Marţi,
04.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Salvarea

 

Se apropie din nou ziua națională a republicii România. Cum bine observa cineva, e pusă calendaristic în plin anotimp rece, exact conform specificului politic neprietenos al acestei structuri republicane aduse de ocupantul rus… Se adeverește din nou că salvarea (inclusiv pe planul spiritual, al alegerilor bune de zile!), este revenirea la o structură monarhică a statului românesc – cea adusă de Spiritul eliberator al civilizației europene și marcată atât de inspirat la ZECE MAI! Este de remarcat că, în urma atâtor experiențe, în ultimii 22 de ani, am început să distingem atent între Spiritul tradițional european și spiritul birocratic-politicianist al unor inițiative, nefericite pentru majoritatea popoarelor vechiului continent… Nu amintim decât încercarea de a nivela tradițiile economice, sociale, culturale, în special religioase, ale popoarelor Europei, în numele unei globalizări suspecte și suspect de susținute de unele cercuri financiare, în numele unui „multiculturalism” dușman al bunului-simț și al credinței creștine!
Ca arhitect care am traversat mai multe „revoluții” în domeniul acesta, pot să observ că, în ultimele decenii, și profesiunea noastră a suferit o insidioasă presiune de a se „globaliza”, de a umple toate așezările cu același tip de volumetrie, cu finisaje cât mai asemenea, cu teorii ale spațiului și funcțiunilor care să uniformizeze produsul de arhitectură în același timp cu uniformizarea trăirii în aceste spații… Un număr imens de publicații, tipărite sau zvârlite pe internet, caută să ne convingă că arhitectura și urbanismul de valoare sunt doar cele „globalizate”. Există, ca de altfel în toate domeniile culturii actuale, o presiune suspectă de a considera contextul, tradiția, nemaivorbind de tradiția creștină, ca elemente învechite, depășite definitiv, chiar frâne în calea „progresului”! Sunt grupate toate sub eticheta de „regionalism”, care este în orice caz „de evitat”… Pentru cei mai tineri, pot recomanda studierea preceptelor „internaționalei comuniste” din prima parte a secolului XX, care spuneau același lucru despre aceleași frâne ale progresului!
Din această stare de lucruri cu totul deplorabilă, care amintește de spălarea creierelor din epoci dictatoriale, vin și atitudinile, ce par unora exagerate, de apreciere la superlativ a valorilor încă păstrate în țara noastră (și în alte puține locuri din estul Europei) – zona rurală cu ecouri medievale, natura virgină, agricultura fără chimicale, un spirit de ospeție din timpuri trecute! „Progresiștii multiculturaliști” au ajuns să-l blameze pe Alteța Sa Regală Prințul Charles pentru că vizitează aceste locuri din România, pentru că merge la Muntele Athos aproape în fiecare an, pentru că ar fi cumpărat niște căsuțe în satele pline de țigani din centrul Transilvaniei… Ne întrebăm, cu acest prilej, oare știu cetățenii respectivi despre zecile de mii de hectare din pădurile românești cumpărate de mari concerne din SUA, Israel, Austria, despre zecile de mii de hectare cumpărate de agricultori din vestul Europei, Israel și țările arabe, unde se practică agricultura intens chimizată și cu semințe modificate genetic, sau despre miile de hectare de operațiuni imobiliare la marginea orașelor românești, operate tot de societăți multinaționale, pe foste terenuri agricole de mare valoare? Sau despre astea nu e voie să vorbim? Mai bine cancanuri despre familiile regale…
Cam din aceste motive spuneam că ar trebui să fim mult mai atenți la Spiritul tradiției, singurul care ne mai ține ancorați în realitatea firească (pentru că există și realitatea cu măști înșelătoare, cu care suntem bombardați pe toate canalele…).
Înafara acestui spirit, tot ce se încearcă a se construi este pus sub semnul nefast al meșterului Manole:
- se vorbește despre salvarea lui Geoană sau a PDL-ului – în loc să ne ocupăm de salvarea elitei reale a acestui popor! O țară nu e trasă înainte, spre eficiență și prosperitate, de clasa de corupți și căpușe ale aparatului de stat, ci de oamenii valoroși profesional, care ne scutesc de importuri înrobitoare și ne oferă producție și inteligență de export pe cele mai pretențioase piețe! Întreg aparatul de stat, educațional și administrativ, ar trebui să facă numai asta, toată ziua – să lucreze la creșterea și stabilizarea elitei culturale, tehnice, manageriale a României.
- se vorbește la nesfârșit despre mizeriile de la conducerea politică și administrativă a statului și de mizeriile celor mai declasați cetățeni ai acestui stat (rămași aici sau ajunși în spațiul Schengen) – în loc să ne concentrăm pe salvarea clasei de mijloc, sursa prosperității economice și stabilității sociale a unei țări! Din toate tribulațiile conducerii române de după '90  s-a obținut mereu și mereu numai scăderea nivelului de trai al clasei de mijloc (de-abia formată…), numai falimentarea în masă a micilor întreprinzători și distrugerea micii gospodării sau ferme rurale!
- se vorbește despre „salvarea” nu știu căror sisteme de protecție socială, inclusiv de pensii, în loc să se reformeze complet piața muncii în această țară, unde în producție / plusvaloare sunt ocupați doar 4-5 milioane de cetățeni, restul de ¾ fiind asistați – nici nu mai știm pe ce bani!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: Muntele Athos

Vizualizari: 207

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus