Miercuri,
28.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

In sfarsit: CJ recunoaste amploarea fraudelor la DGASPC. Si formeaza o comisie. Apar noi nume

La doi ani de la suspendarea din funcția de director executiv al DGASPC a Ancăi Drăgan, judecată într-un proces de corupție, la un an de la finalizarea unei anchete interne care semnala posibile fraude în procesul de eliberare a certificatelor cu handicap și abia după ce presa a început – la unison – să preia pasaje din rapoartele de control venite de la inspectorii din București, aleșii județeni au discutat, pe față, despre amploarea fraudelor petrecute ani în șir în instituția subordonată Consiliului Județean Sibiu.

Noi nume de șefi cu ”handicap”

Unei părți a consilierilor locali le-a fost prezentat și raportul ultimului control efectuat la DGASPC de inspectori veniți de la București. Raportul dă noi exemple de ”șefi” care au obținut certificate de persoane cu handicap fără să merite acest lucru.
”Există nenumărate indicii cu privire la existența în cadrul comunității municipiului Sibiu a unui număr foarte mare de personalități publice care sunt încadrate ca persoane cu handicap în mod fals, fără a prezenta nicio dizabilitate care să necesite protecție specială din partea statului, scopul obținerii acestor certificate fiind dobândirea unor drepturi și facilități – în special deducerea impozitului pe venit sau obținerea unei pensii anticipate, pentru limită de vârstă (...). Din această categorie fac parte fostul președinte al CEPAH – Sibiu, medici cu înaltă reputație profesională (dr Iuga Lucia și dr. Iuga Sorin) în municipiul Sibiu, foști directori din cadrul Primăriei Sibiu (Tiberiu Țânț), fostul director al Casei județene de pensii (Maria Borza), fostul director al Direcției Muncii (Aurel Badiu), director la o firmă de asigurări (Aurel Florea), precum și membrii familiei acestuia, soția unuia dintre medicii care eliberau referatele medicale, salariați ai DGASPC Sibiu, inclusiv cu funcții de conducere în cadrul acesteia (Izabela Toma, Maria Gârlonța, Mirela Brote, dr. Ioana Filip, dr. Anca Iordache etc)”.

Tiberiu Țânț trece la amenințări

Despre implicarea lui Tiberiu Țânț și Aurel Badiu în povestea certificatelor de persoană cu handicap, Turnul Sfatului a relatat acum câteva săptămâni. Atunci, Tiberiu Țânț a refuzat să facă declarații. Acum, fostul director al DPC se consideră hârțuit. ” O să dau socoteală pentru asta, dar şi cine mă hărţuieşte va da socoteală”, a spus Țânț, citat de Mediafax.
Aurel Badiu, în schimb, se simte persecutat. ”Eu sunt bolnav şi, din păcate, toată tevatura asta nu rezolvă nimic în legătură cu starea mea de sănătate. Eu sunt adeptul aplicării legii. Eu am ocupat o funcţie şi am muncit 43 de ani. Nu ştiu câţi pot să se laude cu asta. Toată viaţa mea am muncit să ajut oamenii, iar la final mă trezesc cu şuturi”, a declarat celor de la Mediafax Badiu.

Încă o comisie

După ample discuții în forul Consiliului Județean legate de modul în care ar trebui verificate dosarele pe baza cărora au fost emise aproximativ 20.000 de certificate de persoane, majoritatea din cei prezenți a decis formarea unei noi comisii ”speciale”. Care să verifice activitatea unei alte Comisii (de evaluare a persoanelor adulte cu handicap).

Precedentul Mediaș

”Este foarte clar că trebuie făcută ordine în acest domeniu, parțial de către noi și DGASPC, parțial de către Poliție, parțial de către Comisia superioară din cadrul Ministerului Muncii”, a spus președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, după ce a redat câteva din concluziile controalelor venite de la Sibiu pe tema certificatelor de handicap.
Lui i-a urmat la cuvânt consilierul Dan Voinea, care a subliniat că de extinderea fraudelor în ceea ce privește eliberarea certificatelor de handicap s-a ocupat și el, în 2005. Potrivit lui Voinea, în cadrul structurilor de specialitate ale DGASPC de la Mediaș, a verificat alături de consilierul județean Valentin Seicean, aproximativ 150 de dosare, întocmite pentru persoane cu handicap, în decurs de trei luni. ”60 din certificatele de handicap emise pe baza acestor dosare au fost anulate. Așadar, aceste cifre anunțate în urma controalelor de la București nu surprind decât pe cei care nu vroiau să știe de acest lucru”, a spus Dan Voinea.


”Mi-e rușine că sunt locuitor al județului Sibiu”

Una din cele mai dure intervenții le-a avut Daniela Câmpean, care, în urma unor altor luări de poziție destul de sterile, a dezvăluit o parte din proporțiile fraudelor de la DGASPC. ”Mie mi-e rușine că sunt locuitor al județului Sibiu. Sunt oameni din cadrul DGASPC care au luat certificate și le-au dus unor persoane beneficiare care nici nu știau unde este sediul Direcției”, a spus Daniela Câmpean. Aceasta a cerut ca noul director executiv al DGASPC, Dana Lupică (foto), să fie lăsată să lucreze. ”Peștele de la cap se împute. În cadrul DGASPC sunt găști și găștulițe, se sapă unii pe alții și nu își văd de treaba lor. Am adus un om din afară, ca să facă ordine. Dar dacă acele persoane își permit să spună că «sunt susținută de x persoană din conducerea CJ», atunci... Acel om pe care l-am adus trebuie să dispună de libertatea de a face ordine”, a cerut Daniela Câmpean.
”Am devenit un exemplu negativ la nivel național”, a concluzionat consilierul județean Adrian Besoiu.Membrii ”comisiei speciale”
Ilse Philippi – consilier județean
Gheorghe Nicolaescu – consilier județean
Dănuț Voinea – consilier județean
Bogdan Văcaru – inspector în cadrul Compartimentului de sănătate al CJ Sibiu
Alina Drăghici – consilier juridic în cadrul CJ Sibiu
Anca Stoica – inspector în cadrul Serviciului strategii și programe al Consiliului județean Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

ioan

Acum 9 ani

apelati gratis anticoruptia din Romania 0.800.806.806: sau 0269208215 D.G.A. Sibiu
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

sa vedeti ce-i pe la pensionari de boala...
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 9 ani

O rusine cu iz grecesc, si acolo s-a dus statul de rapa cu astfel de metode! Ma mir totusi ca din comisie nu face parte nici un medic, e vorba doar de handicapati, nu? Pe urma o intrebare fireasca, daca majoritatea sunt pe baza de dereglari psihice ( ca doar alea nu se vad), cum mai pot ocupa functii de raspundere sau cum isi pot exercita profesia de medic de ex.? Solutia simpla e de a taia reducerea la impozit, un handicapat nu poate castiga atat incat sa plateasca impozit mare, un medic snapan, un functionar public corupt da! Sper sa li se ia si banii din urma , ca precis au de unde plati bietii \"handicapati\". Nicaeri in lume nu exista ajutor de handicapat care sa constate din reducere la impozit.
Raspunde

CORNELIA DAN

Acum 9 ani

CALCULUL DOAMNEI MINISTRU ESTE ERONAT! PAGUBA REALA(DREPTURI BANESTI +NEPLATA DIVERSELOR TAXE SI IMPOZITE) ESTE DE 12.000.000 EURO/AN/JUDETUL SIBIU. CEI IMPLICATI AR TREBUI SA-SI DEA DEMISIA IMEDIAT SI SA SE PUNA LA DISPOZITIA ORGANELOR DE ANCHETA.IN SEICA MARE NU EXISTA NICI O PERSOANA CU CERTIFICAT DE HANDICAP!!!!??????(CAUTATI SI IN BOARTA!!!!)
Raspunde

de mintuiala

Acum 9 ani

sunt handicapate fara sa aiba nimic stau in geam si birfesc pe tota lumea care mai munceste pe un salariu de nimic ,nu stiu cum are pensie de handicap si mai ingrijesc copii si batrini pentru ca nu-si face treaba cei care controleaza asa nereguli
Raspunde

Un om oarecare

Acum 9 ani

Vreau sa va mai spun ceva e drept ca acesti oameni cu functii nu au dreptul sa detina astfel de certificate avnd si salari babane si beneficii in urma lor dar la restul care au 60 de ani si cate 34-40 de ani munciti oare ce le mai cauta?Ganditi-va oameni buni ca venitul unora e doar acesta pentru ca in tara noastra draga la varsta asta si daca vrei sa muncesti nu mai ai unde .ce sa faca oamenii? sa moara sau sa inceapa sa-si dea in cap unii la altii? oferiti alternative domnilor conducatori care nu va vedeti paiul din ochiul vostru doar pe cel al saracilor .Dar sa va fie frica de Dumnezeu pentru ca tot ce ati facut si faceti nu v-a ramane neachitat.Rusine tuturor care au adus oamenii in halul acesta !!!
Raspunde

insomnia

Acum 8 ani

cine munceste nu are timp sa castige.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus