Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Ars Hungarica 2011: muzica, teatru, fotografie si film

Festivalul culturii maghiare Ars HUNGARICA va debuta în 2 noiembrie la Sala Thalia din Sibiu. Pe parcursul a cinci zile de festival, nume celebre ale culturii maghiare, expoziţii deosebite, concerte de cea mai bună calitate, teatrul, filmul, arta spectacolului precum şi mulţi invitaţi din ţară şi de peste hotare îşi dau întâlnire cu publicul din Sibiu. Întrebat care ar fi evenimentul prinicpal care nu ar trebui ratat în cadrul Ars Hungarica, Levente Serfozo, cel care conduce Biroul Cultural Maghiar din Sibiu, îi invită pe sibieni la ”oricare”: ”Pentru sibieni care vor să cunoască o frântură din cultura maghiară, le recomand să aloce măcar trei ore din timpul lor pentru unul sau mai multe evenimente din cadrul Ars Hungarica. Nu pot pomeni de ceva anume, pentru că îmi este imposibil, dar prinzând puțin din festival, vor dori singuri mai mult”, a declarat Levente Serfozo.

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

Miercuri, 2 noiembrie

Vernisaj Expoziţie

Ferenc LISZT – 200 ani

Thalia – 18,30

Deschiderea oficială

Thalia – 19.00

Melodii şi operete maghiare

Solişti ai Operei Maghiare din Cluj Napoca

Thalia – 19.30 (Intrarea: 15/10 lei sau Bilet Festival)

Joi, 3 noiembrie

Vernisaj Expoziţie – VITRALII

Galeria Habitus – 18.00

Morvay Antal şi Morvay Krisztina – din Komarno, Slovacia.

Expozanţii (tată şi fiică) şi-au amenajat în propria lor locuinţă atelierul de creaţie, în localitatea Komarno din Slovacia, aici creează operele de artă din sticlă şi plumb. Piesele artiştilor sunt dintre cele mai variate: lustre, lămpi, candelabre, vaze, farfurii, oglinzi cu ornamente, vitralii uşi, etc. Inclusiv au comenzi industriale şi bisericeşti. Dintre piesele create au adunat câteva pentru expoziţia cu vânzare din Sibiu.

Proiecţie film – Emigrantul (100 minute, cu traducere în lb. engleză)

Un film despre şi din viaţa lui Márai Sándor. În rolul principal Bács Ferenc – invitatul de onoare al festivalului

Galeria Habitus – 19.00

Márai Sándor  - scriitor maghiar emigrat în America şi interzis de comunişti, redescoperit şi foarte apreciat în cultura maghiară la ora actuală. A părăsit Ungaria din calea fasciştilor, apoi din cea a comuniştilor, definitiv în 1948 când, după spusele acestuia nu a vrut să îşi asume parte de vină şi ştia că nici să vorbească nu-l vor lăsa. Scenariul filmului Emigrantul a fost creat după însemnările scriitorului între anii 1984-1989 în propriul Jurnal. Filmul prezintă gândurile, amintirile, meandrele creative ale unui emigrant, părerile şi viziunile asupra ţării natale şi asupra propriului destin asumat. Scriitorul emigrat în Statele Unite ale Americii a scris întotdeauna în limba lui maternă, maghiară şi nici nu a vrut să-i fie publicate lucrările până ce o singură cizmă de rus calcă ţara sa natală.

Concert – APNOE

Atrium – 21.00 (Intrarea: 5 lei sau Bilet Festival)

Formaţia Apnoe vine din Ungaria iar componenţii trupei sunt reprezentanţi ai mai multor stiluri: rock, disco, clasic. Pasiunea comună pentru valorile muzicii populare şi tradiţionale maghiare i-a reunit într-o formulă modernă, cu influenţe rock and roll, iar cu infuziile umoristice din texte muzica lor devine foarte atractivă şi plăcută.

Concertele lor, atât cele pe scene de festivaluri dar şi cele din cluburi au o tentă „folk-underground” originală.

Vineri, 4 noiembrie

Concert – Formaţia Karaván

Thalia – 18.00

Formaţia Karaván a fost înfiinţată în anul 2001 la Cluj Napoca, iar în anul 2010 s-a reînfiinţat într-o altă formulă. Cu piese noi dar şi din repertoriul vechi, cu o acustică modernizată formaţia Karaván concertează din nou. În afară de câteva piese originale interpretează mai ales pe versuri ale unor cunoscuţi poeţi maghiari. Se poate spune că abordează genul folk-rock, dar au în repertoriu şi alte stiluri: blues, pop, etno. Instrumente: gitară, bass, pian, percuţie şi alte instrumente cum ar fi muzicuţa sau vioara.

Întâlnire literară

Cu redactorii cotidianului regional Szabadság

Thalia – 19.00

Seară LISZT – Duo Fresco

Concert de pian la patru mâini - János Fancsali şi Emese Fancsali

Thalia – 20.00 (Intrarea: 5 lei sau Bilet Festival)

One man show – Levente Kocsárdi

F.M. Dosztojevszkij – Marmeladov

Atrium – 22.00 (Intrarea: 5 lei sau Bilet Festival)

Levente Kocsárdi este originar din Sibiu, unde a terminat şi liceul. Aici s-a împrietenit pentru prima dată cu arta interpretativă fiind un membru de bază a trupei de actori amatori maghiari condusă de doamna Lily Krauss Kalmár.

La insistenţele acesteia, şi cu o bogată tradiţie în familie urmează un parcurs actoricesc fiind în acest moment angajatul Teatrului Csíki Gergely din Timişoara. La Sibiu va interpreta rolul Marmeladov a lui Dosztojevszkij, drama unui alcoolic, zbuciumul şi trăirile amare ale acestuia. Alcoolismul este o boală de care suferă inclusiv civilizaţiile dezvoltate.

Sâmbătă, 5 noiembrie

Simpozion cultural

 „Dezvoltare comunitară”

Thalia – 10.00

Vernisaj Expoziţie

Projekt 4 – Expoziţia Artştilor Plastici din Transilvania

Galeria Habitus – 16.00

Tematica acestei expoziţii este liniştea, find o temă fundamentală în artă. În anumite perioade a fost prezentă chiar foarte pregnant, în altele dispare aproape total din peisaj, fiind o temă preponderent a pictorilor existenţa acesteia fiind regăsită şi în zilele noastre. La Sibiu se vor expune lucrările unor artişti plastici tineri, între 18-35 ani.

„Momente din viaţă” – seară FERENC BÁCS

Interviu cu spectacol

Thalia – 18.00

Ferenc Bács s-a născut la Sibiu. A locuit, împreună cu familia pe malurile Cibinului apoi, din cauza războiului familia s-a mutat la Tg. Mureş. După absolvirea Institutului de Teatru István Szentgyörgyi în anul 1960 devine actorul Teatrului de Stat din Tg. Mureş. În 1977 emigrează în Ungaria unde în foarte scurtă vreme devine un actor extrem de apreciat şi căutat. Interpretează multe roluri la mai multe teatre de renume din Ungaria, este distribuit în peste 30 filme, printre care şi coproducţii internaţionale alături de actori români.

La Sibiu, în a doua zi a festivalului va rula filmul Emigrantul (cu traducere în lb. engleză) unde interpretează rolul principal Sándor Márai. Premiul Jászai Mari, premiul  Erzsébet, Actor Emerit, premiul Súgó Csiga, premiul Gundel – enumerând doar cele mai importante premii din cariera acestui deosebit om de cultură te aşezi altfel în scaun şi urmăreşti interpretarea acestui actor care te vrăjeşte plăcut. Ferenc Bács a fost mândru întotdeauna că s-a născut la Sibiu iar organizatorii festivalului sunt bucuroşi să aducă o astfel de personalitate pe meleagurile sale natale, să prezinte această incontestabilă valoare culturală sibienilor. Ca invitat de onoare al festivalului va fi prezent pentru patru zile la Sibiu.

Prin spectacolul interviu Ferenc Bácsne va conduce subtil de-a lungul vieţii şi carierei sale actoriceşti, rememorând evenimentele cele mai marcante pe care le va „colora” cu momente interpretative proprii. Această seară poate să fie una de o factură emoţională deosebită pentru orice generaţie.

Concert – Cornelio Tutu Band

Thalia – 20.00 (Intrarea: 10/5 lei sau Bilet Festival)

Formaţia a fost înfiinţată în anul 2003 la Budapesta. Stilul Cornelio Tutu Band a fost unul latino-funky-jazz instrumental până în anul 2010. Primul album, apărut în anul 2004 s-a bucurat de o critică internaţională foarte bună datorită acestui succes concertând la multe festivaluri de gen din ţară şi de peste hotare, inclusiv în India şi SUA. Din acest an trupa a cooptat şi interpretare voce şi după ce în anul 2007 s-a prezentat publicului din Sibiu doar instrumental acum vor concerta în noua formulă în cadrul aceluiaşi festival.

Concert – Orpheusz

Atrium 22.00 ( Intrare: 5 lei)

Duminică, 6 noiembrie

Reformarea la Sibiu „Trecut, prezent, viitor”

Galeria Bisericii Reformate din Sibiu – 11.00

Remember Miklós Borsos

Biserica Catolică Sfânta Treime – 12.30

Memento Ferenc LISZT

Prezentat de Enikő Orth şi elevii acesteia, Liceul de Artă Sibiu

Thalia – 16,00

Doamna profesoară Enikő Orth poate fi considerată una dintre cele mai prolifice descoperitoare şi susţinătoare, formatoare de talente în domeniul cultural din Sibiu. Foşti elevi ai apreciatei profesoare se regăsesc azi în filarmonici de prestigiu din ţară dar şi de peste hotare. Fiind pedagog prin excelenţă Enikő Orth ne va prezenta măiestria şi valoare lui Ferenc Liszt, deopotrivă revendicat de cultura austriacă cât şi de către cea maghiară, în definitiv o valoare Europeană de la a cărui naştere au trecut 200 ani. Doamna profesoară va prezenta acest Memento împreună şi cu ajutorul elevilor săi de la Liceul de Artă din Sibiu.

Vernisaj Expoziţie Foto

Sibiu şi împrejurimi

Turnul Sfatului – 18.00

În luna aprilie a acestui an Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HID şi Centrul Cultural al Judeţului Harghita au organizat o tabără de fotografie la Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita. Cei 12 fotografi profesionişti prezenţi în tabără au imortalizat timp de o săptămână momente inedite din viaţa şi prezentul locurilor şi oamenilor ce locuiesc această zonă. În Turnul Sfatului se vor expune cele mai reuşite fotografii selectate din această tabără. O expoziţie de excepţie într-un spaţiu inedit va oferi, cu siguranţă momente de introspecţie şi delectare vizitatorilor.

Festivitatea de închidere a Festivalului

Alocuţiunile invitaţilor

Concert ZSÉDA

Thalia – 19.00 (Intrarea: 15/10 lei sau Bilet Festival)

Melancolie, eleganţă, feminitate fină, armonie şi tandreţe...

Adrienn Zsédenyi – ZSÉDA concerteză pentru prima dată în România şi o face la Sibiu. Piese cunoscute din repertoriul internaţional pop şi jazz interpretate cu candoarea şi personalitatea aparte a artistei precum şi cele mai cunsocute dintre piesele sale proprii fac deliciul acestui concert deosebit. Această producţie , poate cu cel mai mare succes la această oră în interpretarea lui Adrienn Zsédenyiconduce publicul într-o lume muzicală complexă şi seducătoare. Artista interpretează piese dintre cele mai dragi ei, melodii care o definesc şi care i-au marcat cariera. Pe scenă este acompaniată de Gábor Cselik la pian şi Péter Kuzbelt la saxofon.

FOTO: Adrienn Zsédenyi – ZSÉDA

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus