Zonele de pubele din cartierele Sibiului au ajuns focare de infecție. Coșurile de gunoi de pe străzi sunt golite din ce în ce mai rar. La fiecare pală de vânt mai puternică, gunoaiele sunt ridicate și purtate zeci de metri și chiar și centrul turistic al orașului arată de parcă a plouat cu ambalaje și resturi de mâncare. În timp ce tot mai mulți sibieni sunt nemulțumiți și fac sesizări, autoritățile spun că sunt cu mâinile legate. Iar firma de salubritate recunoaște cu nonșalanță că nu va face nimic.
În Sibiu, deșeurile sunt colectate de Schuster și de Getesib, în funcție de zonă și pe baza unor contracte încheiate direct cu asociațiile de locatari, în cartierele de blocuri, respectiv cu proprietarii persoane fizice, în zonele de case. Cu mențiunea că poate fi o coincidență, toate sesizările pe care le-am primit au venit din partea sibienilor deserviți de Schuster. În Vasile Aaron și în Ștrand, munții de gunoaie se înalță tot mai mult.
Explicația: blocaj procedural
Sibiul este la finalul unui proiect prin care ar trebui să se implementeze sistemul de colectare selectivă. O primă licitație pentru desemnarea firmei care ar urma să preia un contract estimat la peste 190 de milioane de lei a avut loc în urmă cu un an. Nici acum nu este clar cine este câștigător. După repetate contestații, Curtea de Apel Alba Iulia au dat câștig de cauză firmei Soma SRL, din Bacău.
În tot acest timp, câștig de cauză are Schuster Ecologic, firmă care își încasează în continuare banii pentru contractele aflate în derulare. După ce a pierdut licitația pentru un nou contract, principala firmă care asigura până acum colectarea deșeurilor în oraș a început să “uite” să își mai facă treaba.
Sibienii fac sesizări
Mai mulți sibieni au depus plângeri atât la Direcția Tehnică din Primăria Sibiu, cât și la Direcția de Sănătate Publică, la Agenția pentru Protecția Mediului și la Oficiul pentru Protecția Consumatorului. “Astăzi am primit un telefon de la OPC. Mi-a spus un inspector de acolo, domnule, am vorbit cu firma și s-a rezolvat problema. Când trec pe la gunoaie, m-a bufnit râsul. O parte din gunoi era adunat într-un container, iar restul, împinse într-un colț. Am făcut o nouă sesizare scrisă, să vadă cum a rezolvat firma problema”, spune R.B., un locatar din Vasile Aaron.
Primăria le reamintește oamenilor că și ei greșesc atunci când aruncă mobilier vechi, deșeuri vegetale și resturi de construcții în zona de gunoaie menajere. Totuși, singura care poate rezolva situația este tot firma de salubritate. “În cazul în care cetățenii consideră că firma de salubritate nu a transportat deșeurile sau nu își îndeplinește sarcinile contractuale, au posibilitatea să tragă la răspundere respectiva firmă, inclusiv în instanță”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.
Și conducerea Consiliului Județean spune că este cu mâinile legate. “Operatorul are practic interesul să tergiverseze cât mai mult acest proces, în așa fel încât contractul să se încheie cu firma nou desemnată cât mai târziu, pentru că dumnealor, în această perioadă, își iau banii și treabă fac precum vedem cu toții. Adică aproape deloc”, spune președintele Consiliului Județean, Daniela Câmpean.
”Puteți scrie ce vreți dumneavoastră”
Reprezentanții Schuster au recunoscut, într-o discuție neoficială, că nu vor face nimic până când procesul este pe rol. “Până nu se finalizează treaba cu licitația, așa va fi. Puteți scrie ce vreți dumneavoastră. Când vine firma cealaltă, atunci are obligația să aducă toți recipienții nou-nouți, cu certificat de garanție și inclusiv mașini pentru colectare”, a spus unul dintre directorii Schuster.
Acesta a recunoscut că în multe zone din oraș gunoiul nu s-a mai colectat de peste două săptămâni.
Ce spun instituțiile
Direcția Sanitar Veterinară spune că problema nu ține de aria ei de competență. Același lucru l-a transmis și Agenția de Protecție a Mediului. Totuși, de aici suntem trimiși tot la Primăria Sibiu. ”Vă informăm că cererea dvs. a fost direcţionată instituţiei abilitate - Primăria Municipiului Sibiu, care potrivit Legii nr. 101/2006 – legea serviciului de salubrizare a localităţilor, prevede următoarele: “ art.2- alin (8) La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, transportul deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare colectate separat, de la deţinătorii de deşeuri, se efectuează numai de către operatorii licenţiaţi care au contracte de delegare a gestiunii încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale respective sau, în cazul gestiunii directe, au hotărâre de dare în administrare a acestei activităţi; alin. (9) Unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de deţinător legal al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare, depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială”, se arată în răspunsul transmis de directorul executive al instituției. Ionel Stelian Naicu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , În Vasile Aaron , vasile aaron , Primăria Sibiu , Consiliului Județean , Daniela Câmpean , Direcția Tehnică , Apel Alba Iulia , În Sibiu , Primăriei Sibiu , Protecția Consumatorului Sibiu , Sănătate Publică , Primăria Municipiului Sibiu , Mirela Gligore , Protecţia Mediului Sibiu , Pentru Sibiu , Schuster Ecologic , gunoaie , Direcția Sanitar Veterinară , Ionel Stelian Naicu , Reprezentanții Schuster
Vizualizari: 8219
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Gigel
Acum 58 minute
Emil
Acum 59 minute
Bitt Dannman
Acum 1 oră
Adrian
Acum 1 oră
Emil