Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Aleșii au actualizat Strategia de dezvoltare a județului: cu relația dintre cultură și mâncare

Aleșii au actualizat Strategia de dezvoltare a județului: cu relația dintre cultură și mâncare

Strategia de dezvoltare a județului pe următorii zece ani are și un capitol dedicat Gastronomiei, ca urmare a actualizării acestui document programatic în cursul zilei de joi.

”Definită ca studiul relației dintre cultură și mâncare, gastronomia, una dintre cele mai importante componente de dezvoltare a județului, a fost introdusă în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu”, anunță reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului. Completarea strategiei cu un capitol dedicat Gastronomiei vine ca urmare a participării CJ Sibiu la Eurega, un proiect comun cu alte regiuni care au deținut sau doresc să dețină titulatura de Regiune Gastronomică Europeană (titulatură deținută anul trecut de regiunea Sibiului).

Prin urmare, alături de capitolele dedicate Dezvoltării economice, agricole și rurale, Turismului, Educației, Sănătății sau Mediului Înconjurător (care au fost și modificate), Strategia de dezvoltare a Sibiului pe perioada 2021 – 2030 include și capitolul destinat Gastronomiei. Totodată, a fost adoptat și un plan de acțiune, care are în vedere înființarea unui compartiment județean denumit ”Dezvoltare durabilă”. Potrivit autorităților, acest compartiment ”va avea ca scop identificarea, promovarea și asistența IMM-urilor locale și a start-up-urilor, precum și realizarea unor acțiuni de comunicare și diseminare, pentru promovarea gastronomiei locale și implicit a producătorilor din județul Sibiu”.

Iar ca urmare a participării la proiectul Eurega, a fost elaborat un manual al IMM-urilor în gastronomia locală, manual al cărui scop este creșterea ofertei de produse locale, precum lși un Ghid al unui stil de viață sănătos, ”care are ca scop creșterea cererii de produse locale”.

Ce înseamnă Local?

Ca urmare a modificării Strategiei, în capitolul dedicat turismului a fost introdus un nou obiectiv care definește ceea ce înseamnă ”Local”. ”Și anume – teritoriul județului Sibiu și teritoriul cuprins în proximitatea a 75 de km în jurul unei localități”, subliniază reprezentanții CJ Sibiu în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului.

Impactul acestor modificări ale strategiei va fi resimțit, în primul rând, de cei care vor solicita cofinanțare din bugetul județean pentru proiectele de pe agendele comunității, culturală, sportivă și de tineret. ”Acestea trebuie să promoveze gastronomia, producătorii locali și consumul de produse locale, ținând cont de cele două documente suport”, adaugă reprezentanții CJ Sibiu.

„Introducerea gastronomiei în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu este un pas firesc după titlul deținut anul trecut, gastronomia locală fiind atât la nivel național, cât și european un atu pe care putem miza în dezvoltarea economică a județului. În plus, susținerea producătorilor locali și a unui stil de viață sănătos se numără printre prioritățile asumate”, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu
”Etapa de documentare realizată de echipa EUREGA Interreg Europe s-a bazat pe sesiuni de comunicare directă cu factori de interes local, care au fost prezenți inclusiv la schimburile de bune practici realizate de partenerii proiectului din alte țări. Menționăm în acest sens câțiva dintre cei care au contribuit activ în această etapă a proiectului și cărora le mulțumim pentru aportul adus la reușita acestuia: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Complexul Național Muzeal „ASTRA”, GAL Mărginimea Sibiului, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii" Sibiului, Primăria Rășinari, Grădina Verde, Sibiu Food Hub, Biblioteca Județeană ASTRA, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Hospitality Serol, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara "Terezianum", Pan Medical, Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

alizeu

Acum 4 ani

Țara arde și baba se piaptănă!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus