Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

“Cine au fost Vasile Aaron sau Iosif Velceanu? Cauti imediat pe Google si se rezolva"

Acum câteva săptămâni am încercat să vedem dacă sibienii cunosc câteva lucruri, despre personalitatea după care a fost denumită strada pe care locuiesc. Cei mai mulți aveau o idee vagă, chiar dacă nu stiau să spună ce rol a avut scriitorul sau pictorul respectiv în cultura orașului Sibiu. De data aceasta, ne continuăm călătoria pe strazi denumite după personalități mai puțin „anonime”.

Strada Vasile Aaron, aflată în cartierul cu același nume, abundă de mămici care au ieșit cu bebelușul la plimbare. Și ele și cei care trec grăbiți spre magazinul sau farmacia din colț, răspund la întrebarea „cine a fost Vasile Aaron” cu un ridicat timid din umeri.

”Dacă era o mare personalitate auzeam de el. Mă gândesc că fost un istoric sau un pictor. Oricum nu mai contează, că în ziua de astăzi dacă nu ştii ceva, ca de exemplu cine a fost cel după care s-a dat numele străzii pe care stai, cauți imediat pe Google și se rezolvă" este de părere Roxana . S., care locuiește în cartier de zece ani.

Și totuși, după doar două minute petrecute pe Google, Roxana și alți patru vecini de-ai săi, ar fi aflat că V. Aaron a fost un jurist din Alba Iulia, care a locuit în Sibiu. Pasionat de scrierile antice, V. Aaron a ajuns unul dintre importanţii exponenţi ai iluminismului românesc. El a prelucrat o serie de scrieri antice şi medievale, care au avut mare succes şi mai important, au avut un rol educativ însemnat, în rândul românilor. Vasile Aaron a murit la Sibiu în 1822.

Strada Iosif Velceanu este pustie. Câte un domn mai trece grăbit, dar nu vrea să „răspundă la întrebări despre istorie pentru că istoria nu-l interesează”. După câteva minute, o tânără de 30 de ani, acceptă provocare şi dă un răspuns la întrebarea „Cine a fost I. Velceanu?”.

„Păi mai mult ca sigur că a fost poet, dar poate că nu unul atât de cunoscut ca Eminescu. Copiii ar trebui să știe mai bine, că noi care am terminat școala acum câțiva ani, am mai uitat. Dar cam toți au fost poeți și Velceanu trebuie că a fost un poet mai mic” este de părere Laura, care locuiește pe această stradă de nouă ani.

Nici de data aceasta răspunsul nu este cel potrivit. Iosif Velceanu a fost compozitor, dirijor de cor şi profesor de muzică şi desen. A scris muzică de teatru, muzică vocală, muzică de fanfară, a realizat culegeri de cântece pentru copii şi a publicat două cărţi-document de cercetarea istoriografică.

O plimbare pe strada Ion Popovici-Bănăţeanu, aduce mai multe răspunsuri. Sibienii ştiu despre nuvelistul român, promotor al limbii bănăţene, că a fost un „scriitor de scrieri scurte”, „un om care avea o minte strălucită, dar a murit de tânăr” sau „un român demn dacă au numit o stradă după el”.

Din patru sibieni, doar unul a ştiut că Theodor Neculuţă, a fost un poet, cu o intensă activitate revoluţionară. Restul au preferat să spună că nu locuiesc de multă vreme în zonă. Despre Ecaterina Varga nu ştie nimeni nimic. Oamenii nu par interesaţi să afle că era supranumită Doamna Moţilor şi că a fost o luptătoare pentru drepturile românilor iobagi din Munţii Apuseni.

„Nu ştiu cine a fost, dar ştiu că sigur a murit, că altfel nu dădea nimeni numele străzii după ea. Pe mine nu mă interesează prea tare ce s-a întâmplat acum o sută de ani. Dacă vreţi să ştiţi cine joacă la Steaua sau care sunt cele mai tari echipe, atunci asta pot să va spun” spune zâmbind Răzvan, un tânăr de 26 de ani.

Răspunsuri asemănătoare au dat şi sibienii domiciliaţi pe străzile Petru Poni sau Lomonosov. Unii au dreptate când răspund „dacă stăteam pe Mihai Viteazu sau pe Ştefan cel Mare ştiam, dar nu sunt toţi la fel de cunoscuţi”, pe alţii pur şi simplu nu îi interesează şi nu-şi caută scuze.

În concluzie, cei mai mulţi cred că „acestea sunt detalii de cultură generală, care nu prea contează, important este să ai o casă a ta, pe orice stradă”, cum spunea o doamnă de pe strada Vasile Aaron.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

cititor

Acum 10 ani

Dorino, tu le stiai pe toate astea daca nu te uitai pe google...?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus