Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cetatenii cehi si numeroase personalitati straine isi iau adio, vineri, de la Vaclav Havel

 

Cetăţenii cehi şi numeroşi oaspeţi de marcă străini îşi iau adio vineri, la Praga, de la fostul preşedinte ceh, om de teatru şi erou al "Revoluţiei de Catifea" anticomuniste din 1989, Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi soţul său, fostul preşedinte american Bill Clinton, precum şi premierul britanic David Cameron, figurează printre cei o mie de invitaţi la ceremonia funerară.
Alţi aproximativ 15 şefi de stat urmează să-i însoţească pe liderii cehi şi pe văduva lui Vaclav Havel, Dagmar Havlova, la catedrala Saint-Guy de la Castelul Praga, sediul oficial al preşedinţiei cehe.
Acest lăcaş de cult a fost de-a lungul secolelor teatrul încoronării regilor Boemiei. De la crearea Cehoslovaciei, Castelul este sediul oficial al preşedinţiei republicii.
O slujbă va fi celebrată la prânz (13.00, ora României) de arhiepiscopul de Praga Dominik Duka şi episcopul auxiliar Vaclav Maly, ambii foşti deţinuţi politici sub regimul comunist, care s-a prăbuşit odată cu "Revoluţia de Catifea" ghidată de Vaclav Havel în 1989. Pe fondul sunetului clopotelor, cehii din toată ţara vor ţine un moment de reculegere la prânz, în cea de-a treia şi ultima zi de doliu naţional.
În acelaşi timp, 21 de salve de tun vor fi trase în memoria fostului preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din perioada 1989-2003, care a murit în somn duminică dimineaţă, la casa sa de la ţară din Hradecek, la 150 de kilometri de Praga. Succesorul lui Havel în postul de preşedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, şeful diplomaţiei, Karel Schwarzenberg, şi fostul secretar de Stat american de origine cehă Madeleine Albright, o prietenă personală a lui Vaclav Havel, vor pronunţa discursuri. Ceremonia de la catedrala Saint-Guy va fi urmată după-amiază de incinerarea corpului la un crematoriu din Praga. Urna cu cenuşa sa va fi depusă în câteva zile în mormântul familial, situat într-un cimitir din Praga.
Vineri seara, numeroşi artişti, printre care formaţia Plastic People of the Universe, persecutată de regimul comunist, îi vor aduce un ultim omagiu fostului preşedinte şi mare amator de rock, printr-un concert în centrul capitalei Praga.
Foto: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus