Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
3°C

Interviu Constantin Gorun: "Principala noutate a anului 2012 este clasa pregatitoare"

Anul acesta sunteți obligați prin lege să vă dați copiii la școală cu un an mai repede, la clasa pregătitoare. Inspectorul școlar general al județului, Constantin Gorun, vă spune cât vă costă, care sunt școlile cu clase pregătitoare dar și câte grădinițe se inaugurează anul acesta în Sibiu.

Reporter: Ne-am învățat ca în învățământ fiecare an să aducă cel puțin o modificare importantă. Care este principala noutate a anului 2012?

Constantin Gorun: În acest an principala noutate este dată de clasa pregătitoare, pentru copiii cu vârsta de șase sau șapte ani. Această clasă pregătitoare va funcționa în cadrul școlilor și aparține învățământului obligatoriu.

Rep.: Încă de când s-a pus problema implementării acestei clase pregătitoare au apărut discuții că nu toate școlile au spații și dascăli. Care este situația în școlile sibiene?

C. G.: În acest moment nu se pune problema de cadre didactice, având în vedere faptul că majoritatea educatoarelor au o specializare dublă: educatoare și învățătoare. Și atunci ele pot prelua fără niciun fel de problemă clasele pregătitoare, la toate școlile generale. Cât privește problema spațiilor, noi am făcut o simulare în acest sens și acolo unde eventual pot să apară probleme se va trece la schimbul doi.

Rep.: Aveți o estimare, câți copii în județul nostru ar urma să intre în clasa minus unu?

C. G.: Avem astfel de cifre statistice dar nu le țin minte. Cert este că știm exact câți copii ar urma să fie înscriși, în special mulțimită claselor pregătitoare care practic există și acum, dar în cadrul grădiniței. În perioada aceasta așteptăm de la București metodologia și calendarul de înscriere al elevilor.

Rep.: Nu vă este teamă că vor apărea problemele cunoscute de la încrierea elevilor în clasa I?

C. G.: Cu prioritate vor fi înscriși copiii din zona arondată școlii respective. Desigur, avem în Sibiu anumite școli generale unde există învățământul în limba germană și care sunt ceva mai căutate, iar acestea pot prelua elevi și din alte zone decât cele arondate. Dacă rămân locuri libere bineînțeles.

Rep.: Din punct de vedere al familiilor cu copii mici, cele vizate concret de această clasă, ce îmbunătățiri aduce proiectul? Cum sunt ajutați copiii?

C. G.: Clasa pregătitoare practic face o legătură între jocurile predominante de la grădiniță și actul de predare – învățare de la școală. Adică este o clasă trecătoare unde copiii se și joacă, și învață. Până acum totuși elevii care mergeau de grădiniță în clasa I, pentru ei era un joc. Treceau de la acele jocuri direct în bancă, unde trebuie să stea cuminți, să asculte de doamna învățătoare, sigur că era ceva nou și acum le va fi puțin mai ușor. În acest sens se așteaptă tot în această perioadă și planul de învățământ.

Investiții în educație

Rep.: Unde se vor investi bani anul acesta în învățământul sibian?

C. G.: Investițiile majore în învățământ, și mă refer aici mai ales la grădinițe și școli noi, se realizează cu bani comunitari, deja contractați. Avem planificate investiții importante, spre exemplu, la școala cu clasele I – VIII din Șeica Mare, la școala Poplaca, la Târnava, școala cu clasele I – VIII din Brateiu, Mălăncrav, Laslea, la Apoldu de Sus  - Miercurea Sibiului și la Brădeni. Acestea sunt investiții care presupun construirea de noi școli. La nivelul grădinițelor avem zece grădinițe care se vor realiza în tot județul Sibiu: Bazna, Turnu Roșu, Racovița, Poiana Sibiului și în municipiul Sibiu. Avem una în zona Broscărie, la Trans Agape, în Piața Cluj, zona Reșița Viitorului și una în Turnușor. Toate sunt cu program prelungit pentru că aceasta este tendința, ca părinții să își lase copiii la școală până la ora 16:00.

Rep.: Cam de când ar urma aceste grădinițe din Sibiu să funționeze?

C. G.: Eu cred că începând cu noul an școlar, din 2012 – 2013, grădinițele vor intra în sistemul de învățământ al județului.

Rep.: Așa repede? Sigur nu apar probleme cu finanțarea lor, întârzieri?

C. G.: Nu cred că vor fi probleme pentru că banii există, investițiile sunt în derulare, deci sperăm ca lucrările să meargă cât mai repede.

Rep.: Sunteți conștient că sunteți primul reprezentant al unei instituții publice care spune că avem bani, lucrurile evoluează, totu-i bine!?

C. G.: Eu știu că sunt bani europeni și aici nu se pune problema de întârzieri odată ce licitația a fost câștigată și au început lucrările. Cât privește celelalte investiții pe care le avem în derulare, apropo de primul reprezentant al unei instituții publice, așteptăm să ne sosească banii. Mă refer aici la grădinița din Ștrand și corpul de școală de la Colegiul Pedagogic, care este aproape finalizat. În schimb, bani pentru reabilitări și modernizări de unități, s-au primit inclusiv în luna decembrie.

Elvii vor fi evaluați mai des

”Conform Legii Educației Naționale vom avea mai multe evaluări periodice ale elevilor. De ce? Pentru că ajungeau elevi în clasa a IX-a și nu știu să scrie sau să citească. Atunci pe cine să dăm vina? Pe descălii pe care i-a avut până atunci? Este foarte greu de realizat acest lucru! De aceea s-au stabilit mai multe evaluări periodice: după clasa pregătiroare, după clasa a II-a, după clasa a IV-a. Se vor administra niște teste care nu vor avea rolul de a ierarhiza elevii. Vor avea rolul de a vedea unde ne situăm cu dobândirea cunoștiințelor”, Constantin Gorun, inspectorul școlar general al județului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus