Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Biserici "incorecte politic"

Referința la biserici nu privește instituțiile respective, ci clădirile. Pentru că este vorba de clădiri care, în substanța lor culturală, n-ar mai putea fi construite și acceptate astăzi așa cum le avem!

Putem să luăm ca exemplu splendidele biserici pictate ale mănăstirilor din Bucovina: ele au încorporat contribuții extrem de diverse, ale unor meșteri străini și mai ales străini de tradiția arhitecturală bizantină. Spre deosebire de canoanele de astăzi, acum 500 de ani beneficiarul ortodox moldovean a acceptat ancadramente din piatră sculptate gotic la uși și ferestre, adevărate bijuterii, care dau un farmec nemaiîntâlnit de atunci încoace la bisericile ortodoxe! Au fost inserate numeroase alte detalii și chiar elemente structurale – la boltiri – care constituiau piese și sisteme „incorecte” față de tradiția bizantină, preluate însă cu deschidere spirituală și încredere arhitecturală de către responsabilii de șantier și meșterii respectivi. Iar în privința picturii, interioare și exterioare, lucrurile ar apărea astăzi de-a dreptul incorecte politic: figurile de papi latini, deveniți sfinți, sau cele din antichitatea greacă, de filosofi cu totul ne-creștini, sunt reprezentate în ancadramente de vază, pe contraforți și pe frize principale! Se adeverește că în cultură și în generozitatea spiritului nu există evoluție, de-a lungul mileniilor (ca în tehnică), ci , mai degrabă, o rarefiere, dacă nu chiar decădere!
Mai pot fi luate în considerare și bisericile fortificate din cetățile țărănești ale sașilor, risipite aproape în toate satele saxone transilvănene dintre Mureș și Olt. Solidaritatea acestor comunități, născute pentru apărarea unui imperiu, nu se poate concepe în afara bisericii – atât ca instituție, care regla toate aspectele vieții comunitare, cât și ca structură construită, pentru că în cetatea din jurul bisericii și în etajele realizate deasupra ei se adăposteau și luptau sașii contra păgânilor invadatori! Cum spunea în „Cântecul de jale” din 1243 călugărul italian Rogerius: „…numai turnurile bisericilor ne erau singurele călăuze, din loc în loc”… - referindu-se la ținuturile depopulate ale Transilvaniei prădate de tătari, urmați apoi de turci. Din acel context istoric dezastruos a reieșit și necesitatea unui „impozit turcesc”, instituit de autorități în toată zona europeană amenințată de necreștini! Azi, aceste structuri militare suprapuse spațiului eclezial sau impozite pentru combaterea invaziei altor culturi/religii sunt considerate cu totul depășite… Dar toți cei care clamează la nesfârșit despre multiculturalism nu scot un cuvânt despre invazia deja în desfășurare a acestei aceleiași culturi turcești – cu toate influențele sale orientale, cu religia islamică, cu presiunea căsătoriilor mixte și amestecul valorilor, inclusiv în educație și comportament !
Ca să fie foarte clar recurgem la exemplul marii biserici Sfânta Sofia din Constantinopol. Pentru că nu erau în stare să producă un pattern care să concureze această uriașă structură, spirituală și substanțială, turcii cuceritori au transformat-o în modelul primar al bisericilor islamice, adăugând doar patru turnulețe firave în colțuri… Au „corectat politic” ceea ce îi strivea vizual și funcțional! O dovadă că lucrurile evoluează în aceeași direcție chiar în zilele noastre, este anunțul recent că puterea de la Ankara/Istanbul intenționează să redeschidă Sf. Sofia pentru cultul islamist, eliminând statutul de muzeu, care mai păstra până acum o idee de toleranță a statului turc…
Nu ne rămâne decât să ne întrebăm din nou: cui folosește politica „corectitudinii politice” atât de îndrăgită de stângismul occidental? Pentru că Europei nu-i aduce decât probleme, care vor deveni fundamentale, existențiale, peste câteva zeci de ani! Tocmai aici rezidă actualitatea paradigmelor religioase pornite din Evul Mediu european, care își păstrează acuitatea până azi! Sunt tot mai suspecte presiunile pe toate canalele ca Turcia să fie admisă, într-o formă sau alta, în Uniunea Europeană; nu mai contează opinia contra acestui lucru a popoarelor europene, nu mai contează interesele economice locale (vedeți agricultura – subvenționată și totuși șuntată de produsele intens chimizate, deci ieftine, din Turcia…). Așadar nu mai contează, pentru o șleahtă de birocrați rupți de realitate, libertatea noastră de a decide propriul viitor și de a ne păstra propria identitate!
În schimb, la Discursul Regelui Mihai I în parlamentul României și la canonizarea mitropoliților ardeleni din Sibiu și Alba Iulia, Biserica Ortodoxă Română – ca instituție – a fost perfect corectă politic!  Aferim…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 12 ani

Referitor la ultima propozitie, esntial dupa mine...aici e AICI, dar care pentru cititorul neavizat ramane total criptica, dau Copy-Paste: [...] În schimb, la Discursul Regelui Mihai I în parlamentul României și la canonizarea mitropoliților ardeleni din Sibiu și Alba Iulia, Biserica Ortodoxă Română – ca instituție – a fost perfect corectă politic! Aferim…[...] Raspund si eu la fel de criptic: -Intre Constatinopolis si Roma ati ales Ohrida.
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

Corectura textului propriu: Referitor la ultima propozitie, esential dupa mine...aici e AICI, dar care pentru cititorul neavizat ramane total criptica, dau Copy-Paste: [...] În schimb, la Discursul Regelui Mihai I în parlamentul României și la canonizarea mitropoliților ardeleni din Sibiu și Alba Iulia, Biserica Ortodoxă Română – ca instituție – a fost perfect corectă politic! Aferim…[...] Raspund si eu la fel de criptic: -Intre Constantinopolis si Roma ati ales Ohrida.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus