Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Sculptorul lui Gheorghe Lazar: Ma zbat in mizerie!

Când trece pe lângă statuia lui Gheorghe Lazăr, sculptorul Radu Aftenie îl mângâie ușor pe mână și pe picior, ca pe un fiu pe care nu l-a mai văzut de foarte mult timp. ”L-am făcut în 50 de ani și cu sângele meu!”. Astăzi, cel care vreme de mai bine de 25 de ani înfrumusețează Sibiul cu ce a avut mai de preț, se luptă cu bătrânețea trăind dintr-o pensie de doar 700 de lei. ”Știți când am vândut ultima lucrare în galeria UAP Sibiu? Niciodată! Îi pasă cuiva în orașul ăsta?”, se întreabă artistul.

Radu Aftenie este născut în București și a devenit cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca în 1995 dar de ani buni trăiește în Sibiu. Undeva în zona parcului Sub Arini. Își trăiește bătrânțea în liniște, mâniat din când în când de nepăsarea noastră, a tuturor. ”Am astăzi o pensie de 700 de lei pe lună. Abia îmi ajunge să-mi cumpăr mâncare și să trăiesc, de unde să-mi mai rămână și pentru artă? Pensia mea este una de mizerie. Cu ce să cumpăr o piatră sau un material de calitate bun pentru sculptură. Este meseria mea, asta iubesc să fac și nu pot altfel! Noi, artiștii plastici din Sibiu trăim o dramă. Lumea nu o știe, nimeni nu o știe! Toți știu că domnul sculptor care a făcut statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare, respect, salutări maestre, dar nimeni nu te întreabă dacă ți-e bine, cum ești? Lumea nu știe dar noi toți artiștii trăim o dramă foarte mare”, spune cu amar Radu Sftenie, singurul artist din România care o statuie în centrul Sibiului și una în centrul Clujului.

De la WC la Billa

Și vechea statuie a lui Gheorge Lazăr din Piața Mare i-a aparțitut tot lui Radu Aftenie. Spunem ”i-a aparținut” pentru că din nepăsare statuia a fost dezmembrată și aruncată undeva într-un colț al minții. ”Ultima oară știu că era făcută bucăți într-o curte la o firmă, parcă la Compa, dar nu sunt singur. Eu cu mâna mea am făcut fiecare bucățică din ea”, spune sculptorul întinzând mâinile învelite în două mănuși de piele. Mâinile reprezintă cel mai de preț avut al lui. ”Au zis depre Gheorghe Lazăr că stă pe veceu, că așa arată pe jilț! Este cel mai mare cărturar al nostru, el ne-a învățat slova și noi spunem că e pe veceu?! Ca să nu-ți mai spun ce ceartă am avut și cu fostul arhitect al orașului, Guttmann. A vrut să ascundă noua statuie între Billa și magazinul acela din colțul pieței, să nu poată fi văzută. Greu am reușit să-l aduc aici”, povestește artistul. „Am discutat cu artistul Radu Aftenie, autorul statuii şi am decis că Gheorghe Lazăr va rămâne în Piaţa Mare, însă nu vom păstra statuia veche. La comanda Primăriei, artistul va realiza o nouă statuie, care îl va reprezenta pe Lazăr în picioare, iar soclul va fi şi el unul nou”, spunea primarul Klaus Johannis tocmai în luna februarie a anului 2005.

Patine la uscat și cabluri

Vineri pe la prânz am mers cu Radu Aftenie până în fața statuii lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare, pentru câteva fotografii. S-a dovedit a fi un demers mai greu decât pare la prima vedere, statuia fiind înconjurată de nisip și schele de lemn pentru patinoar, iar în fața ei era parcat un utilaj de mari dimensiuni. Primul care a atras atenția asupra lipei de respect cu care este tratat Gheorghe Lazăr a fost Corneliu Bucur, pe vremea când era director la Complexul Național Muzeal Astra. În 2007 acesta chiar a trimis un protest scris primăriei, cerând mutarea statuii. "Constatând amplasamentul, total neadecvat, al statuii lui Gheorghe Lazăr, devenit "paznic" al recuzitei scenelor de spectacol, "taxator" la grupurile sanitare ecologice instalate în spatele scenei, "pieton" rătăcit printre gheretele instalate în zonă, supraveghetor de aparatură de sonorizare, ipostaze nedemne de altitudinea culturală și valoarea de simbol al culturii române scrise, Muzeul Astra solicită Primăriei Sibiu, schimbarea amplasamentului statuii și conferirea acesteia, indiferent de manifestările organizate în Piața Mare, a poziției de monument memorial", arăta Corneliu Bucur.

Statuia lui Andrei Șaguna

Pentru că inima de artist bate mai tare decât orice greutate a vieții cotidiene, dar și pentru a completa veniturile ”pensiei mizere”, Radu Aftenie încearcă de ceva vreme să convingă autoritățile că și proaspăt devenitul sfânt Andrei Șaguna merită o statuie în oraș. A și realizat o primă machetă a acestuia, înfățișându-l pe Andrei Șaguna în picioare, cu barba-i lungă revărsându-se peste piept și cu ochii pătrunzători. ”Am făcut un proiect complex pentru o lucrare monumentală dedicată Sfântului Andrei Șaguna. Am fost cu acest proiect la toate forurile, peste tot mi s-a spus că nu sunt bani pentru așa ceva. Nu există bani pentru cultură, nu mai există bani pentru cultură și frumos. Dacă pentru frumos nu mai avem bani, atunci pentru avem? Unde sunt banii? Pentru Uniunea Artiștilor Plastici Sibiu am fost alături de domnul președinte Tămâian în delegație la conducerea Consiliului Județean. Ni s-a spus de la început că nu sunt bani, nici n-am apucat să deschidem gura. Nu sunt bani! La revedere! Am încercat să mai atragem alături de noi oamenii din primărie care se ocupă de cultură. Dacă ei nu vin alături de noi atunci cine, doar ei sunt plătiți să susțină cultura orașului nostru. Știți de câte ori a venit cineva de la primăriei anul acesta în galeria UAP? Nu domnul primar, ci măcar un reprezentant al primăriei, să vadă ce facem, dacă am murit... Niciodată! Nimeni!”, mai spune Radu Aftenie.

Singura speranță a scultorului Aftenie pentru realizarea monumentului dedicat lui Andrei Șaguna depinde acum de ÎPS Laurențiu Streza care a auzit de proiect și care l-a anunțat că se mai gândește.

Statuile din Piața Mare a Sibiului

Probabil cea mai cunoscută statuie care s-a aflat la un moment dat în Piața Mare este cea a Sfântului Ioan Nepomuk. Amplasată în anul 1734 ea a fost demontată în 1848 și mutată în curtea Muzeului Brukenthal.  În 1988 ea a fost mutată la doi pași de Piața Mare, în curtea interioară a Casei parohiale Romano-Catolice.

Vechea statuie de calcar a lui Gheoghe Lazăr a fost realizată de Radu Aftenie și amplasată în Piața Mare în anul 1986. În 2004 a fost demontată de constructorul care s-a ocupat de reabilitarea Pieței Mari.

Noua statuie din bronz a lui Ghorghe Lazăr a fost creată de Radu Aftenie în 2005 și amplasată pe actuala locație un an mai târziu. ”Munca efectivă nu a fost foarte îndelungată însă mi-au trebuit 50 de ani ca să-l înțeleg și să concep în minte”, spune artistul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

cami

Acum 8 ani

Cum de Radu Aftenie se zbate in aceasta mizerie,iar in Bucuresti sculptori din generatia sa primesc milioane de euro pentru statui nu absolut necesare urbei vezi Mihai Buculei turnatorul UAP la securitate,vezi escrocul Florin Codre dupa care alearga acum politia romana cum scria in EVZ pe 2 iulie 2014. Vorbim si in arta despre coruptie ? oare? din euroi astia iau si altii .Da se pare ca da asa se vorbeste cam 30%. Sa traiasca securitatea cea veche si cea noua din arta.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Greseala de tipar(?!) la datarea scoaterii din Piata Mare a statuii lui Johannes de Nepomuk: NU 1848, ci 1948....(era CATOLIC, deci indezirabil)...
Raspunde

gta

Acum 8 ani

Daca si aia era statuie atunci eu sunt ozn.
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Nepomuk -catolicul a fost indezirabil in primulrand pentru sasii luterani. De aceea a si fost amplasata ostentativ de catre autoritatile austriece catolice. De neinteles de ce nu -i redam locul avut. Nu e nicio concurenta, nici religioasa, nici etnicã.
Raspunde

:)))

Acum 8 ani

cam sufera de mania persecutiei. sa se mute inapoi unde s a nascut daca vede ca aici nu e apreciat. apropo, fostul gh. lazar din piata era pur si simplu HIDOS ! colosal dar HIDOS !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus