Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

FOTO VIDEO Războiul gunoaielor. De ce Sibiul e tot mai mizerabil

FOTO VIDEO Războiul gunoaielor. De ce Sibiul e tot mai mizerabil

Zonele de pubele din cartierele Sibiului au ajuns focare de infecție. Coșurile de gunoi de pe străzi sunt golite din ce în ce mai rar. La fiecare pală de vânt mai puternică, gunoaiele sunt ridicate și purtate zeci de metri și chiar și centrul turistic al orașului arată de parcă a plouat cu ambalaje și resturi de mâncare. În timp ce tot mai mulți sibieni sunt nemulțumiți și fac sesizări, autoritățile spun că sunt cu mâinile legate. Iar firma de salubritate recunoaște cu nonșalanță că nu va face nimic.

În Sibiu, deșeurile sunt colectate de Schuster și de Getesib, în funcție de zonă și pe baza unor contracte încheiate direct cu asociațiile de locatari, în cartierele de blocuri, respectiv cu proprietarii persoane fizice, în zonele de case. Cu mențiunea că poate fi o coincidență, toate sesizările pe care le-am primit au venit din partea sibienilor deserviți de Schuster. În Vasile Aaron și în Ștrand, munții de gunoaie se înalță tot mai mult.

gunoaie gunoi cartiere (4)

Explicația: blocaj procedural

Sibiul este la finalul unui proiect prin care ar trebui să se implementeze sistemul de colectare selectivă. O primă licitație pentru desemnarea firmei care ar urma să preia un contract estimat la peste 190 de milioane de lei a avut loc în urmă cu un an. Nici acum nu este clar cine este câștigător. După repetate contestații, Curtea de Apel Alba Iulia au dat câștig de cauză firmei Soma SRL, din Bacău.

https://youtu.be/_gGzkAGX9tA

În tot acest timp, câștig de cauză are Schuster Ecologic, firmă care își încasează în continuare banii pentru contractele aflate în derulare. După ce a pierdut licitația pentru un nou contract, principala firmă care asigura până acum colectarea deșeurilor în oraș a început să “uite” să își mai facă treaba.

gunoaie gunoi cartiere (2)

Sibienii fac sesizări

Mai mulți sibieni au depus plângeri atât la Direcția Tehnică din Primăria Sibiu, cât și la Direcția de Sănătate Publică, la Agenția pentru Protecția Mediului și la Oficiul pentru Protecția Consumatorului. “Astăzi am primit un telefon de la OPC. Mi-a spus un inspector de acolo, domnule, am vorbit cu firma și s-a rezolvat problema. Când trec pe la gunoaie, m-a bufnit râsul. O parte din gunoi era adunat într-un container, iar restul, împinse într-un colț. Am făcut o nouă sesizare scrisă, să vadă cum a rezolvat firma problema”, spune R.B., un locatar din Vasile Aaron.

Primăria le reamintește oamenilor că și ei greșesc atunci când aruncă mobilier vechi, deșeuri vegetale și resturi de construcții în zona de gunoaie menajere. Totuși, singura care poate rezolva situația este tot firma de salubritate. “În cazul în care cetățenii consideră că firma de salubritate nu a transportat deșeurile sau nu își îndeplinește sarcinile contractuale, au posibilitatea să tragă la răspundere respectiva firmă, inclusiv în instanță”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Și conducerea Consiliului Județean spune că este cu mâinile legate. “Operatorul are practic interesul să tergiverseze cât mai mult acest proces, în așa fel încât contractul să se încheie cu firma nou desemnată cât mai târziu, pentru că dumnealor, în această perioadă, își iau banii și treabă fac precum vedem cu toții. Adică aproape deloc”, spune președintele Consiliului Județean, Daniela Câmpean.

gunoaie gunoi cartiere (12)

”Puteți scrie ce vreți dumneavoastră”

Reprezentanții Schuster au recunoscut, într-o discuție neoficială, că nu vor face nimic până când procesul este pe rol. “Până nu se finalizează treaba cu licitația, așa va fi. Puteți scrie ce vreți dumneavoastră. Când vine firma cealaltă, atunci are obligația să aducă toți recipienții nou-nouți, cu certificat de garanție și inclusiv mașini pentru colectare”, a spus unul dintre directorii Schuster.

Acesta a recunoscut că în multe zone din oraș gunoiul nu s-a mai colectat de peste două săptămâni.

gunoaie gunoi cartiere (5)

Ce spun instituțiile

Direcția Sanitar Veterinară spune că problema nu ține de aria ei de competență. Același lucru l-a transmis și Agenția de Protecție a Mediului. Totuși, de aici suntem trimiși tot la Primăria Sibiu. ”Vă informăm că cererea  dvs. a fost direcţionată instituţiei abilitate - Primăria Municipiului Sibiu, care potrivit Legii nr. 101/2006 – legea serviciului de salubrizare a localităţilor, prevede următoarele: “ art.2- alin (8) La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, transportul deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare colectate separat, de la deţinătorii de deşeuri, se efectuează numai de către operatorii licenţiaţi care au contracte de delegare a gestiunii încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale respective sau, în cazul gestiunii directe, au hotărâre de dare în administrare a acestei activităţi;  alin. (9) Unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de deţinător legal al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare, depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială”, se arată în răspunsul transmis de directorul executive al instituției. Ionel Stelian Naicu.

gunoaie gunoi cartiere (13) gunoaie gunoi cartiere (6) gunoaie gunoi cartiere (5) gunoaie gunoi cartiere (4) gunoaie gunoi cartiere (3) gunoaie gunoi cartiere (2) gunoaie gunoi cartiere (1) gunoaie gunoi cartiere (7) gunoaie gunoi cartiere (8)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

49 comentarii

Georgio

Acum 7 ani

Gunoierii sibieni sint in cautarea pokemonilor nu au vreme de munca.
Raspunde

Jurnal Ist

Acum 7 ani

Oltenii, bo$$, nu mai cautati alte motive. E evident ca, de cand valcea s-a teleportat aici, se duce Sibiul nostru in jos ca plumbul!
Raspunde

George

Acum 7 ani

Oltrnii sunt de vina ? :))) Ce treaba au ei cu faptul ca o firma nu isi face treaba ? Si mai mult de atat, cati olteni arunca mibila veche langa ghenele de gunoi ?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Da pui , acum c-am aflat Taina Maicii Domnului, suntem cuminți, spunem Ingerelu' si facem nani, bine ?...
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

M-am saturat de problema asta cu deseurile. Trebuie sa se rezolve odata pentru totdeauna. Iar cei de la Schuster sunt niste nesimtiti. Foarte bine ca au pierdut licitatia.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

lasa ca sunt bune firmele sin Slatina si Eforie Nord!!! stai sa inceapa...sa vezi ce buni sunt!!!
Raspunde

REMEDIU

Acum 7 ani

POPOR DE FRAIERI SI SMECHERI CE PAR FI PREOCUPATI DE MEDIUL SIBIU/CUMETRII SI ETC....A SE CAUTA CONSILIRI DIN PRIMARII CARE AU FAMILIA SI MEMBRII SA CONTROLEZE PE CINE I-A VOTAT~ DE RASSSSSSSSSSS
Raspunde

Panzaru Vasile

Acum 7 ani

Daca vechiul contract cu Schuster era facut bine nu se ajungea aici. Zic asta fiindca, in orice contract se prevede situatiile limita, ca si aici: Ce se intampla si cine va colecta gunoiul pana la noua licitatie cu castigator definitiv; sau in caz de faliment, etc. Aici e vina biroului juridic din Primarie.
Raspunde

LaFlemme

Acum 7 ani

Primaria Sibiu e plina de cumatrii, frati, verisori. E o mare familie. O familie plina de prosti si incompetenti.
Raspunde

nae gunoierul

Acum 7 ani

Pentru că Sibiul e prost gospodărit! pentru că nu ați știut niciodată să votați! Acum suportați duhoarea pt. că eu mă refugiez în R:F:G:, adică în fundul Gorjului!
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

dute linistittt :))))))
Raspunde

Titisor

Acum 7 ani

Solutia ar fi sa il cautati pe tovarsul care scrie pe sibiul.ro si sa il numiti manager al companiei de gunoaie si problemele din oras se rezolva. Este mare vizionar .
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Halal oraș european! mai mare jena! mergeți la Brașov sau la Alba-Iulia ca să vedeți orașe frumoase, cu oameni civilizați, cu magazine elegante, nu ca în orașul nostru. Noi le-am tot ridicat laude unora și eu ne-au dat cu tifla și încă ne țin de fraieri! Dragi sibieni, treziți-vă, până nu vă îneacă gunoaiele și la propriu, și la figurat!
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Ab si Bv sunt mai departe de Vl, de-asta sunt mai curate ...
Raspunde

costy

Acum 7 ani

- Strazile nu sunt spalate; - in sb e f mult praf; - lipsa cosuri de gunoi; Sb a intrat se pare intr-o lentoare, intr-o automultumire, intr-o adormire! E timpul ca toti cei cu responsabili sa se trezeasca sau sa plece!
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

De trezit, li-e lene, de plecat n-au chef. Asa ca ramanem tot in starea actuala ...
Raspunde

nae gunoierul

Acum 7 ani

Da, dar l-ați lăudat pe Johannis întruna și acum 2 luni ați votat-o pe urmașa lui a tron! Acum degeaba vă mai plângeți! Stați în gunoaie și în praf!
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Garda de mediu de ce nu intervine....se plateste un serviciu iar ei nu îl prestează . E simplu
Raspunde

ioan

Acum 7 ani

Singura solutie, privatizarea punctelor de depozitare agunoaielor.Se stabilesc responsabilitati foarte clare si am rezolvat problema.
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 7 ani

Ce fotografii reușite! Ce imagini încântătoare pt. orașul care a dat cel mai mare președinte al românilor de la Ceaușescu încoace!
Raspunde

DUH

Acum 7 ani

PAI PE LA MEDIU , CRED CA NU PREA AU TIMP ...IN AFARA D EPROBLEME PERSONALE/POLITICE! ........ASA DE BINE STA SIBIUL CA A SI TRIMIS LA BUCURESTI UN SEF DE MEDIU !SUCCES .......
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

ce nu inteleg este de ce se plateste la Schuster Ecologic daca ei nu isi fac datoria. Doamna presedinta a consiliului judetean, si cei din acest consiliu, domnilor consilieri locali de ce nu rezolvati problema? nu mai platiti nici un leu pana nu isi fac datoria cei care trebuie sa adune gunoaiele. Ce daca nu este stabilita firma care sa faca de acum in colo ridicarile, atualele firme sa isi faca datoria altfel sa nu li se dea nici un ban, sa faca primaria cu forte proprii curatenie sau cu asociatile de locatari si sa taia factura firmelor ce ar trebui sa isi faca datoria. In acest fel sunt sigur ca s-ar apuca de treaba si ar termina cu prostiile. De asemenea politia locala care doarme ca numai treaba nu fac, ar trebui sa amendeze pe cei care arunca altfel de deseuri decat cele menajere la aceste ghene de gunoi. A ajuns Sibiul in ultima vreme bataia de joc a smecherilor din primarie si nu numai si a celor veniti de dincolo de munti cu comportamentul lor animalic si lipsiti de bun simt. Vai si amar de el oras european. Aloo doamna primar acum ca ati ajuns acolo sus, nu va mai intereseaza problemele celor care v-au votat?... Asa sunt toti pana ajung la os apoi isi vad de interesele lor personale.
Raspunde

raspopitul

Acum 7 ani

Asa era si pe vremea lui Joianis, dar nu avea nimeni curajul sa scrie!
Raspunde

M

Acum 7 ani

Sa desființeze dracu toate instituțiile astea de cacat care toaca banii degeaba si cand e vorba sa-si faca treaba...nimic....unde e OPC-ul ?Primarie mai avem ?toate instituțiile statului trebuie rase...sunt inutile...
Raspunde

Lot

Acum 7 ani

Hai nu va mai plangeti sibiu ca meritati sa stati in gunoaie!La ce salarii au saracii gunoieri e normal sa nu mai faca nimic.Si aici nu e vorba de primar e vorba de salarii de sistem etc.
Raspunde

Biliboc

Acum 7 ani

E un Bula in Primarie pe post de Secretar pe numele lui adevarat Nistor. Ala o semnat si-o intocmit Contractul de Salubritate. In mod normal trebuia prevazut ca dupa expirarea actualului contract, pana la intocmirea unuia nou, firma care deruleaza deja contractul va fi obligata sa continuie in aceleasi conditii.
Raspunde

-

Acum 7 ani

s-ar putea ca aceste lucruri prin starea lor spirituala de fara folosire sa influenteze cumva lui aurel vlaicu?
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Sibienii ( vâlcenii ) sabotează primăria aruncându - şi mobila şi resturile menajere la gunoi .
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Pentru ca e tot mai plin de olteni si creierele lor infecte ce nu stiu doar buzunarul propriu, practic nu stiu nici unde i-a fatat masa, castig facil, zero munca plus tras MUUUUUUUUULS pe nas si din foita !
Raspunde

Madalin

Acum 7 ani

Ca intotdeauna, toti frustratii ardeleni, arunca vina la orice pe olteni. Pai sunt oltenii de vina ca voi nu stiti ce e ala cos de gunoi? Sunt oltenii de vina ca voi va miscati in reluare? Sunteti niste rasisti, nu ati iesit niciodata din Sibiul ala, si vi se pare ca acolo e miezul, si v-ati indobitocit de tot, aveti aceeasi gandire ca acum 30 de ani, nu am vazut un ardelean vreodata mai destept decat ceilalti, toti sunteti niste frustrati cu aere de europeni si bogati.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Madalin...totusi oare de ce avem "placerea" sa va avem in Sibiu? de ce nu stati voi in VL, OT, GJ, DJ si de unde mai veniti si sa ne faceti invidiosi pe noi astia din Transilvania...sa vrem sa ne mutam acolo....las-o jos ca macane!!!
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Bai Medeline, se pare ca oltenii au senzatia ca Sibiul este "miezul", pentru ca ne "invadeaza". Ce au ardelenii cu oltenii? Este simplu: sunt galagiosi, agitati, bagaciosi, au senzatia ca ei le stiu pe toate. In plus, sunt mici si negriciosi, mananca seminte (nu asta e probelma, ci faptul ca scuipa cojile pe jos), asculta manele si isi monteaza tobe de esapament galagioase. :)))) Evident, nu toti. Si sa fim seriosi, compara gospodariile din satele ardelenesti cu dezastrul din regat ... Deci, pot sa faca spume la gura toti oltenii care scriu aici, pentru ei Ardealul inseamna "Occident" ...
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

''Nu suntem toti la fel. Din fericire'' ca-n reclama...
Raspunde

J.C.

Acum 7 ani

In numele tatalui, si al fiului, si drumul Sibiului
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Am auzit ca si-n ISIS e plin de olteni. Geneticul dovedeste ca stra-stra-stra bunica lui Hitler era olteanca din Caracal, pe atunci trei colibe de chirpici. Bah prostilor, nu v-o chemat nimeni aici, asa ca asumativa injuraturile.
Raspunde

-

Acum 7 ani

fantastic ,cate comentarii pe asa un articol de muntele Negoiu ,domnule ,cel mai bine sa vina sa-si dea doctorii medicinisti cu parerea despre gunoaie ca oricum si- au facut cu toti lectiile la stiintele naturii in clasa a patra ,nu de la facultate dar de la scoala generala
Raspunde

-

Acum 7 ani

sau sti ,domnule ,am o idee,cel mai bine este ca nimeni sa nu mai consume nimic si atunci nu vor mai fi nici gunoaie...,credeti ca pentru acest lucru trebuie cumva aprobarea doctorilor medicinisti care stiu sa stambe din nas la lectia de stiinta naturii si in care numai in ultimul moment isi aduc aminte ca daca oamenii au murit trebuie si imbalsamati daca mortul este tinut in casa trei zile inainte de a fi imormantat
Raspunde

bogdan

Acum 7 ani

Cel mai bine ar fi, ca voi (noi) toti sa ne privim putin in oglinda si sa ne intreba, sincer si foarte obiectiv: suntem constiinciosi? suntem educati? Problema este una foarte simpla. Noi toti, de cate ori iesim din tara devenim toti educati. Nu aruncam pe jos, nu parcam aiurea, nu golim scrumiera din masina sub ea, atc. Cand revenim uitam de bunl simt. V-ati intrebat vreodata de ce? Caci tot noi suntem? In primul rand pentru ca acolo, ne este frica. Frica de amenzi. Germania face educatie si constientizare in ceea ce priveste gunoiul din '70 incoace. Si tot de atunci dau amenzi usturatoare. Lasati comentariile stupide si rautacioase. Toti vedeti efectul, ce ar fi sa ne uitam la cauze. DE unde este tot acest gunoi? In special moloz, canapele, iarba, crengi, obiecte sanitare, etc.Tot de la noi. Sau mai bine spus, de la VOI, needucatilor, care aruncati orice, oricat si oriunde.
Raspunde

bogdan

Acum 7 ani

Orice firma din lumea asta ar castiga colectarea gunoiului in Sibiu, oricate containere "noi si cu garantie"s-ar imprastia in oras, daca VOI, needucatilor, veti arunca gunoiul tot amestecat si tot oriunde si tot oricat, fara ca o Politie locala (din nefericire insuficient populata si total incompetenta) sau o Primarie sa va rupa cu amenzi, tot asa va arata totul. Si, din lipsa de bun simt, olteni, ardeleni, moldoveni, ISIS-eni, veti scrie aceleasi comentarii stupide, rautacioase si lipsite de esenta. Tot la efect va veti uita in loc sa vedeti CAUZA. Legea spune clar: "poluatorul plateste" adica VOI, needucatilor. Iar cand poluatorul isi arunca pe sustache canapeaua, molozul, iarba, crengile si veceauale oricand si oriunde, FARA sa plateasca, atunci asta-i rezultatul. Caci, daca VOI, needucatilor, ganditi ca TOT gunoiul asta este gunoi menajer si trebuie luat de oriunde, oricand si oricat, va inselati. Puneti mana si mai cititi si altceva in afara de etichetele de tzoale, parfumuri, farduri, bauturi scumpe, in speta legi de salubritate, dupa care va puteti exprima , fiind poate mult mai ...EDUCATI.
Raspunde

Leo

Acum 7 ani

bravo !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus