Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Pe strazile Sibiului: cum arata 2011 fata de 2010

În fiecare an, tema reabilitării infrastructurii rutiere trezeşte interes pentru majoritatea sibienilor. Cu atât mai mult din acest an, când direct interesaţi ar trebui să fie şi cei care preferă mersul pe bicicletă. Turnul Sfatului a făcut o scurtă comparaţie între ce a însemnat, din punctul de vedere al investiţiilor în străzi, anul 2011 faţă de 2010, perioade de timp care diferă total dacă avem în vedere faptul că de la 1 decembrie 2010 a fost dată în folosinţă centura ocolitoare a Sibiului.

În 2010, din bugetul Sibiului au fost cheltuite aproximativ 80 de milioane de lei pentru modernizări de străzi, reabilitări, refacerea stratului de uzură, reconfigurări şi aşa mai departe. În 2011, suma alocată pentru acest tip de lucrări a fost de puţin peste 85 de milioane de lei. Pe lângă cele 11 străzi finalizate anul acesta sau foarte aproape de finalizare (11 străzi au fost finalizate şi în 2011), în lucru se mai află alte zece străzi, plus noul pod de peste Cibin în prelungirea străzii Neculce. Străzile finalizate anul trecut par a avea au însă o importanţă mai mare decât cele inaugurate în acest an: Rusciorului, E.A. Bieltz sau Siretului au fost deschise anul trecut faţă de străzile Horia, A. Saligny sau Gheorghe Doja, reabilitate în cursul acestui an. Anul acesta, însă mult mai multe străzi au intrat la capitolul "importante lucrări de reparaţii". 40, mai precis, printre acestea numărându-se Banatului, Rennes, Justiţiei, Zaharia Boiu, Şcoala de Înot sau bulevardul Corneliu Coposu.
În schimb, anul acesta au fost demarate mai multe investiţii în infrastructura rutieră, investiţii care se vor derula şi în cursului lui 2012 şi care privesc şi Oraşul de Jos, lucrări cuprinse în Proiectul integrat de dezvoltare urbană (PIDU): astfel, pentru Faurului şi Turnului lucrările vor începe anul viitor, an în care sunt aşteptate şi lucrările pentru 9 Mai şi Ocnei.

Primul an fără trafic greu

2011 a însemnat pentru traficul din Sibiu primul an fără trafic de tranzit. Acest lucru a determinat administraţia locală să efectueze o serie de modificări în sistemul de circulaţie din oraş: intersecţii reconfigurate, sensuri giratorii, timpi de semaforizare modificaţi, noi sensuri unice şi, probabil cel mai important lucru, piste pentru biciclete extinse: de la aproximativ patru km s-a ajuns la peste 15 km pentru biciclişti (8,2 km, respectiv 30 de km, dacă însumăm cele două sensuri de mers).
Pentru anul viitor, Primăria îşi propune extinderea pistelor şi în cartierele oraşului.

Ce străzi urmează pentru 2012

Primăria Sibiu a anunţat care vor fi primele zece străzi care vor intra în reabilitare în 2012. "Cele zece străzi sunt împărţite în două pachete a câte cinci străzi, pachete care au fost fiecare licitate separat. Primul pachet este format din următoarele străzi: Reşiţa şi Teilor (cartier Reşiţa), Principatele Unite şi Maşiniştilor (cartier Lazaret), Vasile Pârvan (cartier Guşteriţa). În această etapă a fost licitată proiectarea, asistenţa tehnică, verificarea documentaţiei şi obţinerea avizelor necesare. Al doilea pachet, Guşteriţa – Turnişor, include străzile Ana Ipătescu, George Topârceanu, Gh. Asachi, Niţă Octavian şi Mălinului", se arată în raportul primarului Klaus Johannis pe 2011.

Mai mulţi bani de la firme şi sibieni

Dacă în 2010 veniturile proprii ale bugetului local erau de aproape 202 milioane de lei, anul acesta au urcat la 230 de milioane de lei, cu 8,62% mai mult decât se aştepta administraţia oraşului. În ceea ce priveşte cheltuielile la capitolul Transporturi, sumele sunt comparabile (100,4 milioane de lei în 2010, faţă de 101 milioane de lei în 2011), situaţie puţin diferită în ceea ce priveşte cheltuielile pentru Cultură, religie şi sport (23 de milioane de lei anul acesta, faţă de 21 de milioane anul trecut).
Diferenţe importante pot fi observate la capitolul Servicii şi dezvoltare publică: anul trecut s-au cheltuit de aproape trei ori mai mulţi bani decât în cursul acestui an (11,8 mil. de lei).

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

sIbIaNuL

Acum 10 ani

in sfarsit str. Masinistilor pe lista de asfaltare in 2012
Raspunde

nu conteaza

Acum 10 ani

nu uitati calea gusteritei....e varza
Raspunde

vedeti bine

Acum 10 ani

ca stradutele si infundaturile ce au fost asfaltate au legaturi cu mai marile strazi ce se vor asfalta in anul 2012 si uite asa o zona mare dintr- un cartier care nu mai spera se scapa de drumul de pamant cu cu praf si mizerie. ASA a fost planul edilului si se va respecta ,iar locuitorii cartierului Resita multumiti ureaza sanatate si la Multi Ani edilului sef
Raspunde

@3

Acum 10 ani

subscriu la ce ai spus. Acelasi lucru s-a intamplat si in cartierul lupeni (str. moreni doja, viitorului, popovici banateanu). Si mai urmeaza la anul. Asta asa ca sa vada toti cretinii care au ceva primarul ca se fac multe in oras dar treptat si cu rabdare. Ce nu au facut altii pana acuma nu se poate rezolva peste noapte. Sa avem un An Nou Fericit. La Multi Ani Sibiu.
Raspunde

o

Acum 10 ani

in sfarsit scapam de praf si noroi pe principatele unite . multumim
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus