Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Medicii sibieni nemultumiti de noua lege a sanatatii

În ultimele zile, legea sănătăţii a fost dezbătută de toţi românii, de la Traian Băsescu şi fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, până la medicii sibieni. Prevederile legate, care vizează medicina de urgenţă din proiectul pentru noua Lege a Sănătăţii, reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru cadrele medicale din Sibiu.

Medicii sibieni sceptici în privinţa serviciului de ambulanţă privat

„Noi, Serviciul de Ambulanţă Sibiu, suntem în deficit de personal pentru că posturile sunt blocate, dar şi în deficit financiar. Este foarte greu să asiguri personalul pentru un serviciu de urgenţă, în condiţiile în care medicii pleacă în alte ţări să profeseze, iar facultăţile nu reuşesc să livreze un număr suficient de specialişti. Noi nu avem medici pentru a-i integra în serviciul de ambulanţă privat şi cred că aceasta este principala problemă” spune dr. Alina Tărnăuceanu, director medical al Serviciului de Ambulanţă Sibiu.

Noua lege prevede ca pe lângă Serviciului de Ambulanţă şi Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), urgenţele să poată fi asigurate şi de firme private, care vor fi plătite tot din banii publici.

„Avem şi noi în Sibiu contract cu două servicii de ambulanţă private, dar acestea pot doar să asigure asistenţa la domiciliu. Nivelul de pregătire este diferit” mai adaugă Alina Tărnăuceanu.

Medicii de familie îngrijoraţi de modificările aduse de legea sănătăţii

În România există şi servicii private de ambulanţă, susţinute financiar din fonduri publice, care acordă doar consultaţii la domiciliu şi fac transport medical. Cazurile de urgenţe majore sunt asigurate doar de serviciile de stat. În condiţiile noi legi, bugetul pentru serviciile de stat va fi mai mic, o parte din el mergând la firmele private.

„Din câte am văzut în presă şi după ce am discutat cu câţiva colegi, toată lumea afirmă ca aceste schimbări sunt un lucru negativ, iar eu subsciu. Sistemul de Urgenţă trebuie să fie de stat la fel ca poliţia şi alte sisteme. Pentru că altfel bugetul local care până acum se dividea la câteva organisme, va trebui să acopere mult mai multe şi nu o să reuşească să facă acest lucru într-un mod eficient” spune medicul de familie, Mihaela Stan.

Ce mai propune legea sănătăţii

Chiar dacă discuţiile s-au concentrat în ultimele zile pe sistemul de urgenţă, aceasta nu este singura schimbare care îi îngrijorează pe români. Legea va fi implementată în doi ani, dacă va fi aprobată în Parlament, dar din luna mai 2012 se introduce coplata la consultaţii şi internări.

O alta schimbare majora, o reprezintă înlocuirea actualelor case judeţene de asiguraări de sănătate, institutţii de stat, cu case de sănătate private. Asiguratorii privaţi se vor concura pentru a atrage clienţii, declanşând competiţie între case. O altă modificare prevede ca spitalele să poata fi organizate şi cu statut de fundaţii şi societăţi comerciale, scopul fiind acela de a putea aduce mai multe fonduri decât pot aduce în actuala structură.

În lege e inclusa o majorare cu 20%, a contribuţiilor din accize pentru finanţarea Sănătăţii, însă si mai multe elemente de control în sistem, pentru eficientizarea cheltuirii banilor. În schimb, se instituie o autoritate de control în domeniu, prin crearea unei Agenţii pentru Informaţii şi Calitate în Sănătate.

O altă propunere, care va afecta întregul personal medical, se referă la clasificarea strictă a acestuia şi crearea unui registru naţional în care să fie trecut. Pe de o parte, asta înseamnă că mulţi dintre cei care lucrează în sistem nu vor putea să schimbe posturile aşa de des. În opinia celor care au conceput legea, acest lucru va ajuta la stabilizarea sistemului şi la asigurarea mai bună a asistenţei medicale de calitate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

cata munca

Acum 10 ani

La smurd sibiu pentru a fi utili societati sibiene si nu numai ,emulatie patos ptr profesie la medici la studentii la tot personalul ce deserveste unitatea ,si dintr-o data vine cuvintul atotputernicului [basescu ] si strica munca creatorului ARAFAT om extraordinar roman in fapt si simtire dr deosebit ce a creat un sistem invidiat de multe tari din europa sistem bun functional CE putem zice care este mai roman din cei doi ,? care vrea binele poporului ,? ambitia si rautatea il caracterizeaza si vrea sa demostreze tarii, ca vrem nu sa-l pomeneasca lumea pentru cat rau afacut in tara asta A dezintegrat a dezechilibrat a stricat totul a disparut si elementarul bunul simt ptr acest popor inca prea umil A stricat invatamantul a stricat sanatatea afurat pensionari a furat bugetari face totul numai dupa capul lui si-a camarilei ce mai genocid curat
Raspunde

Mihail Medrea

Acum 10 ani

Apel de urgenţă la 112... Bună ziua, aţi sunat la Salvarea privată. Pentru limba română apăsaţi 1. Pentru engleza, apasati 2. Pentru verificarea contului dumneavoastră de contribuţii la sistemul de sănătate, apăsaţi 3. Pentru informaţii despre ofertele speciale ale Salvării în perioada de Crăciun, Revelion şi Paşte, apăsaţi 4. Pentru informaţii... în legătura cu starea dumneavoastră de sănătate, apăsaţi cu un deget pe încheietura mâinii şi număraţi până la 60. Acela e pulsul. Dacă îl mai aveţi, apăsaţi 5. Un operator va prelua apelul. Pentru îmbunătăţirea serviciului, vă informam că aceasta convorbire poate fi înregistrată şi folosită într-o emisiune de tip talk show. Vă mulţumim!
Raspunde

Jaco

Acum 10 ani

@ Mihail Medrea: cool :) :) Trebuie sa scoata si ei bani de undeva! Si nu numai convorbirea ci si intregul eveniment in sine, descarcerarea, transportul ranitilor, autopsia mortilor, totul va fi filmat si vandut la licitatie televiziunilor interesate.
Raspunde

OpiniaCETATEANULUIintelectual

Acum 10 ani

Voi.serviciul de ambulanta....reprezentat de preaexperimentatul dr dir medical ,de 14 ani sterpi petrecuti la salvare in persoana Alinei Tarnauceanu....se vede ca abia faceți o declarație coerenta din punct de vedere al lb rom.....dar fără conținut si lipsită de orice consistenta....ca si alte declaratiii...in care doar sperati sa va facă PDL....ul câte o minune......doamna dr....tarnauceanu,scoateti repede carnetelul cu Filarmonicii PDL si notați ce spun medicii de fam....de ex,ca au avut un interviu pertinent....comparativcu ce ATI insailat dvsacolo....rușine... lipsa de demnitate.....,de educație legistativa si cel mai evident...marea problema e vidul din capul noii echipe manageriale care știe sa faca doar modeling.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus