De când a început sezonul rece, tot mai mulţi copii ajung la Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu în urma unor infecţii cu rotavirus. Dacă în luna august, la nivelul judeţului a fost înregistrat un singur caz, în luna octombrie, 21 de copii au ajuns la spital cu simptome specifice rotavirusului.
“Se remarcă o intensificare a cazurilor, datorită sezonului rece care favorizează infecţiile, dar în nici un caz nu este vorba despre o epidemie. Rotavirusul se transmite uşor la copii, mai ales în comunităţi ca grădiniţele şi se manifestă prin diaree şi febră, de aceea la primele semne ale bolii părinţii trebuie să ducă copiii la control” a spus Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
Rotavirusul se transmite de obicei pe cale fecal-orală, fiind prezent în materiile fecale ale copilului infectat înainte de apariţia simptomelor şi până la 10 zile după dispariţia lor. Astfel, virusul se transmite prin intermediul mâinilor murdare, chiar dacă cel infectat nu dă încă semne de boală.
Medicii recomandă părinţilor să vaccineze copiii, vaccinarea fiind recunoscută ca singura măsură de control şi de profilaxie primară pentru prevenirea bolii.
La copii, primul simptom al rotavirusului este febra, urmată de diaree, dureri abdominale şi vărsături care pot dura până la o săptămână. Fiind vorba de un virus, nu există tratament care să vindece boala, iar antibioticele nu sunt utile.
Infecţia va trece de la sine în maxim o săptămână, timp în care se pot administra tratamente simptomatice, cu accent pe cele care previn deshidratarea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 314
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Costea
Acum 6 ore
Idgf
Acum 6 ore
Cititor