari!
Raspunde

MELENTIE

Acum 12 ani

FELICITARI MAI TATA...!DA-I INAINTE TOT ASA..!
Raspunde

Leyla

Acum 11 ani

Am asistat duminica la un meci de baschet. Am ramas consternata! Limbajul folosit de tovarasul antrenor la adresa fetelor este sub orice critica. Din moarte, tampite, inapte nu le-a scos, le-a bruscat pe doua si le ameninta ca le omoara. Meciul s-a jucat la Timisoara! Ce fel de parinte trebuie sa fii sa accepti sa iti vorbeasca asa un \"antrenor\" cu un copil de 12-13 ani?? RUSINE!
Raspunde

@leyla

Acum 11 ani

anton e copil pe langa \"profesorii\" lui: Karoly, Bellu, Bitang, Lipa, Halagian, Hizo, Tadici, Vulc, ... lista e lunga si din toate domeniile. Asa se intelegea atingerea performantei de catre mintile rosii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus