Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Painea

În ultimii ani, pâinea a fost tăiată nu doar de pe lista de alimente permise în dietele-minune, ci şi de pe lista de cumpărături a celor în căutare de rafinament şi varietate culinară. Pâinea intra la capitolul "şi altele'', alături de serveţele, scobitori, sare şi piper - sunt mereu pe masă, dar ajungi să le apreciezi importanţa doar atunci când lipsesc.

Majoritatea consumatorilor sunt de părere că cea mai sănătoasă pâine este cea închisă la culoare, dar nu toată pâinea închisă la culoare este făcută din faină integrală. Făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor comparativ cu făina albă.

Totuşi, făina integrală este un ingredient care nu îngraşă. Nutriţioniştii spun că făina integrală este mult mai sănătoasă decât cea rafinată. În sprijinul acestei afirmaţii, ei dau următorul exemplu: 300 g pâine obţinută din făină albă oferă 15% din necesarul zilnic de vitamina B1, în vreme ce aceeaşi cantitate de pâine din făină intermediară ne furnizează 25% din doza zilnică de B1. Făina integrală conţine tărâţe, celuloză, vitamine şi minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Un alt avantaj al făinii integrale este aportul caloric scăzut. Acest lucru este valabil pentru toate produsele obţinute din făina integrală: pâine, paste, biscuiţi.

Din păcate mulţi producători utilizează făina albă şi coloranţii alimentari. În general, cu cât pâinea expiră mai târziu, cu atât conţine mai mulţi aditivi alimentari. Între mese pâinea, deghizată în sandvişuri, covrigi, croissante şi felii de pizza - îşi câştigă dreptul la atenţie.

Dar esenţial rămâne tot ce este pe pâine, adică bucata de carne, brânza ori salata. Pâinea bună este destul de greu de găsit cu toate că în magazine găsim pâine cu stafide, pâine de secară, pâine ţărănească, baghetă franţuzească, dar cele mai multe sunt produse pe cale industrială, cu coaja prea moale ori miezul necopt şi fără sare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 119

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus