Joi,
08.12.2022
Innorat
Acum
3°C

Boala Lyme - prioritate pentru Directia de Sanatate Publica Sibiu

În perioada 10 – 12 noiembrie s-a desfăşurat la Iaşi, Conferinţa Naţională de Epidemiologie şi Microbiologie, la care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au susţinut lucrarea intitulată: „Boala Lyme - prioritate de sănătate publică în judeţul Sibiu”.

Conform datelor prezentate, în anul 2010, în judeţul Sibiu s-au înregistrat cele mai multe cazuri de Boala Lyme (circa 22%) din cele raportate statistic în Romania (69 de cazuri în judeţul Sibiu şi 314 la nivel naţional), precum şi cea mai mare incidenţă aceasta fiind de 16.9 la suta de mii, de peste zece ori mai mare faţă de media pe ţară.

Factorii epidemiologici secundari (naturali, socio-economici, comportamentali) existenţi în judetul Sibiu favorizează creşterea populaţiei de căpuşe, precum şi transmiterea acestei zoonoze la om.

„După confirmarea a 6 cazuri în luna mai 2010 şi ca urmare a numărului mare de prezentări la spital pentru muşcături de căpuşă (130 cazuri în perioada 1 aprilie-17 iunie), în iunie 2010 DSP Sibiu a declanşat o „alertă epidemiologică” pentru boala Lyme. Alerta a fost comunicată atât personalului medico-sanitar, cât şi autorităţilor judeţene şi locale, stabilindu-se responsabilităţi specifice, printre care şi reducerea populaţiei de căpuşe, prin managementul adecvat al animalelor gazdă, sub îndrumarea DSVSA Sibiu. De asemenea, populaţia a fost informată despre boala Lyme -transmitere, simptome, prevenţie- prin materiale tiparite şi prin mass-media” a declarat Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

În anul 2011, alerta epidemiologică s-a adresat şi persoanelor cu risc ocupaţional de expunere la muşcătura căpuşe -silvicultori, constructori, agricultori, fiind popularizată prin intermediul instituţiilor judeţene în domeniu şi prin mass-media.

„În primele nouă luni ale anului 2011 au fost raportate statistic 105 cazuri de boală Lyme în judeţul Sibiu, motiv pentru care această afecţiune, denumită şi „borelioză” sau „sifilis silvatic”, rămâne o prioritate pentru sănătatea publică din judeţ” a mai adăugat Simona Berariu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

yeahright

Acum 11 ani

Daca e o prioritate actionati ca atare!!! In vara am fost de 3 ori consecutiv la ora 8:30 dimineata pentru anticorpi si toate usile erau inchise! M-a intrebat o tanti nesarata ce caut si cand i-am zis ce doresc mi-a zis sa merg la camera nu stiu care. M-am dus la toate camerele de la etajul respectiv si totul era inchis si gol! Prioritate my ass!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus