Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Brukenthal si Astra, alaturi de Bran si Peles - cele mai vizitate muzee din Romania in 2011

 

Castelul Bran, Complexul Naţional Muzeal Astra, Muzeul Brukenthal şi Muzeul Naţional Peleş sunt cele mai vizitate complexe muzeale din România, expoziţiile lor fiind văzute în acest an de sute de mii de persoane, potrivit informaţiilor puse la dispoziţia Mediafax de reprezentanţii instituţiilor.
 
Până la sfârşitul lunii octombrie, Complexul Naţional Muzeal Astra a avut 348.626 de vizitatori, iar estimările sunt că, până la sfârşitul anului, muzeul din Sibiu va atrage circa 400.000. Numărul vizitatorilor Muzeului Astra este în creştere, având în vedere că, anul trecut, instituţia a avut 230.504 vizitatori, după cum au declarat pentru Mediafax reprezentanţii muzeului.
 
O altă instituţie muzeală care s-a regăsit în traseul cultural al turiştilor anul acesta este şi Muzeul Naţional Brukenthal. În lunile ianuarie - octombrie, Muzeul Naţional Brukenthal a înregistrat 311.417 vizitatori. Reprezentanţii muzeului au declarat pentru Mediafax că această raportare este relativă, deoarece nu include toate cifrele de vizitare, o parte dintre ele urmând să le parvină la sfârşitul anului. Totuşi, estimarea lor este că numărul de vizitatori ai Muzeului Naţional Brukenthal va fi similar cu cel al anului trecut, când expoziţiile instituţiei au fost vizitate de 372.731 de persoane.
 
 
Castelul Bran a avut, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2011, circa 430.000 de vizitatori, până la sfârşitul anului, numărul acestora urmând să depăşească 550.000. Numărul vizitatorilor români la Bran continuă să fie însă mai mare - circa 61% - decât cel al vizitatorilor străini - 39%.
 
"Anul trecut, Castelul Bran a avut 517.000 de vizitatori, iar anul acesta, estimările sunt că numărul total de vizitatori va creşte cu circa 8% faţă de 2010. Am avut luni în care numărul turiştilor a crescut cu 18%, însă pe primele opt luni media de creştere a fost de 8,6%", a declarat pentru Mediafax Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran. Creşterea numărului de vizitatori la Castelul Bran s-a datorat numărului mai mare de evenimente organizate faţă de anul trecut, inclusiv nunţi, dar şi climatului economic care şi-a mai revenit în acest an, consideră directorul Castelului Bran.
 
Muzeul Naţional Peleş, care include Peleşul şi Pelişorul, a avut, în primele nouă luni ale acestui an, 185.240 de vizitatori, prognoza de vizitatori până la sfârşitul lui 2011 fiind de 282.000. Reprezentanţii Muzeului Naţional Peleş se aşteaptă însă ca prognoza lor să fie depăşită. "Anul trecut, prognoza noastră a fost de 280.000 de vizitatori, iar la sfârşitul anului, prognoza noastră a fost depăşită, Muzeul Peleş având, la 31 decembrie 2010, 280.871 de vizitatori. De asemenea, prognoza noastră pe primele nouă luni a fost de 180.000 de vizitatori, ea fiind depăşită, iar la 30 septembrie, Muzeul Naţional Peleş a avut 185.240 de vizitatori", au explicat pentru Mediafax reprezentanţii Muzeului Naţional Peleş.
 
Potrivit acestora, în ultimul an, numărul vizitatorilor străini a mai crescut, iar numărul vizitatorilor români a scăzut, având în vedere că mulţi dintre români au vizitat deja Muzeul Peleş. "Dacă în trecut aveam 75% vizitatori români şi 25% vizitatori străini, anul acesta, raportul s-a echilibrat, ajungând la 60% vizitatori români - 40% străini", au mai spus reprezentanţii Muzeului Peleş. Pe de altă parte, aceştia au precizat că numărul mare de vizitatori atras de Muzeul Naţional Peleş este cu atât mai important cu cât preţul biletelor la acest muzeu este mai mare decât la alte muzee. Astfel, preţul celui mai ieftin bilet la Muzeul Naţional Peleş este de 20 de lei, iar cel mai scump - 70 de lei. Aceste preţuri includ şi ghidajul, iar în funcţie de tichetul achiziţionat vizitatorii pot avea acces la diferite expoziţii şi tururi opţionale în Peleş şi Pelişor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus