Coplata, cea despre care s-a discutat ani la rând, a ajuns să fie impusă prin lege, iar din 2012 pacienţii vor fi nevoiţi să achite o parte din costul serviciilor medicale de care vor beneficia.
Pacienţii nemulţumiţi, medicii reţinuţi în privinţa coplăţii
Medicii de familie din judeţul Sibiu spun că nu au fost încă informaţi în privinţa măsurilor pe care trebuie să le ia, dar prevăd că legea coplăţii o să aducă doar nemulţumiri în rândul pacienţilor, iar nemulţumirile se vor revărsa tot asupra medicilor.
„Pacienţii cu siguranţă vor fi foarte nemulţumiţi, pentru că până acum serviciile au fost cam gratuite şi au beneficiat de tratamente în baza asigurării de sănătate. Iar acum dacă sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar, probabil se simt nedreptăţiţi şi la noi o să vină şi o să se plângă” a spus medicul de familie Mihaela Stan.
Cât scot bolnavii din buzunar
Serviciile medicale vor fi plătite parţial, chiar dacă sunt decontate din Fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Potrivit legii, pacientul va trebui să plătească aproximativ 50% din serviciul de care beneficiază, iar Ministerul Sănătăţii prevede că se va achita de la 5 lei pentru medicul de familie, la peste 10 lei, în funcţie de tipul consultaţiei, la medicul specialist. În privinţa spitalizărilor, suma care va trebui achitată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale.
„Nu ştiu cum o să ne afecteze pe noi medicii, dacă o să ne fie mai bine sau mai rău când o să trebuiască să achite pacienţii aceste sume, dar o să ne dăm seama de asta doar atunci când o să se treacă efectiv la măsuri” a mai spus dr. Mihaela Stan.
Elevii, studenţii, pensionarii săraci şi pacienţii din programele de sănătate scutiţi de coplată
Legea prevede că pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii (cancer, HIV, diabet), dacă nu realizează venituri din alte resurse, nu sunt nevoiţi să contribuie la coplată.
„Am pensie de 530 lei şi la cei 85 de ani ai mei ce să mai plătesc? Oricum suntem bolnavi şi bătrâni şi după ce am muncit o viaţă întreagă de abia trăim din pensie” spune Ana Sîn, pensionară.
Scutiţi de coplată vor fi şi copiii până 18 ani, tinerii între 18 ani - 26 ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, ucenici sau studenţi, şi dacă nu realizează venituri din muncă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 265
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
ID
Acum 4 ore
Joe Doe
Acum 4 ore
MergeTreaba
Acum 4 ore
Asdfasdf
Acum 4 ore
Georje