Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Racuciu s-a trezit dupa un an. Ca vrea sa se implice "personal" la Ginecologie

Crunta nepăsare guvernamentală care a ținut pe loc un an de zile lucrările de reabilitare ale Maternității sibiene  - investiție de patru milioane de euro, împrumutate de Ministerul Sănătății de la Banca Europeană de Investiții – și-a găsit finalul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Horațiu Răcuciu (foto), a anunțat – într-un comunicat de presă după o vizită de lucru – că se va implica ”personal” în recuperarea întârzierilor la lucrările programate la Maternitate. Implicarea personală a prefectului vine după ce lucrările au bătut pasul pe loc un an, din cauza unei situații confuz create tocmai de la București, adică de la Guvernul pe care îl reprezintă prefectul Răcuciu.
Lucrările la Maternitatea din Sibiu au început în august anul acesta și ar trebui să fie finalizate la începutul lui mai 2012.

O, ce veste minunată!

”Am discutat cu directorul spitalului judeţean, d-l dr. Adrian Şanta, despre stadiul lucrărilor şi am înţeles că există o întârziere. Mă voi implica personal în rezolvarea situaţiei şi sper că, în urma străduinţelor noastre, lucrările să intre în graficul stabilit la începutul lor”, a anunțat prefectul Răcuciu, într-un comunicat de presă.

Date și cifre

Ceea ce nu anunță prefectul este faptul că întârzierile sunt o chestiune extrem de veche, la care ceasul al 12-lea a fost depășit de un an. Lucrările de reabilitare ale Clinicii de Obstetrică și Ginecologie au fost atribuite asocierii formate din Vamed Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO KG (un nume greu în rândul firmelor care au manageriat proiecte de reabilitare a spitalelor) și SA Valve International SA, din Brăila. Asocierea austriaco-română a semnat contractul ”Lucrări civile de reabilitare a secțiilor de obstetrică și neonatologie din Spitalul clinic județean de urgență Sibiu” pe 9 iulie 2010, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 30 aprilie 2012. Termen rezonabil, pentru reabilitarea la standarde europene a celor 6.039 de mp ai unității, suprafață care urma reorganizată și recompartimentată.
Termenul era rezonabil dacă firmele constructoare ar fi primit ordinul de începere a lucrărilor la timp. Și nu la un an după semnarea contractului.

Cineva minte. Întârzierea rezistă

Fără ca echipele de constructori să apară pe la Sibiu pentru a începe lucrul, mai întâi conducerea Clinicii, apoi a Spitalului, apoi a Consiliului Județean Sibiu încep să apeleze Ministerul Sănătății pentru a afla cauzele neînceperii lucrului. ”Nu aveau diriginte de șantier. Ne-au cerut nouă să angajăm pentru câteva luni, până o să angajeze ei. Acest lucru nu se putea – în primul rând pentru că e investiția Ministerului Sănătății și nu pot fi alocați bani locali pentru un astfel de proiect și, în al doilea rând, pentru că niciun diriginte de șantier nu își asumă răspunderea numai pe o parte a proiectului”, a fost punctul de vedere anunțat ziarului Turnul Sfatului, în trecut, de către directorul Spitalului Județean, dr. Adrian Șanta, și de către președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch.


Turnul Sfatului a solicitat un răspuns și celor de la Ministerul Sănătății. După câteva săptămâni, acest răspuns a venit, dar cu o variantă total diferită decât cea comunicată autorităților județene. ”Având în vedere că aceste lucrări de reabilitare sunt finanțate din împrumutul BEI, documentația tehnică de execuție trebuie avizată și de către finanțatorul extern. Urmare a revizuirii de către experții BEI a docmentației tehnice de execuție a lucrărilor de construcție necesare (...) au fost solicitate anumite modificări la adaptarea proiectului tehnic la cerințele europene privind securitatea la incendiu, spațiile funcționale pentru asistente, medici, rufe murdare, rige curate etc. (...) Data de finalizare a lucrărilor va fi 30.04.2012”, au răspuns pentru Turnul Sfatului reprezentanții Unității de implementare a proiectului din cadrul Ministerului Sănătății.
Aceștia anunțau că documentația urmează să fie retrimisă spre aprobare la BEI, după care să fie înmânată constructorilor, tocmai când, de fapt, constructorii începeau în sfârșit lucrările, adică la începutul lui august 2011.

Pentru a reuși să mai recupereze din întârzieri, echipele de constructori au cerut – dacă este posibil – mutarea întregii Maternități pe perioada lucrărilor. Cum o astfel de soluție nu a putut fi aplicată, lucrările au început pe secții, fapt ce a dus la rearanjarea temporară a Clincii de obstetrică și ginecologie.

Citește și Ministerul Sănătăţii se joacă cu patru milioane de euro pe „nervii” bebeluşilor sibieni

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Dlui Deleanu

Acum 12 ani

Traiane, De cand e Racuciu prefect? Inteleg ca ai comanda sa injuri oamenii guvernului, dar fii atent la amanunte. E o chestie de practica jurnalistica profesionista. Critica, daca ai argumente, dar nu mintzi, ca nu e frumos la varsta ta, puiule!
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 12 ani

@1: dacă puneam titlul ”... după un an și o lună de la data la care ar fi trebuit să înceapă lucrările, deși în perioada în care s-a semnat contractul nu era încă prefect, postură în care a fost instalat în decembrie 2010... ” era mai corect, din punct de vedere jurnalistic? :)
Raspunde

Eu

Acum 12 ani

Da\' chiar... asta e prefect?!?!
Raspunde

george

Acum 12 ani

ba da ce fripti sunteti...numai sa aruncati cu noroi in oameni, altceva nu stiti ? Proiectele bune si actiunile sociale in care se implica de ce nu le laudati ? Succes domnule prefect si nu va lasati manjit de cele zise de ziaristi de 2 bani, avem incredere ca un om tanar ca dvs. poate face ceva pt. comunitatea sibiana.
Raspunde

alex

Acum 12 ani

pdl-ac platit sa scrii articole.... mai bine vezi\' de treaba ta, asta e treaba unui prefect???...doamneee .... de asta merge tara asta bine ca fiecare se implica in domeniile cu care nu are nici-o treaba ... mai bine vedeti-va de treaba voastra acolo unde sunteti pusi si lasa specialistii sa isi faca treaba
Raspunde

salistean

Acum 12 ani

domnul din poza este fara importanta, important est ca s-a pus carul inaintea boilor, adica nu se stie inca exact CE trebuie facut ( documentatie gresita sau incompleta, corectata de banca finantatoare?) dar se stie CINE va face , cat va costa nu are importanta, ca banii tot sunt de imprumut. Unde nu-i cap, vai de picioare!
Raspunde

bunica

Acum 12 ani

Dupa criteriile de selectiune ale valorilor pe care democratia nu le are nu este deloc de mirare cine e Prefect,Prim Ministru...sau ce vreti voi... Iar la anul romanii voteaza dinou si asta este cel mai ingrijorator...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus