Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Cum poate da bani degeaba Guvernul. Ghid practic la Sibiu

În chiar luna cadourilor, Guvernul a trimis către satele din județul Sibiu 1,4 milioane de lei – pentru susținerea dezvoltării infrastructurii. Surprinzător, majoritatea comunelor care au primit bani sunt conduse de primari din Opoziție. Doar că, în unele cazuri, banii au venit degeaba.

În 14 decembrie 2011, Monitorul Oficial al României publica o hotărâre de guvern ce intra în vigoare în ziua următoare și prin care șapte comune din județul Sibiu primea 1,432 de milioane de lei pentru lucrările de infrastructură, apă și canalizare în special. Cinci dintre primarii beneficiari aparțin PSD, unul este membru PD-L și unul PNL. Acesta din urmă, Cornel Surdu, conduce administrația din Poplaca și a primit cea mai mică sumă – 62.000 de lei. Cum au venit banii, însă, așa se vor și întoarce. ”Banii aceștia i-am cerut de foarte mult timp și acum vin târziu. Nu îi mai pot folosi, deoarece lucrările au fost plătite din fondurile proprii. Nu puteam să las tot satul răscolit până vin banii de la buget”, spune primarul Cornel Surdu. El a solicitat sprijinul Guvernului încă din 2006 pentru a termina lucrările de canalizare și apă. ”Banii aceștia au venit numai pe hârtie. Așa vor și rămâne”.
Tot târziu, dar nu fără folosință vin banii și pentru satul Ruși, care aparține comunei Slimnic. Aici, firma angajată să efectueze lucrările de canalizare a oprit lucrările din vară, din moment ce facturile emise nu au fost plătite. Pentru comuna condusă de primarul PSD, Virgil Soroștinean, Guvernul a alocat în decembrie anul trecut suma de 150.000 de lei. ”Avem datorii de 400.000 de lei la constructor și din 2009 nu am mai plătit nimic, din lipsă de fonduri. Partea noastră, din bugetul local, a fost achitată, dar mai așteptam banii de la Guvern. Cum aceștia nu au venit, din vara lui 2011 lucrările s-au oprit. Ne mai trebuie bani pe care, deocamdată, nu îi avem”, spune primarul Soroștinean.
Mai aproape de Sibiu, Șura Mare a primit dublul sumei alocate primăriei din Slimnic, adică 300.000 de lei. Culmea este că la Șura Mare lucrarea este gata în proporție de 98%. Lucrările rămase la sistemul de canalizare țin de montarea și punerea în funcțiune a unor pompe. Constructorii de la Terra Construct refuză însă să termine aceste ultime lucrări dintr-un motiv simplu și întemeiat: lucrările executate până acum nu au fost achitate în totalitate. ”Am primit 300.000 de lei, dar ne mai trebuie încă 500.000 de lei. În fiecare lună am trimis către Guvern memorii și documentații, dar degeaba. Asta în condițiile în care partea noastră din obligațiile financiare a fost demult achitată”, spune Nicolae Avram, primarul din Șura Mare. ”Vă dați seama, o parte din canalizare funcționează acolo unde se poate, unde nu e nevoie de pompe. În rest, nu poate fi utilizată. Totul e aproape de finalizare, dar nu sunt alocați banii pe care Guvernul s-a angajat să îi achite. Eu am vorbit și cu senatorii și deputații din Sibiu. Aici nu are loc politica, aici e vorba de o lucrare aproape finalizată, benefică pentru întreaga comunitate, lucrare ce nu poate fi pusă în funcțiune deoarece nu sunt alocați banii necesari”.
Cele 1,432 de milioane de lei alocate către primării din județul Sibiu la mijlocul lui decembrie 2011 au avut și un termen scurt de cheltuire, respectiv 30 decembrie. Banii au fost alocați din cotele defalcate din taxa pe valoare adăugată. La nivel național, din 15 decembrie 2011 a fost repartizată suma totală de 81,13 milioane de lei. Județului Sibiu i-a revenit 1,7% din suma totală.

Sumele alocate în decembrie 2011
Alțâna (PD-L)               177.000 lei
Arpașu de Jos (PSD)    163.000 lei
Brădeni (PSD)              426.000 lei
Micăsasa (PSD)           154.000 lei
Poplaca (PNL)              62.000 lei
Slimnic (PSD)              150.000 lei
Șura Mare (PSD)          300.000 lei

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus