Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Vreau sa fiu ungur

 

Viktor Orban a naționalizat pensiile private. A văzut că deficitul fondului național de pensii este prea mare și a luat din sistemul privat.  Pur și simplu. A stabilit de la sine putere un curs de schimb forint-franc elvețian, ca să poată plăti ratele tot ungurul. Toată lumea fină a finanțiștilor a luat în râs decizia ungurilor și au dat termen scurt până economia vecinilor va cădea în colaps. N-a fost așa, ba mai mult, băncile din Ungaria s-au angajat să plătească două treimi din pierderile rezultate de aici. Restul achită statul. Aceleași bănci care taman ce au fost supra-impozitate de același guvern maghiar sunt tot pe profit, și niciuna nu a amenințat că pleacă din țară. În plus, creditele ipotecare în valută, restante mai mult de 90 de zile vor fi convertite în forinți și un sfert din suma rămasă de plată va fi anulată. 
Ungurii s-au săturat să aștepte Nokia. S-au săturat să vadă cum Kraft pleacă în Bulgaria. S-au săturat să vadă cum Carrefour, Real, Kaufland fac jocurile comerțului intern. Așa că au realizat un set de reguli mult mai stricte. Cel mai important: afară din orașe! Ungurii au avut suficientă nebunie sau mândrie să dea afară din țară delegația FMI. Aveau bancherii ceva de obiectat față de intenția guvernului maghiar de a uni sistemul bancar de stat. Nu vă convine, afară!
Guvernul maghiar a băgat bruma de agoniseală într-un plan de reindustrializare a țării. E drept, și în Ungaria au fost impuse măsuri de austeritate, însă totul sub sloganul "Noi, maghiarii, am jurat aici să nu mai fim niciodată sclavi". Poate e mult prea pompos, dar mesajul a atins pe mulți maghiari. Li s-a făcut dor să accepte mai mult pentru a fi alături de țară.
Nu mă pricep la economie. Nu știu dacă măsurile de mai sus sunt mai bune decât cele ale lui Boc. Dar privind ”macro” nu poți să nu observi diferența majoră de abordare a crizei economice dintre cele două țări: ungurii au încercat să fie mai apropiați de popor, în timp ce Boc și-ai lui au instaurat teama față de ziua de mâine. Nu știu dacă ungurii sunt mai relaxați decât ai noștri, însă dacă ar vedea ce e aici, probabil că s-ar simți mai bine.
E corect: guvernul Boc încearcă să curețe tot ce au stricat guvernările de după 1989. Dar același lucru încearcă să-l facă și Viktor Orban în Ungaria. Însă fiind mult mai aproape față de nevoile poporului. Din acest punct de vedere, și numai din acesta, aș vrea să fiu ungur.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Viktor Orban

Vizualizari: 237

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

bravo

Acum 12 ani

super articol!!!
Raspunde

Sarcasm

Acum 12 ani

Si noi combatem criza cu masuri deosebit de eficiente: am facut imprumuturi, privatizam companiile de stat si resursele statului, pensii, sanatatea si urmeaza si invatamantul, am relansat turismul si de asemenea am refacut infrastructura de transport. Masurile domnului Boc sunt deosebit de eficiente dar voi sunteti USL-isti frustrati si nu vreti sa le recunoasteti eficacitatea. Este o prostie sa incerci sa regularizezi activitatea bancilor pentru ca ele sunt motorul dezvoltarii economice. Din aceeasi cauza trebuie perfuzate si bancile si economia Greciei! De asemenea trebuie incurajat consumul si de aia trebuie sprijinite si lanturile de supermarketuri ce comercializeaza produse de import!
Raspunde

Doc

Acum 12 ani

:-( \"A văzut că deficitul fondului național de pensii este prea mare și a luat din sistemul privat. Pur și simplu.\" Asta inseamna sa fii apropiat de popori? Nationalizarea pensiilor private e o expresie care ascunde realitatea simpla: a furat banii acestor oameni. Asa cum o sa fure banii tuturor ungurilor atunci cand o sa puna in functiune tipografia de forinti; inflatia nu e altceva decat o taxa ascunsa, masiva si implacabila. Or altceva nu are de ales, pentru ca toate masurile alea a facut ca Ungaria sa nu se poata imprumuta. E greu sa nu fii sclavul nimanui cand ai echivalentul la 15-20 de miliarde de euro deficit, si nu ai de unde sa-l acoperi. Nu, n-ai vrea sa fii ungur; asteapta cateva luni si o sa vezi de ce.
Raspunde

Odin

Acum 12 ani

@Doc: nu se pot bate cu toata lumea dar macar incearca si o sa moara pe baricade nu ca noi ... intr-un sant ...
Raspunde

sunt roman!!!

Acum 12 ani

Masurile guvernului nostru sunt deja recunoscute in tari importante pentru eficienta lor, iar Ialomitianu tocmai a fost desemnat de The Banker ca ministrul de finante al anului in Europa. In orice caz dle.Bratu nu se supara nimeni daca te indrepti parasesti Sibiul cu destinatia Ungaria.
Raspunde

nu traiesc aici

Acum 12 ani

labagii aia ce nu cunosc venitul romanilor {salariile pensiile }zic ca cei ce diriguiesc acum sint buni noi am vrea sai dam lor sa ne scapam de asa diriguitori slabi In tarile ce apreciaza masurile luate la noi nivelul de trai este foarte ridicat
Raspunde

Roman

Acum 12 ani

Prefer sa mor de foame decat sa-mi doresc sa devin ungur. Frumos nationalism bratule !
Raspunde

ungur

Acum 12 ani

in ungaria nu exista nici real, nici carrefour, nici kaufland... un pic de documentare inainte de a scrie un articol nu strica!
Raspunde

haha

Acum 12 ani

pai dute boule ca nuti simte nimeni lipsa, bozgor nenorocit ce esti si lingei in fund pe toti bozgorii ca tine
Raspunde

ioio

Acum 12 ani

...pfff nici in gluma nu as fi zis asta... acuma daca tu te crezi mare ziarist si scri cu subintelesuri ... asta este partea a 2-a. Revino-ti omule ca te pierzi cu firea !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus