Miercuri,
18.09.2024
Partial Noros
Acum
12°C

Exclusiv 2011, marca Turnul Sfatului

Chiar dacă în mare parte din presa sibiană, 2011 a fost zugrăvit drept un an ”liniștit”, Turnul Sfatului a arătat că, în multe cazuri, lucrurile stau altfel decât se dorea. Dovadă stau cele peste 50 de anchete și dezvăluiri publicate de-a lungul anului. Cele mai relevante dintre acestea au fost publicate în pagina doi a săptămânalului Turnul Sfatului.

Ziarul Turnul Sfatului pe care, sperăm, îl citiți în fiecare zi a fost primul care a descoperit ampla acțiune de executare silită a sibienilor care, peste noapte, s-au trezit datori la Casa de asigurări de sănătate. În primul număr de anul trecut, Turnul Sfatului descoperea că nu mai puțin de 18.000 de sibieni au primit titluri executorii pentru o sumă totală de 3,5 milioane de euro. Măsura ”heirupistă” de emitere a acestor titluri executorii a fost dictată, însă, de autoritățile centrale, hotărâte să recupereze orice fărâmă de datorie de la fiecare potențial debitor sibian. Din învălmășeala creată pe capul funcționarilor Casei asigurărilor de sănătate au rezultat și situații cel puțin hilare: au fost emise titluri executorii și pe numele unor persoane decedate.

Dosarul Apostu. Cap de listă

Subiectul care a apărut cel mai des în pagina 2 a ziarului Turnul Sfatului a fost cel legat de procesul în care sunt judecați pentru fapte de corupție, printre alții, fostul prim-procuror Florin Apostu și magnatul Ilie Carabulea. În premieră, în Turnul Sfatului, ați putut citi declarațiile martorilor și inculpaților în procesul ce a avut loc la Curtea de Apel Constanța. Din rechizitoriul procurorilor DNA, Turnul Sfatului a extras cele mai relevante declarații de martori sau stenograme ale interceptărilor telefonice. De asemenea, a scos la iveală și o parte din legăturile care s-au format în rândul oamenilor legii din Sibiu – cum procurorii pot suna și cere mai orice hârtie de la polițiști sau cum discută foști procurori, acum avocați, cu cei aflați încă pe funcție. Sentința finală dată în cadrul procesului aflat acum în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție va fi dată, cel mai probabil, în prima parte a acestui an 2012.

O istorie ”adormită”: Aeroportul

Turnul Sfatului v-a prezentat anul trecut, în mai multe articole, rezultatul celor 70 de milioane de euro investite în modernizarea Aeroportului sibian. Printre cele mai importante dezvăluiri pe care le-ați putut citi mai întâi în paginile acestui ziar este și suma vehiculată ca necesară pentru reabilitarea alunecărilor de teren produse la marginea pistei în vara lui 2010: nu mai puțin de 15,26 de milioane de euro. Interesant este și faptul că în cadrul lucrărilor de extindere a pistei aeroportului, constructorii de la Max Boegl înștiințau părțile implicate de faptul că pământul folosit la prelungirea dealului înspre Cristian nu avea o calitate corespunzătoare. Acest lucru se întâmpla în 2007, cu doi ani înainte de finalizarea lucrărilor. Solicitarea de îmbunătățire a soluției a fost însă respinsă de consultanții de la Dornier, după cum a arătat Turnul Sfatului. În prezent, pe tema ”vinovaților” care vor trebui să plătească lucrările de reabilitare se desfășoară un proces la Târgu Mureș, proces care va dăinui pe holurile justiției din România mulți ani de acum încolo. Până la finalizarea acestuia, însă, în cursul lui 2012 ar urma să fie scoasă la licitație lucrarea de refacere a pagubelor apărute la Aeroport. Posibilele surse de finanțare pentru aceste lucrări nu sunt însă, deocamdată, făcute publice.

De la Wikileaks la noi naționalizări

În cursul anului trecut, Turnul Sfatului a relatat și incredibila poveste a unui grup de 80 de oameni, majoritatea sibieni – aceștia au ajuns să trăiască o a doua naționalizare. După ce abia în 2006, cei 80 au reuşit să îşi recapete pământurile naţionalizate de comunişti, în 2010 aceștia s-au trezit iarăşi fără terenuri. La cererea unui multimilionar din județul Alba, titlurile de proprietate şi întabulările le-au fost anulate cu ajutorul judecătorilor. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda evidențelor legale, care indicau faptul că respectivul multimilionar (Mihai Miron, cel care a clădit imperiul Europharm vândut, apoi, britanicilor de la GSK) nu avea niciun drept să ceară în instanță anularea titlurilor de proprietate pentru cele 80 de persoane.
Multă vâlvă la nivel internațional chiar au făcut anul trecut telegramele și documentele publicate de Wikileaks. Reporterii Turnul Sfatului au consultat cele peste 1000 de telegrame din scandalul WikiLeaks, telegrame care fac referire la România. O parte din acestea fac referire și la Sibiu sau politicienii Sibiului. Din aceste telegrame rezultă că deputații PD-L, Raluca Turcan și Cornel Știrbeț, au avut discuții cu ofițerii ambasadei SUA cărora le-au descris în anumite perioade detalii despre viața de partid.
Dintre articolele cu impact social, merită enumerate și cele referitoare la ”etnobotanicele” care într-o vreme ocupau permanent agenda autorităților locale și centrale. Reporterii Turnul Sfatului au stat de vorbă atât cu cei care consumă astfel de substanțe care nu pot fi nicium interzise de autorități, dar și cu cei care le vând. Și, ca un detaliu care avea să fie descoperit de autorități abia la câteva luni după, am arătat cum pentru a avea etnobotanice, tinerii din Sibiu nici măcar nu sunt nevoiți să iasă din casă: le pot comanda prin intermediul taximetriștilor.

Scandalul anului: certificatele de handicap

Printre cele mai importante dezvăluiri ale anului 2011, cu siguranță intră cele legate de eliberarea fără temei a certificatelor de handicap la Sibiu. În această chestiune, Turnul Sfatului a fost primul ziar care a dat tonul scandalului mediatic creat ulterior. Pornind de la jocurile de culise din Comisia de evaluare complexă (articol în urma căruia redactorii ziarului au fost degrabă amenințați cu procesele pentru calomnie), Turnul Sfatului a continuat cu publicarea unor nume celebre în Sibiu și care au obținut certificate de persoană cu handicap, deși nu ar fi avut dreptul, potrivit comisiilor de control venite de la București. În paginile ziarului ați putut citi nu numai reacțiile unora precum Tiberiu Țânț sau Aurel Badiu, dar și reportaje din sate precum Velț, unde tot al șaselea locuitor avea certificat de persoană cu handicap.
Situația certificatelor de handicap eliberate fără discernământ legal va ocupa, cu siguranță, spații în paginile ziarului Turnul Sfatului, având în vedere că și oamenii legii derulează o serie de investigații pe această temă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

da da

Acum 12 ani

este o publicatie f buna si onlain si scrisa continuati tot asa si veti fi nr1 din Sibiu La multi ani Faceti anchete la unele sugestii
Raspunde

Din RFG

Acum 12 ani

Si din partea mea: La multi ani si sanatate! Domnule Deleanu, santeti un jurnalist de clasa, pentru mine NR. 1! Va multumesc pentru stirile din locurile natale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus