Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Drumarii Mediasului au intrat in Topul datornicilor la stat

Firma care a primit în concesiune drumurile din municipiul Mediaș și la care Consiliul Local este acționar a intrat în topul firmelor cu cele mai mari datorii la stat. În ciuda faptului că – fiind societate și cu capital de stat - a primit lucrările de întreținere a străzilor medieșene din 2008 pentru următorii patru ani, Gospodăria Comunală SA (un fel de DPC al Mediașului) este tot pe pierdere: 2,7 milioane lei pierderi în 2008 (la un rulaj de 10,7 mil de lei), 1,8 milioane de lei pierderi în 2009 (la o cifră de afaceri de 6,8 milioane de lei) și 1,7 milioane de lei pierderi în 2010 (la o cifră de afaceri micșorată la 5,7 milioane lei).
Evoluția negativă a societăți a dus și la acumularea de datorii, inclusiv la bugetul de stat. Potrivit celui mai recent top al datornicilor la bugetul consolidat al statului, SC Gospodăria Comunală SA are datorii de aproape 180.000 de lei, situându-se pe locul 138 la nivelul județului. SC Gospodăria Comunală SA este singura societate cu capital de stat care apare în topul datornicilor. De la 155 de angajați în 2008 a ajuns să încheie anul trecut cu 126.

Explicațiile conducerii

Directorul general al societății, Radu Șerban, spune că datoriile la bugetul de stat nu sunt o obișnuință pentru compania pe care o conduce. ”Probabil e vorba de o întârziere de o lună, mai mult nu. Legat de viitorul firmei, speranțe sunt, având în vedere că din 2008 suntem administratori ai drumurilor publice din Mediaș. Și mai sunt și alte contracte”, explică Șerban.
El susține că declinul societății a apărut în ultimii doi-trei ani. ”Deci, odată cu șocul petrolului, prețul bitumului s-a triplat. Și cum mai sunt și întârzieri la încasări, vă dați seama”.
În plus, mai susține directorul societății de drumuri, nici planul de reabilitări stradale convenit în contractul cu administrația Mediașului nu a fost îndeplinit – programul de reabilitare și modernizare a rețelelor de apă și canalizare din oraș a amânat reparațiile la multe străzi. ”Acest lucru ne-a ținut în loc. Dar vom recupera în cursul anului viitor”, asigură Șerban.

Cei mai mari datornici

Topul celor mai mari datornici la bugetul consolidat al statului (bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale, de șomaj, CASS-ul) publicat de Fisc pentru finele celui de-al treilea trimestru al anului enumără cei 150 de datornici cu sume cuprinse între 167.000 de lei și peste 6,4 milioane de lei.
Cele mai mari datorii le înrgistrează Bere Trei Stejari SA. Firmei care a cochetat cu insolvența îi sunt imputate datorii de 6,45 de milioane de lei. Mereu prezentă în ”fruntea clasamentului”, celor de la Agnitex le sunt calculate datorii de 4,64 de milioane de lei, pe locul trei clasânduse SC Amire Moșna SRL, cu datorii de 2,74 de milioane de lei.


Pierderile Gospodăria Comunală SA raportat la cifră de afaceri

2,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 10,7 mil în 2008
1,8 milioane de lei la o cifră de afaceri de 6,8 de mil 2009
1,7 milioane la o cifră de afaceri de 5,7 milioane în 2010

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus