Băuturile alcoolice de casă sunt uşor de preparat şi pot fi o surpriză plăcută pentru invitaţii pe care îi primiţi de Sărbători Cele mai multe băuturi alcoolice preparate în casă au un ingredient de bază comun - votca, pentru că este incoloră şi nearomată, deci poate fi „transformată“ în aproape orice. Dacă preferaţi băuturile cu arome subtile de ierburi aromate, condimente sau fructe, puteţi folosi tot votcă sau alcool drept punct de plecare, dar la fel de bine puteţi experimenta cu rom, tequila, gin şi chiar whiskey - în funcţie de gusturile şi preferinţele dumneavoastră şi ale invitaţilor care urmează să vă calce pragul.
Există două modalităţi prin care puteţi conferi aromă unei băuturi alcoolice preparate în casă. Fie folosiţi extracte sau esenţe ale aromelor dorite, pe care să le combinaţi direct cu alcoolul folosit ca bază, fie ingrediente crude, care trebuie lăsate să se macereze împreună cu alcoolul timp de câteva zile (sau săptămâni, după cum se precizează în reţetă).
Vă prezentăm în continuare câteva idei de ingrediente care pot da naştere unor lichioruri deosebite. În categoria fructelor care pot da aromă unei băuturi de casă se numără portocalele şi lămâile (se foloseşte doar coaja), coacăze, mure, afine, căpşune, vişine, piersici, mere, ananas, seminţe de rodie, caise sau cireşe confiate. Fructele mai mari trebuie tăiate cuburi sau pasate pentru a permite alcoolului să îmbibe o suprafaţă cât mai mare, iar pentru o aromă mai puternică este indicat să folosiţi fructele cu tot cu coajă.
În ceea ce priveşte ierburile aromate şi condimentele, printre cele care se pretează pentru a fi încorporate unei băuturi alcoolice menţionăm vanilia, coriandrul, piperul, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara boabele de cafea, cimbrul, busuiocul, tarhonul, rozmarinul şi chiar usturoiul.
Procesul de preparare
După ce aţi ales alcoolul folosit ca bază şi aromele, nu aveţi altceva de făcut decât să le amestecaţi. Adăugaţi ingredientele folosite ca arome direct în alcool, într-un recipient de sticlă care se închide etanş (poate fi o carafă cu capac, un borcan mai mare sau o damigeană). Ţineţi acest recipient într-un loc întunecos, la temperatura camerei. În funcţie de puterea aromelor, va fi nevoie să lăsaţi lichiorul să se macereze timp de câteva zile sau săptămâni. În general, timpul de preparare al lichiorurilor pe bază de fructe este de două până la patru săptămâni, în timp ce băuturile pe bază de ierburi aromate sau condimente au nevoie doar de câteva zile. Dacă aţi folosit fructe proaspete la preparare, lichiorul va conţine resturi de fructe, care se sedimentează pe fundul recipientului. Aceste resturi trebuie îndepărtate cu ajutorul unei site şi nu pot fi folosite pentru altceva, pentru că îşi vor fi pierdut tot gustul şi toată aroma.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sărbători Cele
Vizualizari: 332


Ultimele comentarii
Acum 3 ore
BOGDAN
Acum 3 ore
Unul
Acum 3 ore
Gen
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Claus