Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Fondul Proprietatea a contestat o decizie a Curtii de Apel Alba Iulia in cazul donatiei Romgaz

Fondul Proprietatea (FP) a contestat la Curtea de Apel Alba Iulia decizia aceleiaşi instanţe prin care a fost respins recursul formulat împotriva hotărârii AGA prin care Romgaz Mediaş a făcut o donaţie de 400 milioane lei către bugetul de stat.

Prima audiere a contestaţiei în anulare este programată pentru 26 octombrie, potrivit unui comunicat transmis joi de Franklin Templeton în numele Fondului Proprietatea (FP), citat de Mediafax.
Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a decis în AGA companiei, la 30 noiembrie 2010, să transfere 400 milioane lei din profitul companiei către bugetul statului sub formă de donaţie, în baza unei hotărâri de guvern.
În calitate de acţionar minoritar al Romgaz, cu o participaţie de 15%, Fondul Proprietatea a votat împotriva acordării donaţiei şi s-a adresat instanţei, invocând protejarea drepturilor acţionarilor FP.
Tribunalul Sibiu a respins, în ianuarie, cererea formulată de FP împotriva Romgaz Mediaş privind anularea deciziei AGA, iar Fondul a făcut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Recursul a fost respins în 2 iunie.
Printre argumentele invocate în solicitarea recursului a fost că obiectivul companiilor este de a avea o "activitate lucrativă generatoare de profit, şi nu acela de a face donaţii". Fondul considera că donaţia încalcă drepturile acţionarilor la profitul companiei şi creează un prejudiciu pe termen mediu şi lung.
Curtea a menţionat în iunie că nu existau interdicţii legale pentru ca Romgaz să facă donaţii, potrivit statutului companiei, şi, în plus, Ordonanţa de Guvern 18/2010 a acordat companiei dreptul de a face astfel de donaţii către bugetul de stat.
"Acţionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentală de a-şi trata toţi acţionarii corect şi non-preferenţial. Protejarea drepturilor acţionarilor reprezintă esenţa guvernanţei corporative şi a managementului corect al unei companii. Credem cu fermitate că în acest caz, Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar, a fost tratat în mod nedrept şi în acest sens vrem să îi asigurăm pe acţionari că suntem determinaţi să le apărăm interesele. Vom continua să luăm toate măsurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei", a declarat, în comunicatul transmis joi, managerul de fond Fondul Proprietatea, Greg Konieczny.
În argumentaţia recursului din iunie la Curtea de Apel, Fondul a mai spus că donaţia Romgaz reprezintă "în fapt o naţionalizare a profiturilor", întrucât donaţia către statul român a fost făcută din profiturile Romgaz din anii anteriori, care nu au fost distribuite acţionarilor.
Instanţa a notat că donaţia a fost făcută din capitalurile proprii ale companiei acumulate în anii precedenţi, şi nu din profitul Romgaz de anul trecut, şi a concluzionat că "de vreme ce profitul companiei pe 2010 nu a fost afectat, atunci nici dividendele potenţiale ce urmau să fie primite de către Fond nu sunt afectate".
Preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, afirmă în comunicat că pentru investitorii străini care ar putea fi interesaţi de plasamente în România unul dintre cele mai mari riscuri luate în calcul vizează managementul corect al unei companiei, şi, mai important, managementul în interesul tuturor acţionarilor, în particular al acţionarilor minoritari.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. La finalul lunii septembrie, statul mai deţinea 7,58% din acţiunile FP. Investitorii străini deţineau cumulat 45,13% din titluri, iar acţionarii români aveau 45,65% din capitalul Fondului. FP deţinea 1,64% din propriile acţiuni, pe care le-a obţinut în cadrul unui program de răscumpărare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus