Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Gradinita Mitropoliei: educatie cu rugaciuni

Printre cele 38 de grădiniţe care funcţionează în Sibiu se numără şi singura grădiniţă ortodoxă din județ, numită „Sf. Vasile cel Mare”, care aparţine Mitropoliei Ardealului. Orele de educaţie religioasă şi poziţionarea în zona centrală sunt principalele motive pentru care părinţii o preferă în detrimentul altor grădiniţe. 

Numărul ridicat de cereri pentru înscriere la grădiniţă, a determinat directorul să sporească numărul grupelor în fiecare an, iar dacă în 2009 când a fost inaugurată existau două grupe, în 2011 anul a fost început cu şase grupe.
„Am primit spaţiul acesta prin decizie de retrocedare şi pentru că înainte aici funcţiona o creşă, au început să vină părinţii la noi şi ne roage să nu desfiinţăm creşa sau să facem o grădiniţă în locul ei, căci în zona centrală nu sunt grădiniţe şi ar fi nevoie de una. Mitropolitul Laurenţiu a fost de acord şi au început amenajările, iar cinci luni mai târziu au intrat pe poartă primii copii”, spune Sorin Joantă, directorul grădiniţei şi consilier al mitropolitului, pe sectorul de învăţământ.
Situată pe strada Dealului, nr. 13, grădiniţa cu regim privat are săli de clasă, sală pentru serbări, băi în funcţie de vârsta copiilor, cabinet medical, două săli de masă şi spălătorie proprie. La grădiniţă sunt acceptaţi copiii care au între 3-6 ani, iar limbile de predare sunt limba româna şi limba germană. Programul prelungit este de la 7:00-17:00 şi scurt de la 9:00-12:00, iar părinţii nu plătesc taxe,  doar o contribuţie lunară pentru consumabile.
 
Singura grădiniţă cu program de educaţie religoasă
 
În fiecare sală de clasă se găseşte câte o icoană „cadou din partea ÎPS Laurenţiu”, iar copiii ştiu cine sunt pruncul Iisus şi mama sa, Maria. Pe lângă activităţile care se desfăşoară în mod normal într-o grădiniţă, la „Sf. Vasile cel Mare” copiii fac şi educaţie religioasă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care părinţii preferă să-i înscrie aici.
„Totul se face conform programei şcolare avizate de minister şi în acelaşi timp avem un parteneriat strâns cu Inspectoratul Şcolar. Însă ceea ce mai facem noi în plus, faţă de alte grădiniţe, este faptul că acordăm o mai mare importanţă educaţiei religoase. Avem program de educaţie religoasă, adică vin doi preoţi în fiecare săptămână şi fac educaţie religioasă practică. În cadrul orelor micuţii învaţă că trebuie spusă o rugăciune înainte de masă, învaţă să îşi facă cruce, îşi însuşesc cunoştinţe de bază prin metode specifice vârstei, cu jocuri şi planşe pe care sunt ilustrate anumite învăţăminte sau parabole” povesteşte Sorin Joantă.
La „Sf. Vasile cel Mare” învaţă aproximativ o sută de copii, cate 17-18 în fiecare grupă. Oricine îşi poate înscrie copilul aici, „nu este o grădiniţă pentruu copiii preoţilor”, după cum spune directorul.
„Avem învăţători, preoţi, muncitori, judecători, oameni din toate mediile şi categoriile sociale care îşi aduc micuţii la noi şi nu pentru că avem noi apartură de ultimă generaţie, pentru că nu avem nici o dotare specială, ci pentru că avem o programă care-i mulţumeşte, personal specializat şi copilaşii lor sunt bine educaţi şi îngrijiţi la noi” mai adaugă domnul Joantă.
 
În viitor mai multe dotări în curtea înterioară şi poate o şcoală a Mitropoliei la Sibiu
 
Directorul spune că după ce anul trecut au renovat faţada, pentru 2012 şi-au propus să extindă locul de joacă din curtea înterioară şi de asemenea, la Mitropolie se discută despre un proiect de deschidere a unei şcoli ortodoxe.
„Ne-am gândit la un proiect, pe care îl avem deocamdată pe hârtie, pentru deschiderea unei şcoli. Dar mai sunt multe de discutat şi luat în considerare, însă avem în vedere un astfel de proiect pentru viitorul apropiat” mai povesteşte directorul grădiniţei de pe strada Dealului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

eugen

Acum 12 ani

Lipsa. in timp indelungat, a educatiei religioase, este o cauza importanta a situatiei in care ne gasim astazi.
Raspunde

seneslau

Acum 12 ani

eugen, era suficient sa scrii: Lipsa in timp indelungat a educatiei este o cauza importanta a situatiei in care ne gasim astazi. Atat.
Raspunde

Alin

Acum 12 ani

Sper din tot sufletul sa se deschida si o scoala ortodoxa, si mai sper chiar sa fie o scoala \'altfel\'.
Raspunde

salistean

Acum 12 ani

indoctrinare de mic copil cu dogma retrograda a bisericii ortodoxe, o perfidie rafinata pentru a-si recruta viitoarele cohorte de \"credinciosi\" , dar care nu are nimic comun cu informatiile obiective si neutrale despre religie care ar lasa copiilor libertatea de a alege singuri calea pe care vor merge cand sunt copti pentru aceasta decizie.
Raspunde

ioana

Acum 12 ani

Si Biserica Adventista de pe str. Nicolae Teclu are o gradinita, \"Licuricii\", unde merg si copii din familii de credinciosi ortodocsi.
Raspunde

credincios

Acum 8 ani

@salistean - cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ii oferi aceasta informatie copilului de cand este mic, cand el inca este pur. Sa ii dai sansa sa aiba niste notiuni asupra vietii spirituale, lucruri care nu fac altceva decat sa imbunatateasca viata si starea omului. Dupa ce se coace, societatea il corupe oricum, daca nu are o fundatie sufleteasca solida... si apoi se prinde in lucrurile materiale si uita de spirit. Televizorul ne \'\'invata\'\' ca Biserica vrea doar profit, vedem doar lucrurile negative ale acestei institutii....dar sunt atat de multe lucruri bune si oameni adevarati, care activeaza in cadrul Bisericii....pe ei de ce nu-i vedem? Sper sa nu ajungem si noi ca America....unde fiecare isi face o Biserica...STIATI ca in USA exista Church of the Flying Spaghetti Monster (biserica certificata a monstrului de spaghete zburator) \'\'O babă murdară pe picioare, care stă în faţa icoanei Maicii Domnului în biserică, faţă de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare aşa, dihor.\'\' - Petre Tutea
Raspunde

Sing sing bb

Acum 6 ani

Bravoooooo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus