Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
19°C

De Ziua Nationala in Dumbrava Sibiului: porc taiat in fata vizitatorilor iar pomana impartita

Complexul Naţional Muzeal ASTRA oferă acces gratuit tuturor categoriilor de public în data de 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale. Cei dornici de plimbare se vor putea delecta, pe lângă peisajul impresionant al sfârşitului de toamnă, cu o nouă animaţie la Cârciuma din Bătrâni, prefigurând Ignatul şi sărbătorile de sfârşit de an.

„Începând cu ora 12:00, vizitatorii vor putea asista la o demonstraţie de tăiere a porcului de Crăciun, aşa cum se întâmplă în satele româneşti, de secole. Porcul va fi pârlit pe paie, curăţat, după care va fi tranşat, măcelarii selectând cu grijă fiecare componentă şi explicând celor prezenţi la ce fel de preparate tradiţionale se folosesc. Produsele tradiţionale gata preparate vor fi expuse spre vânzare, astfel încât cei care doresc să se aprovizioneze pentru sărbători sau pentru lunile friguroase de iarnă, le vor putea achiziţiona, la preţuri accesibile. Bucătari pricepuţi vor pregăti cârnaţi, slană, tobă şi caltaboş pentru cele mai rafinate gusturi, după reţete ţărăneşti vechi şi fără conservanţii, amelioratorii de gust sau alte 'secrete' cu care ne amăgesc, comercianţii din zilele noastre”, explică reprezentanţii CNM Astra.

De la eveniment nu vor lipsi bucatele preparate la ceaun, tochitura de porc sau ciorba fiind însoţite de binecunoscuta mămăligă. De asemenea, doritorii vor putea servi, contra cost, pomana porcului, asezonată cu murături din noua producţie a hanului.

Produsele din porc pentru sărbătorile de iarnă sau pentru cămările de acasă vor putea fi achiziţionate, de la Cârciuma din Bătrâni, până la sfârşitul lunii decembrie. Cei care doresc cantităţi mai mari, le pot comanda fie direct, în muzeu, fie telefonic.

„Acţiunea Obiceiul de Ignat în Muzeul în aer liber se înscrie în demersurile frecvente ale Muzeului ASTRA de revitalizare şi salvgardare a tradiţiilor româneşti legate de tradiţiile culinare şi se doreşte a fi un reper important în seria datinilor şi obiceiurilor din preajma sărbătorii Crăciunului”, mai arată conducerea CNM Astra.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus