Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Kim Jong-un, proclamat "lider suprem" in Coreea de Nord, in fata unui miting militar de amploare

 

"Marea inimă a tovarăşului Kim Jong-il a încetat să bată", a spus Kim Yong-nam, care exercită funcţia de preşedinte de onoare al statului, într-un discurs susţinut în faţa a zeci de mii de militari, de la un balcon situat spre marea Piaţă Kim Il-sung din capitală. Numeroşi civili erau, de asemenea, prezenţi de o parte şi de alta a esplanadei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.
"O plecare atât de neaşteptată şi precoce este cea mai mare şi mai de neimaginat pierdere suferită de partidul nostru şi de revoluţie", a subliniat Kim-Yong-nam. Alături de acesta se afla Kim Jong-un, fiul cel mic şi succesorul lui Kim Jong-il la putere.
"Respectatul tovarăş Kim Jong-un este liderul suprem al partidului nostru şi al armatei, care a moştenit inteligenţa, capacitatea de a conduce, caracterul, simţul moral şi curajul lui Kim Jong-il", a continuat Kim Yong-nam. 
Mitingul din Piaţa Lim Il-sung a fost încheiat prin intonarea "Internaţionalei" de către o orchestră militară şi cu aproximativ 20 de lovituri de tun. Joi este ultima zi de doliu naţional în onoarea lui Kim Jong-il, liderul ţării timp de 17 ani, decedat la 17 decembrie, pentru care, în cadrul funeraliilor de miercuri, a fost organizată o defilare în faţa a sute de mii de persoane.
Armata joacă un rol important în Coreea de Nord, condusă în numele doctinei "songun" ("armata mai întâi"), pe care Kim Jong-il a iniţiat-o în anii '90 cu scopul de a îşi menţine regimul fragilizat de prăbuşirea blocului comunist atât în Europa de Est, cât şi în fosta Uniune Sovietică.
Forţele armate nord-coreene numără 1,2 milioane de oameni, dintr-o populaţie totală de 24 de milioane de locuitori. Militarii sunt favorizaţi, în comparaţie cu civilii, în aprovizionarea cu hrană, energie şi materiale, în timp ce ţara se confruntă cu importante lipsuri. În afară de armată, celălalt principal centru de putere este Partidul Muncitorilor din Coreea, partid unic în această ţară. Tânărul Kim Jong-un a fost numit "lider suprem al partidului, statului şi armatei" de către presa regimului, deşi, pentru moment, el nu ocupă în mod oficial aceste funcţii. El perpetuează o dinastie iniţiată de bunicul său, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung, succedat la puetere de Kim Jong-il în 1994.
Foto: Mediafax

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus