Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Sulfina Barbu: Prejudiciul adus de certificatele de handicap false de la Sibiu este de 1 milion de euro

Prejudiciul adus bugetului de stat prin eliberarea de certificate de handicap false este, numai în judeţul Sibiu, de un milion de euro, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu.

'Nu avem rezultatele finale, dar din calculele noastre a reieşit o cifră de un milion de euro încasaţi necuvenit, pe certificate de handicap false, numai în Sibiu', a afirmat ministrul Muncii.
Sulfina Barbu a arătat că, în conformitate cu Ordinul pe care l-a emis, Comisia Superioară de anchetă este 'din nou, în cursul acestei săptămâni acolo (în Sibiu - n.r.) pentru alte câteva cazuri'.
'Aştept raportul finalizat din partea Comisiei Superioare ca să dăm publicităţii rezultatele', a afirmat ministrul Muncii.
Principalul obiectiv al Ministerului Muncii este recuperarea banilor încasaţi necuvenit pe certificatele de handicap false, suma totală fiind, într-o primă estimare, de un milion de euro, transmite Agerpres.
MMFPS anunţa la finele lui octombrie, că personalităţi publice din judeţul Sibiu au fost încadrate ca persoane cu handicap în mod fals, între aceştia aflându-se medici cu înaltă reputaţie profesională, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din cadrul primăriei Sibiu, salariaţi cu funcţii de conducere ai Direcţiei Muncii şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a efectuat o acţiune de control pentru verificarea condiţiilor de încadrare în grad şi tip de handicap de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu.
Controlul a avut loc în perioada 19 - 30 septembrie şi a vizat un număr de 530 de persoane cu certificat de handicap, principalele afecţiuni invocate fiind retardul mintal şi astmul bronşic. Dintre cele 430 de persoane evaluate, 109 persoane erau încadrate în grad handicap pentru afecţiuni respiratorii, 140 persoane pentru afecţiuni mentale şi 181 pentru alte afecţiuni. Alte 100 persoane nu au putut fi evaluate nerăspunzând convocării, majoritatea nefiind în ţară.
În urma verificărilor s-a constatat că din 430 persoane, 283 persoane (65%) au primit certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap în mod fraudulos iar alte 83 persoane (19%) au fost încadrate cu un grad de handicap mai avansat decât în realitate.
În urma verificărilor s-a mai constatat că 69 persoane (16%) au primit certificatul de handicap în mod legal. 
După efectuarea controlului, Comisia Superioară a dispus anularea a 283 certificate de handicap şi reîncadrarea în grad de handicap a 83 de persoane, ceea ce implică recuperarea fondurilor acordate ilegal, ca urmare a deţinerii unui certificat de handicap.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

avocatul

Acum 12 ani

este elementar,pt orice om de buna credinta ca stabilirea corecta a oricarui prejudiciu,se poate face numai dupa finalizarea cercatarilor penale si stabilirea corecta ,certa si neechivoca a vinovatiei fiecarei persoane in parte !!!!!!! Sa fie clar,nu sustin ca fenomenul trebuie perpetuat,insa daca onor Comisia superioara si Ministrul muncii nu respecta legea si procedura de stabilire a prejudiciilor ,respectiv cele ce vizeaza modalitatea de anulare a certificatelor false, vor angrena o droaie de procese cu cheltuielile de judecata aferente,pe care le vor pierde pe forma !!!!!!!!!! Sigurla aceste moment,iesirile necontrolate cu date si cifre aflate in dosare de cercetare penala, sunt si ilegale si nedovedite,cert fiind numai faptul ca madamme Sulfina a intrat in campanie electorala. Un sfat pt reprezentantii Comisiei Superioare ,numiti /trimisi de dan sulfina:respectati procedura cuprinsa in Ordinul aceleiasi,nr.1506/2010
Raspunde

spectatorul

Acum 12 ani

Doamna Sulfina, e o naiva, daca crede ca poate ea sa se recupereze prejudiciul, pe care numai ea si subordonatii ei stie cu la evaluat. Oricum, daca nu respecta intru totul procedura privind controlul de reevaluare, persoanele reevaluate se vor adresa instantelor judecatoresti, iar atunci se va pierde cauza din cauza nerespectarii procedurii din ordinul 1506/2010. Si atunci statul va trebui sa achite \'\'persoanei cu handicap\'\' si cheltuieli de judecata. Si poate mai dau in judecata Comisia Superioara, pe d-na Nituica, si pt abuz in serviciu, pt ca dansa numai asta stie sa faca.
Raspunde

Klaus

Acum 12 ani

Certificatele de handicapat au fost eliberate de ...DOCTORI si Comisii Medicale deci stim cine e vinovatul dar lipseste... nominalizarea!! Recomfirmarea anuala se face tot de DOCTORI!! Parca exista un nume cunoscut in comisa de verificare anuala si sunt curios daca au curajul sa-l dezvaluie! Nu era ...MInerva?? Astmul ca astmul dar sa vedeti cati sunt cu probleme psihice!! Auditul de la institutiile publice gen Consiliul Jud, Cons. Local este fictiv si da concluzia ceruta de ,,sefu\'\' ori in functie de ce-i pica !
Raspunde

aaaaa

Acum 12 ani

aaaa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus