Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
8°C

Hidrocentrala noua, in valoare de 75 de milioane de euro, inaugurata pe Olt | Foto

Sucursala Hidrocentrale Sibiu a inaugurat astăzi o nouă hidrocentrală pe râul Olt, la Robești, valoarea totală a investițiilor ridicându-se la aproximativ 75 de milioane de euro. La eveniment erau așteptați în această dimineață atât prim-ministrul Emil Boc cât și ministrul Ion Artion. Cum niciunul n-a mai ajuns pe Valea Oltului, inaugurarea a fost făcută de Constantin Trihenea, acum director de exploatare al Hidroelectrica, și Dragoș Zachia Zlatea, noul director general.

C. H. E. Robești are două agregate și o putere intalată de 27,1 MW. Anual, ea va produce 74,64 Gwh. Lucrările au început în anul 1989 și s-au încheiat abia anul acesta. ”Raportat la nivelul național, procentul de energie produsă nu este semnificativ, dar fiecare MW contează. Acest gen de hidrocentrale pot acoperi variațiile curbei de sarcină”, a declarat Dragoș Zachia Zlatea.

Noua hidrocentrală de pe Valea Oltului are un debit de 330 metri cubi de apă pe secundă și un lac de acumulare de 167 de hectare. ”Achiziționarea acestui teren de la populație a fost destul de dificilă, dar ne-am bazat pe ajutorul oferit de primăria Câineni”, a mai spus Dragoș Zachia Zlatea.

Oltul cât Dunărea

În acest moment râul Olt este el mai bine exploatat hidroenergetic râu din țară. Iar seceta din ultimele luni a făcut ca Oltul să ofere sistemului național la fel de multă energie electrică cât oferă Barajul Porțile de Fier de pe Dunăre. ”Eu aș vrea să-l citez pe Tudor Gheorghe care spunea că >. Din cauza condițiilor climatice din acest an Oltul a ajuns să producă la aceași capacitate cu Porțile de Fier”, a declarat și Constantin Trihenea.

În acest moment pe Valea Oltului se mai lucrează la trei noi hidrocentrale: Câineni, Lotrioara și Racovița. Cel mai aproape de finalizare este șantierul de la Racovița, noua hidrocentrală urmând a fi inaugurată în vara anului viitor. Restul sunt programate a fi inaugurate până în 2015.

În acest moment Hidroelectrica produce în total 6.438 MW, dintre care puterea însumată a hidrocentralelor de pe Olt se ridică la aproximativ 980 de MW. După inaugurările programate până în 2015 se preconizează că puterea însumată pe Olt va depăși 1000 MW.

Click aici pentru o galerie foto cu noua hidrocentrală

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus