Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
7°C

Trident. Marire si decadere

De la 55 de milioane de euro cifră de afaceri și peste 900 de angajați în 2008, la ultimul magazin închis în toamna lui 2011. Pe scurt, aceasta ar fi istoria Trident, ultima rețea de supermarketuri și hipermarketuri construită de un român. În detalii, însă, se ascunde un șir de greșeli de management și o”interesantă” rețea de decizii judecătorești, interese bancare cel puțin ciudate și acțiuni care creionează jungla economiei din România. Una în care ”cioclii” există.

Perioada dificilă în care a ajuns Trident-ul începând din 2009 nu a fost un eveniment singular. Și alte rețele de retail fondate de români (PIC, SPAR) au fost nevoite în acel an să își ceară insolvența, încercând să își reorganizeze activitatea. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Constantin Mateescu, cel care, alături de soția sa, a pus bazele Trident Trans Tex, societatea din spatele brandului Trident.

O insolvență ”greșită”

Contantin Mateescu reține acțiunea din primăvara lui 2009, când o societate din Oradea, Aba Ro, a cerut insolvența firmei pe care o conducea pentru o datorie din 2004 - 2005. Tribunalul Sibiu, prin decizia judecătorului Raluca Savu, a admis cererea firmei orădene, chiar dacă între timp datoria pe care o invoca SC Aba Ro SRL a fost achitată. ”Cu plata făcută către debitorul respectiv, cu dovezi și audit financiar depuse că firma are venituri, cifră de afaceri, nu numai rulaj, ci și profit era clar că nu era insolvență. Judecătoarea nu a ținut cont de nimic”, își amintește Mateescu. A contestat decizia de la Sibiu la Curtea de Apel Alba și a câștigat. Dar după un an și jumătate.
Decizia prin care Tribunalul Sibiu a admis cererea de insolvență formulată de Aba Ro SRL s-a răspândit, evident, deloc favorabil celor de la Trident. ”Această cauză fiind suspendată, dar întâmpinând greutăți în livrarea de marfă, probleme de imagine și așa mai departe, au apărut sincope adevărate. Adică iminența stării de insolvență, pe bune, în august. Și atunci, fiind suspendată cealaltă, mi-am cerut eu insolvența”. Era 2009, anul în care KBC Securities evalua – pentru anul anterior - doar brandul Trident la o valoare cuprinsă între 16 și 30 de milioane de euro.

Bilete la ordin refuzate, salarii amânate

Intrarea în insolvență la cerere a fost precedată de o serie de evenimente cu un impact deloc pozitiv asupra imaginii managerului Mateescu: sute de bilete la ordin refuzate, salarii neplătite și așa mai departe. Greșeli de management, pe care Constantin Mateescu și le asumă. ”Un gând și un cash-flow aveai atunci când ai emis instrumentul de plată și ai luat marfa și alta era situația când după două-trei livrări începeau să pună condiții. Toți vroiau bilete la ordin. În retail, nimeni nu dă instrumente de plată. Asta a fost o prostie – nu trebuia să dau nimic. Mai bine atunci încetineam activitatea și porneam pe altceva, am construit atâtea afaceri. Extindeam importurile sau reduceam sortimentația. Una e să dai instrumente de plată bazându-te pe o vânzare... care nu iese apoi”, amintește Mateescu. Care spune că a ținut să își achite datoriile. ”Toate aceste refuzuri la plată a unor instrumente de plată eu le-am plătit prin virament. E o chestiune contabilă: dacă am ratat 10 miliarde plăți prin instrumente de plată, pentru acei furnizori am făcut tot ce am putut și am plătit prin virament. Depindeam de ei și de obrazul meu, totuși”.
În ceea ce privește situația salariilor – ”în 2009 – 2010 întârzieri au fost la toate firmele. Am mai concediat pe parcurs, dar întârziam și nu vroiau să plece. Că au copii, că nu știu ce și îi țineam pe lângă mine «că ne revenim». Greșeală de management. Deci asta îmi reproșez - în perioada de restructurare, care, să zic așa, era absolut obligatorie în 2008 – 2009, am tăiat cu milă. Am dat concediat cu milă, am tăiat salarii cu milă și așa mai departe. Am greșit”.

Poate cea mai mare greșeală: Centrul comercial Trident

Cu o întârziere de aproape cinci luni față de planurile inițiale, pe strada Alba Iulia a fost deschis, în aprilie 2009, Centrul comercial Trident. Care nu a rezistat mult și, după câteva luni, a fost închis. ”A început bine, după care au apărut problemele cu furnizorii. Nu se știa care e diferența între faliment, insolvență, ceea ce era pe toate canalele. Scăzând vânzarea în centrul comercial, apărând problemele cu furnizorii, totul s-a dus la nivel de rețea. Am închis centrul comercial, ceea ce a avut un mare impact negativ de imagine. Au scăzut vânzările și în celelalte magazine”. Investiția a fost de 15 milioane de euro, dintre care zece milioane reprezentau finanțare obținută de la Romexterra Bank. ”Nu ar fi trebuit să construiesc centrul acesta comercial. Am avut bani foarte mulți pe teren, înainte să încep construcția și nu l-am dat. Poate a fost o mare greșeală că am avut un client pentru centrul comercial și nu l-am dat”.

Administratorii care vor să pună punct

După intrarea în insolvență, lui Mateescu i-a fost reproșată lentoarea în cu care a realizat un plan de reorganizare. ”Am avut ca administrator judiciar desemnat de instanță Casa de insolvență Relco Active - domnul Țichil, un bun profesionist, zic eu. Probabil că la anvergura firmei ar fi trebuit cineva cu o mai mare forță, dar el e foarte bun. Că mi s-a reproșat de ce nu am depus planul de reorganizare. Acesta se depune după ce ai tabelul preliminar al creditorilor gata, care nu era treaba mea, era treaba administratorului judiciar. Nu a fost vina celor de la Relco, așa a fost situația, cu contestații și așa mai departe”.
Relco Active nu a rămas mult timp administratorul judiciar. Nucleul dur al creditorilor a fost format din bănci: Corporate Recovery Management, cesionarul celor de la Romexterra (38% din masa credală). Banc Post (11,65%), BRD (9,51%), Piraeus Bank (9,13%) și Intesa Sao Paolo Bank (4,56%).
Iar aceste bănci au adus anul acesta un nou administrator, de la București: BDO Bussines Restructuring SPRL. Care nu primesc 1.000 de lei pe lună, precum Relco, ci 3.000 de euro plus TVA. Și plus comisioane: 10 la sută din tot ce vinde din patrimoniul liber de sarcini, cinci procente din patrimoniul ipotecat și așa mai departe. Cât ar putea câștiga BDO în final: 8,31 de milioane de lei, dintr-un total al creanțelor de 133 de milioane de lei.
”Acești BDO au fost validați de instanță, fără ca ei să întrunească condițiile legale prin care instanța putea să îi numească administratori judiciar. Nu dau amănunte, dar nu întrunește condițiile legale”. Recursul lui Mateescu la încheierea de ședință prin care BDO au fost ”unși” ca administratori a fost atacată cu recurs.
Următorul pas a fost scoaterea lui Mateescu din administrarea firmei. Fondatorul companiei susține că cele două condiții care pot duce la schimbarea lui – pierderi continue și lipsa unui plan rațional de reorganizare – nu au fost întrunite: firma a fost pe plus, chiar dacă a avut o cifră de afaceri diminuată, iar planul lui de reorganizare se baza pe obținerea unui milion de euro prin vânzarea unor active libere de sarcini. Milion care să aducă, ulterior, un profit de zece la sută lunar.
Decizia de scoatere a lui Mateescu a fost încuviințată de instanță, există cereri de revizuire, dar procedele sunt cu termene lungi – unele chiar la anul. ”Au preluat activitatea comercială distructiv. Direct s-au dus spre celălalt țel al lor, de a falimenta firma”. Ceea ce au și făcut cei de la BDO: au cerut falimentul.

Jumătatea de milion de la Piraeus

În România jungla economiei este una care poate ucide la orice pas. Exemplul perfect este momentul în care, fiind în insolvență, Trident nu a putut folosi 500.000 de euro intrați în conturile deschise la Piraeus Bank. ”Scrie clar, în lege, nu ai voie să execuți contul unei firme aflate în insolvență. Mi-au luat banii respectivi, m-am adresat judecătorului și doi ani de zile nu mi-a răspuns la întrebare: dom’ne, avea dreptul să mi-i ia sau nu? Dacă avea dreptul, pronunță-te. Ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, în trei săptămâni se pronunță în ceea ce privește destituirea mea”.

”Eu mă lupt pentru Trident”

”Eu nu mă lupt cu sistemul juridic din România, nu mă lupt cu BDO. Mă lupt pentru Trident, pentru ce am construit. Procent de reușită? Mare, foarte mare, sincer. Eu cred în bine. Una e să faci un bine și alta e să fii un manager prost. Dar asta le-am învățat acum”, spune Mateescu. Trece peste momentele în care spune că s-ar fi putut retrage din firmă în favoarea unor cumpărători străini. ”N-am înțeles regulile. Nu că brand românesc sau drapelul României. Asta nu contează”. Ceea ce speră Mateescu acum este ca, în instanță, să reușească repunerea pe roți a Tridentului. Până atunci, cei de la BDO au luat și decizia ca întreaga familie Mateescu (soț, soție și fiu) să fie concediată din cadrul Trident Trans Tex. ”Aveam salariu de 1.200 de lei”, adaugă Mateescu.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Claudiu

Acum 11 ani

Prostie multa la acesti Mateesti. Nu sunt manageri, sunt niste vatafi. Cunosc ffff multe cazuri in care si-au batut efectiv joc de angajati, vorbindu-le sub orice critica, platindu-le cu intarziere salariile. Iar asta se intampla INAINTE de criza. Poate scriu aici unii din cei care au fost bataia de joc a acestui clan de incompetenti. Nu le plang de mila, au avut ca obiectiv de la bun inceput sa dea tepe, in toate afacerile in care au intrat (vezi inclusiv \"ansamblul rezidential\" care l-au facut.
Raspunde

damaris

Acum 11 ani

nu e bine s ate bucuri de raul altuia dar acum se face dreptate..am luc la tridentul din v aron o sapt [pt ca mis mateescu sa vorbeasca in ultimul hal cu mine desi nu am facut absolut nimic gresit si rapoartele de la casa unde am lucrat au fost corecte...totul in aceasta viata se plateste
Raspunde

Ion

Acum 11 ani

Lasa Claudiu.Ce stim eu si cu tine si alta parte buna a Sibiului nu conteaza.Importanta e ca autorul articolului trebuie si el sa manance o paine si daca are si el saracul ghinionul ca aceasta sa ii fie oferita tocmai de Mateescu ce sa-i faci? Oricum Delene articolul acesta este cea mai mare realizare gazetareasca de-a ta de pana acuma.Bravo:))Tine-o drept ca mergi bine.
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

delene, ai decazut daca ai ajuns sa-l prezinti pe asta intr-o lumina favorabila!! Sper sa ajunga dupa gratii, pentru toate evaziunile fiscale pe care le-a facut.
Raspunde

xx

Acum 11 ani

deleanu a prezentat punctul de vedere al omului. cautati-l pe ziarist si prezentati si varianta voastra.
Raspunde

SIBIAN

Acum 11 ani

MOOOOE MATEESCUUUU TEPARUL. CATI AU DAT FALIMENT DIN CAUZA LUI .......????? VA SPUN EU ....O GRAMADA
Raspunde

fostu\' angajat

Acum 11 ani

am fost angajat la escrocii astia doi, si pot sa spun ca isi merita soarta pe deplin. si sa le mai dea domnu en-gros inzecit .... asha cum le-au dat si ei altora. Doamne ajuta
Raspunde

GEORENTZEA

Acum 11 ani

TRIDENT .......... Afacere ridicata pe adaosuri de 1000% !!!! Cum a aparut, asa a si disparut! Nu Mateescule?
Raspunde

pcr

Acum 11 ani

de ce laudati in articol niste escroci? ce este nemaipomenit la patroni de atatea osanale iar la muncitor spite in c.r?
Raspunde

Sunati si felicitati-l !

Acum 11 ani

Sunati-l pe mateescu (cu \"m\" mic, ca asa merita !!!) si felicitati-l pentru articolul asta platit ! Sau poate s-a facut si actionar la acest ziar?!?! 0723.550.304 este numarul lui de oltean emigrat si refugiat in Sibiu. Marsh la cotet, potaie olteneasca!!! 1.200 lei salariu pe luna este IMENS pentru studiile si pregatirea ta! Cand angajai cereai si pe mama si pe tata, dar cand era sa platesti, uitai! Cum de acceptau toti angajatii sa le dai salariul pe 25 a lunii urmatoare?!?!?! Asta in cel mai bun caz! Daca vreunul isi dadea demisia, nu mai pupa nici un ban si lucra o luna degeaba, iar daca il dadea afara, la fel ! Se intoarce roata oltean imputit ! LA PUSCARIE CU TOT NEAMUL TAU! SI NU UITA SA-TI IEI SI SCORPIA CU TINE, SA-TI TINA DE CALD LA RACOARE ! BLEAH !
Raspunde

pacalitrident

Acum 11 ani

SUNT NISTE TEPARI, BINE CA AU AJUS ASA FALTI, SI MAI VROIAU SA FACA SI CONCERTE SI ALTE EVENIMENTE, AU MAI SI VANDUT BILETE, CE TEPARI NENOROCITI, LA PUSCARIE CU EI.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus