Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Sibiul, pe primul loc în țară cu peste 120 de persoane diagnosticate cu boala Lyme în ultimul an. Dr. Bîrluțiu: Mergeți la urgență în caz de mușcătură

Sibiul, pe primul loc în țară cu peste 120 de persoane diagnosticate cu boala Lyme în ultimul an. Dr. Bîrluțiu: Mergeți la urgență în caz de mușcătură

38 de persoane au fost diagnosticate, în Sibiu, cu boala Lyme în primele trei luni ale anului 2023. Anul trecut au fost, în total, 127 de persoane pentru care s-a confirmat diagnosticul cu această boală. Cele mai multe dintre persoanele diagnosticate provin de la oraș (vezi tabelul de la finalul articolului). Statistica este una îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât în anii 2021 – 2022, Sibiul a fost pe primul loc în țară la numărul de persoane diagnosticate cu boala Lyme, potrivit autorităților. Din păcate, an de an județul Sibiu depășește incidența medie națională. Medicul Victoria Bîrluțiu, șefa Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu a răspuns pentru Turnul Sfatului la o serie de întrebări referitoare la această situație. Este important de reținut faptul că, din cauza schimbărilor climatice, perioada de activitate a căpușelor s-a extins de la sfârșitul lunii februarie până în octombrie-noiembrie, de aceea este important să fim vigilenți și să ne protejăm cât mai mult pentru a evita contactarea unei boli care poate da complicații grave.

Citește și: „Medic specialist pediatru despre mușcătura de căpușă: Sibiul este zonă endemică cu o incidență mai crescută a bolii Lyme”

Reporter: 38 de persoane diagnosticate de la începutul anului și 127 anul trecut. Ce ne puteți spune despre aceste cifre? Este o statistică îngrijorătoare? A crescut numărul persoanelor diagnosticate în ultimii ani?

Dr. Victoria Bîrluțiu: Dacă privim statistica ultimilor 5 ani, conform Institutului Național de Sănătate Publică, în România, la nivel național, în anul 2018, au fost confirmate 532 cazuri de boala Lyme, în 2019, 410 cazuri, în 2020 179 cazuri, în 2021, 142 cazuri și în 2022 un număr de 526 cazuri, la care se adaugă cazuri probabile, la care testele au fost într-o zonă de graniță între pozitiv și negativ, denumite rezultate echivoce. În statisticile naționale, județul Sibiu se situează pe primul loc al numărului de persoane diagnosticate cu boala Lyme în anii 2021- 2022 și pe locul 2 în 2020, anual depășind incidența medie națională. Incidența bolii Lyme a fost redusă în perioada pandemiei, tendința de creștere reapărând din 2022, odată cu reluarea activităților recreaționale obișnuite. 

Ce recomandați sibienilor să facă în cazul unei mușcături de căpușă, concret: să meargă sau nu la spital pentru a o scoate, să urmeze sau nu un tratament cu antibiotic, să facă sau nu un test de depistare al bolii Lyme?

După fiecare plimbare în natură, recomandăm o atentă observare a pielii, pentru a găsi cât mai rapid eventuala mușcătură de căpușă, intervalul primelor ore fiind cu cele mai mici riscuri de transmitere a bacteriei care determină boala Lyme (Borrelia spp). De multe ori, mușcătura se află în zone greu accesibile propriei examinări - în pielea capului, axile, zona inghinală sau în spatele genunchilor etc. și nu întotdeauna este vorba de prezența căpușei adulte ci și de larve sau nimfe, de dimensiuni mici, care pot fi confundate cu alunițe și lăsate mai mult timp în tegument.

Sfatul specialiștilor este de a merge la medic, la Serviciul de Urgențe, la pediatrie sau adulți, în funcție de grupa de vârstă, pentru că extragerea incompletă a căpușei, la domiciliu, antrenează eliberarea întregului conținut infecțios în tegument (vorbim și de alte tipuri de bacterii, virusuri care pot fi prezente separat sau concomitent cu Borrelia la aceeași căpușă și care pot fi transmise în același timp). Se recomandă profilaxia bolii Lyme, cu atât mai mult în zone precum a noastră, este necesară, conform protocolului național, administrarea unei singure doze de antibiotic imediat după extragerea căpușei, antibiotic adecvat vârstei pacientului și posibilelor alergii ale acestuia. 

Care sunt simptomele în cazul apariției Bolii Lyme? Când ar trebui să ne îngrijorăm. 

Apariția la nivelul zonei unde s-a produs mușcătura a eritemului migrator, marchează primul stadiu al bolii, la 3-30 zile de la mușcătură, pentru care persoana respectivă ar trebui să se adreseze imediat medicului pentru tratament. Tratată la acest moment, boala Lyme nu evoluează spre stadiile II și III de care ne temem, dominate de manifestările neurologice, articulare sau cardio-vasculare pe care le determină. Din păcate doar unul din 4 pacienți care fac boala au eritem migrator (o zonă roșie de minim 3 cm, care crește în dimensiuni în absența tratamentului, uneori având aspectul unui cerc roșu în periferie și de culoare normală în centru), alți pacienți au manifestări generale- febră, dureri musculare, articulare sau de cap, creșterea în dimensiuni a ganglionilor din zona mușcăturii și alții nu au nicio manifestare care să sugereze transmiterea bacteriei Borrelia. La acești pacienți, după 2-3 luni, pot apărea manifestările articulare, cardiace sau neurologice (meningite, paralizii faciale etc.) sau și mai târziu, cele neurologice invalidante. 

Ar fi util ca toți cei care au mușcături de căpușă să efectueze profilaxia și să urmărească eventuale modificări locale sau cele pe care le-am precizat anterior, pentru care să se adreseze medicului.

Dacă o persoană a fost mușcată în mai multe rânduri de căpușe, chiar fără să aibă simptome este recomandat să-și facă un test de depistare al bolii Lyme? 

Testarea pentru boala Lyme se efectuează la aproximativ 28 zile de la momentul mușcăturii, la cei simptomatici sau atunci când prezența unor manifestări, chiar și în absența mușcăturii, sugerează această afecțiune (manifestări articulare, neurologice, prezența eritemului migrator) pentru că uneori, momentul mușcăturii de căpușă trece neobservat. Nu toate mușcăturile se asociază bolii Lyme, un număr mic raportat la totalul mușcăturilor prezintă transmiterea bacteriei (3-10% în funcție de zonă și de circulația vectorului), dar e posibilă și reinfecția, fiind mai multe specii de Borrelia care pot determina boala- în Europa deci și la noi, vorbim de B. burgdorferi, B mayonii, B afzelii, B garinii, B spielmanii.

Care sunt cele mai relevante astfel de teste? 

Primul test care se efectuează, de screening, este testul ELISA, nu mai repede de 28 zile, care evidențiază anticorpii de infecție recentă IgM sau în alte cazuri, trecerea prin infecție, anticorpii de tip IgG care rămân pozitivi toată viața. Acest test se completează cu un test de confirmare, Western blot care nu determină reacții fals pozitive sau fals negative, prin interferența cu alți anticorpi apăruți față de alte tipuri de bacterii cu elemente structurale asemănătoare. Aceste teste se efectuează și din lichidul cefalorahidian la persoanele cu neuroborelioză posibilă. 

Putem folosi și testele pe care le găsim în comerț (farmacii, magazinele online)?

Recomandarea este să efectuăm cele două teste, prin Direcția de Sănătate Publică Sibiu, în cazurile posibile sau suspecte de boala Lyme, prin medicul de familie sau Clinica Boli Infecțioase.

Sunt și alte teste, disponibile în laboratoarele acreditate din sistemul privat, pe lângă cele două prezentate, precum testul de transformare limfocitară pentru Borrelia, teste PCR din leziunea pielii sau lichid articular, teste de determinare a chemokinei CXCL13 în cazurile de neuroborelioză, situație în care și rezonanța magnetică cerebrală poate evidenția modificări- leziuni demielinizante, care însă nu sunt specifice pentru borelioză.

Care este cel mai important lucru pe care sibienii ar trebui să-l cunoască în legătură cu această afecțiune? 

În sezonul cald și mai ales ploios, circulația căpușelor a devenit extrem de importantă în zona țării noastre. După orice ieșire în natură, este recomandabil să vă verificați tegumentul pentru a nu trece neobservată prezența unei căpușe. De luat în considerare îmbrăcămintea adecvată, care să vă protejeze pielea, utilizarea de spray-uri cu substanțe active pentru îndepărtarea căpușelor, supravegherea și vaccinarea animalelor de companie.    

Nu există un vaccin pentru profilaxia bolii la om, astfel că doar măsurile de protecție nespecifice, alături de modul de supraveghere a posibilelor mușcături de căpușă și îndepărtarea cât mai rapidă a acestora precum și profilaxia sunt cheia de a nu face boala. E important să știm că pe lângă boala Lyme, pot exista și coinfecții transmise în cursul aceluiași incident, unele tratabile similar bolii Lyme altele, virale, grave, precum encefalita de căpușă (față de care există profilaxie prin vaccinare).

Ce alți factori, în afară de mușcătura de căpușă, mai determină apariția acestei boli? 

Căpușele preiau bacteriile de la șoareci, căprioare, dar nu sunt singurele în măsură să transmită Borrelia. Se identifică Borrelia spp. și la muște, tăuni și chiar țînțari (Culex pipiens).

Ar mai fi ceva de transmis? 

Da, prin modificările climaterice, perioada de activitate a căpușelor s-a extins de la sfârșitul lunii februarie până în octombrie-noiembrie. Parazitarea cu căpușe se poate întâlni în toată această perioadă, așa că sfatul meu este să fiți protectivi cu propria persoană. 

Citește și: A aflat că are Lyme după șase luni de diagnostice greșite: de la epilepsie, la cancer. „Nu medicii cap de listă m-au ajutat, ci medicii care s-au implicat”

Situația detaliată a persoanelor diagnosticate cu boala Lyme de la începutul anului

ianuarie 2023

                               
  Grupele de vârstă: (ani) TOTAL
 < 1 1 2 3 4  5-9  10-14  15-19  20-24   25-34  35-44  45-54  55-64  65-74  75-84  85>  
Urban 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 3 1 0 0 0 0 6
Rural 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 1
Total 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 3 2 0 0 0 0 7
                                   
                                   
                                   

februarie 2023

                               
  Grupele de vârstă: (ani) TOTAL
 < 1 1 2 3 4  5-9  10-14  15-19  20-24   25-34  35-44  45-54  55-64  65-74  75-84  85>  
Urban 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 2 3 3 0 0 0 10
Rural 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 2
Total 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 3 4 3 0 0 0 12
                                   
                                   
                                   
                                   
martie 2023                                
  Grupele de vârstă: (ani) TOTAL
 < 1 1 2 3 4  5-9  10-14  15-19  20-24   25-34  35-44  45-54  55-64  65-74  75-84  85>  
Urban 0 0 0 0 0 1 1 0 1 1 3 3 1 3 0 0 14
Rural 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0 2 1 0 0 0 0 5
Total 0 0 0 0 0 1 3 0 1 1 5 4 1 3 0 0 19

Situația persoanelor diagnosticate cu boala Lyme în 2022

  Grupele de vârstă: (ani) TOTAL
 < 1 1 2 3 4  5-9  10-14  15-19  20-24   25-34  35-44  45-54  55-64  65-74  75-84  85>  
Urban 0 1 0 0 0 3 2 4 5 17 26 19 15 11 4 0 107
Rural 0 0 0 0 0 1 0 1 2 4 2 4 3 2 1 0 20
Total 0 1 0 0 0 4 2 5 7 21 28 23 18 13 5 0 127

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Dfgh

Acum 1 an

primaria cand va lua masuri de desinfectie prin parcuri si zone verzi dar mai ales eliminarea completa a animalelor ovine, cabaline, bovine din interiorul orasului? sunt inca destule zone in care acestea pasc linistit si nestingherit si apoi ne miram cum de apar capusele si purecii si altele asemenea...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus