Duminică,
10.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Sibienii se pot testa gratuit pentru boli pulmonare

Sibienii îşi vor putea face gratuit explorări de spirometrie, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în perioada 16-25 noiembrie. Acţiunea întreprinsă de dr. Adriana Rădulescu, se desfăşoară în cadrul Campaniei prilejuită de Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă).

Campania va avea loc în perioada 1 - 30 noiembrie şi va avea ca temă "Respiraţi cu dificultate? Aţi putea avea BPOC! Adresaţi-vă medicului pentru un simplu test de respiraţie: spirometria." BPOC este reprezentată de un ansamblu de boli pulmonare cronice care limitează fluxul aerian în căile respiratorii, limitare care este incomplet reversibilă, de obicei progresivă şi se asociază cu un răspuns inflamator anormal al plămânilor la particule nocive sau gaze.

„Prin acţiunea noastră încercăm să atragem atenţia asupra pericolului fumatului şi asupra efectul pe care îl are în bolile pulmonare. Sperăm să determinăm fumătorii să se adreseze mai des medicului, pentru a depista la timp posibilele afecţiuni pulmonare” a spus dr. Adriana Rădulecu.

În judeţul Sibiu, în cursul anului 2010 au fost confirmate de către medicul specialist 1002 cazuri noi de BPOC şi s-au înregistrat 166 de decese din rândul acestor bolnavi. În primul semestru din 2011 s-au confirmat peste 680 de cazuri noi şi aproximativ 100 de decese. În România există aproximativ 1 milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC, dintre care peste 100.000 în stadii avansate. Ţara noastră ocupă locul 3 în Europa la mortalitatea prin BPOC, la bărbaţi.

DSP Sibiu, în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti Hipocrates va organiza, în zilele de 17 - 18 noiembrie (orele 10:00 – 14:00), în Complexul Comercial Şelimbăr, standuri promoţionale tematice unde se vor oferi informaţii, consiliere, se vor distribui materiale informative.

Sibienii care vor să-şi facă gratuit explorări de spirometrie se pot programa la numărul de telefon 0269.210543, de luni până vineri, între orele 8:00-12:00.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus