Marţi,
28.11.2023
Parțial Noros
Acum
8°C

Povestea lui Hisham Khalil, irakianul ajuns patron in Sibiu

Hisham Khalil e irakian şi a plecat din ţara lui în '93, căutând siguranţă şi linişte. S-a stabilit la Sibiu, unde şi-a adus toată familia, s-a căsătorit cu o româncă "ruşinoasă", şi-a deschis magazine şi un service. Iubeşte România "poate mai mult decât o iubesc românii" şi nu ar pleca în altă ţară, scrie Mediafax.

Hisham Khalil s-a născut în plin centrul Bagdadului, într-o familie numeroasă, şi a trăit până la 30 de ani în Irak, când a decis să fugă din calea războiului şi a venit în România, căutând "siguranţă, stabilitate şi linişte".

Despre Irakul de dinainte de 1980, despre perioada copilăriei sale, Hisham vorbeşte cu foarte multă nostalgie.

"Înainte de 1980 viaţa în Irak era foarte bună. Era ieftină, economia mergea bine, era siguranţă, iar oamenii erau foarte populari şi cumsecade. Ne mergea bine", povesteşte irakianul stabilit acum la Sibiu.

El a urmat toate ciclurile şcolare din ţara sa, despre care spune că sunt asemănătoare cu cele din România, fiind vorba tot de 12 clase înainte de a ajunge la facultate şi apoi a făcut Facultatea de Inginerie Climatronică, fiind şef de promoţie.

Acest lucru i-a permis să se angajeze la facultate ca asistent universitar, unde a predat timp de şase ani.

Când vine vorba despre ce s-a întâmplat în Irak după 1980, primul cuvânt care îi apare în minte este "război", cu toate ororile, frustrările şi problemele pe care le aduce.

"În 1979 puterea a fost luată de Saddam şi nu a trecut un an şi a început războiul cu Iranul. Armata era peste tot, instabilitatea creştea continuu, toată lumea era la armată. Economia nu a fost foarte afectată, dar între 1980 şi 1988 au murit opt milioane de oameni", afirmă Hisham.

Îşi aduce aminte apoi că a fost şi el o lună în război, dar a lucrat la Ministerul Apărării, fără a ajunge pe front. A văzut însă războiul de aproape zi de zi.

"Erau rachete, obuze, ne bombardau, dar eu nu am ajuns pe front", spune Hisham.

Doi dintre fraţii săi mai mari au luptat efectiv, unul dintre ei chiar ani de zile.

"Când a început războiul, toţi cei care aveau studii care puteau ajuta armata - medicină, inginerie - erau luaţi să lucreze pentru război. Cei care aveau altfel de studii sau care nu aveau studii deloc ajungeau pe front. Graniţa cu Iranul avea 1.300 de kilometri, deci era un front uriaş. Unul dintre fraţii mei a fost tot timpul în armată şi ne-am chinuit mult să îl aducem înapoi", afirmă Hisham.

În Sibiu a ajuns cumpărând afacerea unui irakian care a vrut să plece în Germania. El povesteşte că a vizitat oraşul de câteva ori, i-a plăcut şi a decis să vină, stabilindu-se aici în 1996.

Şi-a deschis, rând pe rând, un service auto cu tot ce trebuie, care în câţiva ani a ajuns renumit în oraş, un depozit angro şi câteva magazine.

"Nu mi-a fost foarte greu în afaceri, dar nici foarte uşor. Înainte de 2002 - 2003 era ceva mai greu pentru că nu prea te îndruma nimeni ce să faci, cum să faci. Legile erau mai complicate. Apoi s-au mai schimbat legile şi totul a fost mai uşor. Ca străin, ţi-e destul de greu să te obişnuieşti, controalele sunt mai multe decât la alte firme, dar ne-am descurcat de-a lungul anilor", povesteşte Hisham.

După ce s-a stabilit la Sibiu şi-a adus aici una dintre surori şi mama, care din cauza embargoului nu putea beneficia de medicamentele care i-ar fi fost necesare, iar după declanşarea războiului din 2003 şi-a adus toţi fraţii în România "de frică să nu moară".

În 2006, Hisham s-a căsătorit cu o româncă, "ruşinoasă şi de familie", cu care are o fetiţă.

Întrebat cum a văzut, ca musulman, viaţa în România şi căsătoria cu o româncă, Hisham spune că credinţa în Dumnezeu este una, doar modurile de manifestare a religiei sunt diferite.

"La noi, în Irak, femeile şi bărbaţii, fetele şi băieţii au vieţi separate. Tinerii doar la facultate se întâlnesc. Când am venit aici mi s-a părut un pic ciudat, lipsit de pudoare, faptul că fetele se pupau pe stradă cu băieţii. Cred că există nişte limite care trebuie respectate. Noi, ca musulmani, avem voie să ne căsătorim cu evrei şi creştini. Creştinii cred în Dumnezeu şi noi credem în Dumnezeu. Pentru că-l aveţi pe Dumnezeu şi credeţi în el este permisă căsătoria cu un creştin", afirmă Hisham.

Despre viaţa lui în România, irakianul spune că nu e "chiar perfectă", dar este "foarte bună".

"Aici am siguranţă şi linişte. Iubesc românii şi mă simt respectat. Cel mai mult în România îmi plac oamenii. Sunt deschişi, populari, cumsecade, poţi schimba cu ei o vorbă. Sunt foarte asemănători cu oamenii din Irak. Nu aş pleca în altă parte. Am fost în multe locuri din lume, dar nemţii, de exemplu, sunt reci, iar englezii prea prefăcuţi. În faţă sunt politicoşi, dar după ce ai plecat te înjură. Românii nu sunt aşa şi îi iubesc mult pentru asta. Eu iubesc România poate mai mult decât românii. Ca om de afaceri, m-aş putea duce oriunde în lume. Profitul e important, dar nimeni nu-ţi dă «Bună ziua» în altă ţară", susţine Hisham.

De bucătăria românească nu este însă deloc încântat şi spune că e oarecum "lipsită de imaginaţie".

"Românii sunt slabi în bucătărie, dar aşa este tradiţia. De exemplu, în Turcia mi s-au adus 40 de farfurii cu diferite tipuri de salată. Nici în Irak nu avem aşa ceva. Aici, în afară de salată de roşii şi castraveţi...nu prea mai sunt alte salate. Iubesc însă România pentru două motive: ciorba de burtă, pe care o ador, şi ciorba de văcuţă", spune Hisham.

În plus, spune că sarmalele făcute de irakieni sunt mult mai bune, mai slabe şi, în consecinţă, mai sănătoase, dar se fac foarte condimentate.

Întrebat dacă îi e dor de Irak, spune că nu, "poate doar de oamenii de acolo, care sunt mai calzi chiar şi decât românii".

"Nu am fost niciodată în Irak de când am plecat şi nici nu am de ce să merg. În România acum este mai bine decât acolo. Românii au evoluat. România merge mai departe, Irakul a stat pe loc din 1980", spune, cu amărăciune, irakianul stabilit în Sibiu.

Hisham Khalil, la 48 de ani împliniţi în această lună, se pregăteşte să dea examenul pentru obţinerea cetăţeniei române.

În februarie este programat să susţină un examen scris şi oral, în care să dovedească că ştie româneşte, dar i se vor pune şi întrebări din Constituţie, astfel că învaţă de zor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

10 comentarii

gghg

Acum 12 ani

ce articol de *** mai bine ai vedea romani care chiar muncesc nu pe acesti indivizi care culmea au ajuns oameni de afaceri mai era si unul Metin tot mare om de afaceri...vindea tiruri de parfumuri,rusinos despre ce scrii
Raspunde

@gghg

Acum 12 ani

bati campii...scuteste-ne! Ii dorim lui Khalil o viata buna in Romania si mult succes la examenul de cetatenie!
Raspunde

sibianca

Acum 12 ani

\"La noi, în Irak, femeile şi bărbaţii, fetele şi băieţii au vieţi separate. Tinerii doar la facultate se întâlnesc. Când am venit aici mi s-a părut un pic ciudat, lipsit de pudoare, faptul că fetele se pupau pe stradă cu băieţii. Cred că există nişte limite care trebuie respectate..............ia mai dute tu si n aia a matii de araboi. aici este EUROPA-LUME LIBERA, NU lumea araba unde femeile unt mutilate cu acid. primitivilor! nici in evul mediu n am avt legile care le are lumea araba acuma. date dracului cu parerea despre obiceiuri la tine acasa, nu aici.
Raspunde

@ sibianca

Acum 12 ani

cu cele scrie ai dovedit cat de \"civilizata\" esti...cu siguranta esti una din aia \"civilizata\" din Bucuresti...
Raspunde

Mihai

Acum 12 ani

Eu chiar il cunosc pe Hisham si nu merita ceea ce scrie \"sibianca\". E chiar un om de treaba, foarte respectuos si din colaborarea care am avut-o cu el am vazut ca era un om corect. Multa bafta Hisham.
Raspunde

o alta sibianca

Acum 12 ani

Este de necrezut! Dar sa va spun,ca in occident fiind,m-am intretinut asteptind metroul cu un cetatean din Peru. Ii spun ca sunt din Romania.De unde exact,ma intreaba el.De la Sibiu,ii raspund eu. Aah!,zice el.Cunosc.Eu am o casa si teren pe valea Sadului. Atunci,il intreb socata:dar de ce in Romania,pe valea Sadului? La care el raspunde:la voi sunt toate pe nimic si nu sunt legi care sa te ingradeasca,ca in alte parti. Am intrerupt conversatia,ca i-a venit lui metroul,eu ateptind mai departe pe peron pe al meu. Ce spuneti de asta?
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

@6 interesant! @articol, foarte bun, e de apreciat curajul irakianului!
Raspunde

bomba atomica!

Acum 12 ani

nu intelegeti, n-ati trait intre ei, toti sunt la fel!!! Au samanta de rasa inferioara in ei, femeia este obiect in societate, homosexualitatea este o obisnuinta la tineret, merita STARPITI, nu laudati!
Raspunde

bes

Acum 12 ani

Interesante unele comentarii. Romanul cand emigreaza in vest spune ca spaniolii si italienii sunt lenesi. Cand ramane in tara spune ca germanii, americanii, englezii etc. din multinationale sunt lenesi. Daca altcuiva ii merge bine si se descurca in viata atunci acea persoana fura, minte sau este inferioara. Oare cat de limitati putem sa fim?
Raspunde

yuu

Acum 12 ani

bai dar fraieri mai suntem romanii,ne blamam pe noi si laudam pe toate starpiturile care s-au ajuns la noi <<mari oameni de afaceri>>ne meritam soarta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus