Luni,
06.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Locul unde televizoarele se duc sa moara

În cartierul Turnișor, în capătul unei străzi desfundate și plină de gropi există un depozit. Aparține firmei Schuster Ecologic dar este mai mult decât un simplu spațiu de depozitare. Este un cimitir al tuturor electrocasnicelor de care sibienii s-au săturat. Pe care le consideră demodate și în urma tehnologiei moderne. Sunt sute și mii de obiecte care au văzut multe la viața lor, unele dintre ele care au prins chiar și perioada comunistă. Televizoare pe lămpi, fiare de călcat ce se încălzeau pe plite, în depozitul de pe Trandafirului găsești absolut de toate. Acolo se adună relicvele înaintea de a fi dezasamblate și trimise spre valorificare în toate colțurile țării.

Probabil nu știți ce trebuie să faceți dacă v-ați săturat de televizor, vreți să îl aruncați și să luați unul nou. Majoritatea l-am duce la container și l-am lăsa pe undeva, pitit. Mană cerească pentru cei ce plimbă bicicleta între un container și altul. Probabil peste două-trei zile o să îl vedeți în târg, scos la vânzare cu 50-100 de lei, dacă funcționează. Dacă nu, probabil va deveni viitorul coteț al găinilor într-un colț de Sibiu. Frumos, însă, ar fi să sunăm la Schuster Ecologic. „Pentru persoanele fizice și pentru instituțiile de stat noi facem colectarea fără să percepem nicio taxă. De obicei, lumea ne sună iar noi le spunem unde le pot lăsa ca noi să le colectăm ulterior”, spune Florin Dăncilă, directorul adjunct al Schuster Ecologic.

Cam cât se aruncă?

Firmele de colectare de deșeuri electrocasnice au avut mari bătăi de cap pe vremea când magazinele dădeau în prostie credite cu buletinul. Atunci, dacă nu în fiecare apartament cel puțin din două în două vechile televizoare, aspiratoare, fiare de călcat sau cafetiere dispăreau iar locul le era luat de produse nou-nouțe. În timp, însă, mai toată lumea și-a schimbat ce avea vechi prin casă iar lucrurile au revenit la normal. Acum, Schuster Ecologic adună, în medie, cam 2.5 tone de deșeuri electrocasnice pe an. „În ianuarie am avut mai multe. O singură firmă din Sibiu a aruncat 4 tone de electrocasnice pe care noi le-am colectat. Însă în rest, media e undeva pe la două tone jumătate. Anul trecut am adunat 2.7 tone din care am valorificat 2.5 iar restul au rămas pe stoc”, mai spune Florin Dăncilă. Schuster Ecologic are încheiat un contract cu o firmă din Buzău iar în momentul în care depozitul de umple, firma respectivă încarcă deșeurile și trimite apoi o listă detaliată pe fiecare tip de electrocasnice, număr și kilograme. Firma sibiană este autorizată în colectare de deșeuri. „Sunt societăţi care sunt autorizate în colectare și tratare. Iau fiecare echipament și îl desfac în bucăți, plastic, cupru, aluminiu, sticlă. Având în vedere că pentru noi e un sector secundar, n-am făcut și tratare, chiar dacă am avut până în august trecută și tratarea în autorizația de mediu”, mai spune Florin Dăncilă.

Cam ce se aruncă?

Depozitul de pe Trandafirilor e aproape un muzeu. Găsești stivuite la grămadă lucruri de care ai și uitat cum arată. De exemplu, când ați văzut ultima dată un telefon cu disc? Sau un televizor Elcrom? Ca să nu mai vorbim de aspiratoarele rusești aduse de părinți în ceea ce probabil a fost singura vizită a lor în străinătate înaintea revoluției. Sau imprimante pe ace cum doar la Finanțe mai poți vedea. Alături de ele, însă, și obiecte ceva mai moderne. Televizoare pe care încă se văd urmele siglelor Sony sau Panasonic. Mașini de scris electrice sau calculatoare ce la vremea lor, asortate cu un dial-up, făceau plăcerea oricărui internaut în devenire. Ele și-au făcut însă veacul. Au fost foarte bune la vremea lor, dar le-a venit timpul. De asta au ajuns în cimitirul electrocasnicelor, locul unde vechile televizoare se duc să moară. La fel ca elefanții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 368

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus