Sâmbătă,
05.10.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Craciunul nostru? Nu, sarbatorile tuturor!

Pentru prima dată la Sibiu, studenți de mai multe religii s-au întâlnit în preajma sărbătorilor de iarnă pentru a se cunoaște și mai bine prin intermediul a ceea ce unii cred că, de fapt, este o barieră: musulmani și catolici, ortodocși sau budiști, toți tineri, și-au împărtășit punctul de vedere asupra credinței lor și a modului în care își petrec cele mai importante sărbători din calendarul lor religios.
Tinerii care s-au reunit zilele trecute pentru a discuta despre cele mai importante sărbători din calendarele religioase ale lumii sunt cu toții studenți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Cei români, ortodocși, urmează cursurile Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna”, iar cei din Laos, Pakistan sau Filipine sunt studenți ai diferitelor facultăți din cadrul ULBS, veniți la Sibiu prin intermediul impresionatului program Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA).

În cadrul întâlnirii cu studenții din lumea întreagă, cei ai Facultății de Teologie au explicat importanța legăturii între nașterea lui Iisus Hristos și sărbătorile de iarnă, obiceiurile de Crăciun și importanța Sfântului Nicolae în calendarul religios din această perioadă.

De cealaltă parte, studenții veniți din alte părți îndepărtate ale Asiei au arătat modul lor de a percepe lumea prin prisma religiei în care au fost crescuți. ”Ce este islamul? Pentru mine, pentru noi, înseamnă pace”. Pe un ton extrem de destins, un student din Pakistan a vorbit celor prezenți despre Jihad. ”Este foarte important în aceste zile”, a zâmbit studentul. ”Dar Jihad-ul nu este Marele Război Sfânt, așa cum apare în multe locuri. Pentru noi înseamnă războiul cu noi înșine, în permanenta încercare de a fi mai buni. Este o luptă continuă”.

”Femeile? Femeile sunt respectate și protejate și cred că au chiar mai multe drepturi decât bărbații. Dar există multe percepții greșite în această direcție. Spre exemplu, noi, cei din religia islamică avem voie să ne căsătorim cu patru soții. Dar dacă una dintre acestea se împotrivește, are tot dreptul să interzică celelalte căsătorii. Sau să divorțeze”, au arătat studenții veniți la Sibiu.
Întâlnirea din cadrul Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” a fost organizată de Departamentul pentru relații externe al ULBS, Departament care a adus la Sibiu, în ultimii ani, sute de studenți din alte țări ale lumii.
Pentru a le face studiile și mai plăcute la Sibiu, reprezentanții Departamentului pentru relații externe a ajutat studenții vorbitori de diferite limbi să își organizeze, în repetate rânduri, sărbătorile după propriile ritualuri, să organizeze diferite manifestări culturale sau, de exemplu, să aibă șansa de a cunoaște cât mai bine spiritualitatea și cultura românilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus